Insulele Seychelles

Seychelle Islands (2)

Numele oficial: Repiblik Sesel;
Forma scurta: Seychelles;
Forma internaţională: Republic of Seychelles;
Forma internaţională scurta: Seychelles;
Codul de tara ISO: sc;
Ora oficiala: UTC +4h
Prefixul telefonic de tara: +248
Capitala: Victoria (24.500 locuitori);
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: estul Africii, arhipelag de 115 insule;
Suprafaţa: 455 km²;
Insulele principale: Mahe, Praslin și La Digue;
Relief: jumătate din insule stâncoase, cu coaste abrupte și un platou central de dealuri, cealaltă jumătate fiind de atoluri de coral, majoritatea nelocuiți;
Climat: tropical de-a lungul coastelor, umed, rece în perioada musonilor sudici (mai-septembrie), și călduros, în perioada musonilor nordici (martie-mai);

Seychelle Islands (4)

Oraşe si monumente de vizitat:
– Arhitectura orașelor este de tip creol și este vizibilă mai ales în capitala Victoria;
– Tradiții și obiecte de artizanat la Festivalul creol din luna octombrie;

Natura:
– Plaje întinse perfecte pentru schi nautic, croaziere și scufundări;
– Parc Național în valea râului Mai, in insula Praslin;
– Parc Național Morne în insula Mahe, la 1000 m altitudine;
– Broaște țestoase gigant, păsări și pești tropicali, arbori de vanilie și cocotieri;

Alegerea momentului potrivit:
– Deși traficul turistic mare menține de ani buni prețuri destul de mari, insulele Seychelles rămân o destinație ce trebuie luată în calcul;
– În perioada decembrie-februarie ploile musonice sunt mai intense, aproape că nu există seară fără o rafală importantă de ploaie. Pe de alta parte, în perioada iulie-august, alizeele sud-estice agită apa oceanului, valurile împiedicând practicarea sporturilor acvatice. Ca atare, perioadele propice pentru vizitarea insulelor Seychelles sunt aprilie-mai și octombrie-noiembrie;

Seychelle Islands (10)

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– Victoria (insula Mahe): ianuarie 29/24, aprilie 31/25, iulie 28/24, octombrie 29/24;
– Temperatura apei e situează între 25-30°C în funcție de sezon;

Seychelle Islands (13)

 

Prezentare:
După unii istorici, insulele încă nelocuite din arhipelagul Seychelles au fost reperate de navigatorul Vasco de Gama în 1502, dar nu s-a înregistrat nicio debarcare până în 1609. Abia în 1756, francezii au revendicat acest grup de insule.

Popularea arhipelagului a început în 1756, sub administrația militară franceză, dar nu a durat decât un deceniu.

Seychelle Islands (8)

A urmat o lungă luptă între Franța și Marea Britanie pentru obținerea acestor teritorii, cedate definitiv Londrei prin Tratatul de la Paris, din 1814.

În secolul al XIX-lea negustori din China și India au adus sclavi, formându-și propria colonie în 1903. În 1976, insulele Seychelles au devenit stat independent în cadrul Commonwealth-ului. O nouă constituție, de inspirație socialistă, a fost adoptată în urma alegerilor din 1993.

Seychelle Islands (5)

Arhipelagul Seychelles este format din 115 insule, situate la nord-est de marea insula Madagascar, însă doar câteva sunt locuite. De altfel, Seychelles este cel mai mic stat african, din punct de vedere al populației, cu puțin peste 90.000 de locuitori.

Clima insulelor Seychelles este caldă și umedă, iar temperaturile scad rar sub 27°C. Cu toate acestea, temperaturile mari sunt atenuate de briza oceanului, în special în zonele de plajă.

Insulele de pe atolii de corali sunt, în mare parte, nelocuite, singurele persoane ce pot fi întâlnite în această zonă a arhipelagului Seychelles fiind cele care își acostează aici iahturile private, sau ajung cu avioane de mici dimensiuni în resorturi exclusiviste.

Atunci când vorbim despre Seychelles, primul lucru la care ne gândim sunt peisajele paradisiace, cu plaje mirifice și ape de un turcoaz inconfundabil. Prin urmare, natura este la loc de cinste aici, ea fiind cea căreia i se datorează, în mare parte, renumele insulelor. Cea mai parte dintre ele sunt rezervații naturale, chiar și cele cu un număr mai mare de locuitori deținând multe zone protejate, potrivit site-ului www.seychelles.org. Turiștii mai norocoși pot chiar să-și petreacă o vacanță de vis pe o insulă izolată. Majoritatea alege, însă, insulele Mahé, Praslin și La Digue, pentru o vacanță de vis.

Insula Mahé, care măsoară 28 km lungime pe 8 km lățime, este cea mai mare din întregul arhipelag, reprezentând, totodată, centrul cultural și economic al acestuia și, totodată, poarta de intrare în Seychelles, potrivit site-ului www.seychelles.travel. Insula poate fi descoperită pe îndelete, într-un tur cu mașina care nu durează mai mult de două ore și jumătate. Tot aici se află și capitala Victoria, care găzduiește aeroportul internațional. Pe Mahé locuiește aproape 90% din populația totală a țării, respectiv în jur de 72.200 de persoane, fie ei de origine africană, indiană, chineză sau europeană. Având un fundal dominat de vârfurile din granit, Mahé oferă o mare diversitate de plante rare, care nu cresc în altă parte din lume.

Cea de-a doua insulă, ca mărime, din arhipelag este Praslin, cu o populație de 6.500 de persoane. Este situată la 45 km nord-est de Mahé și măsoară 10 km lungime pe 3,7 km lățime, întreaga suprafață putând fi parcursă cu mașina în aproximativ două ore. Aici se află spectaculoasa Vale a râului Mai, unul dintre cele două obiective din Seychelles înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unde pot fi admirate nu mai puțin de șase specii de palmieri. Celălalt obiectiv din Seychelles inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO este Atolul Aldabra.

Pe insula Praslin ne întâlnim cu plaje deosebite, cum ar fi Anse Lazio și Anse Georgette, ambele clasându-se printre cele mai frumoase plaje din lume. Doar cei care călătoresc pe această insulă pot întâlni palmierul ”coco de mer”, interesant pentru fructul său, o specie foarte rară de nucă de cocos, ce cântărește aproximativ 20 kg.

Insula Praslin reprezintă, astfel, una dintre principalele destinații turistice din Seychelles, oferind, pe lângă diversitatea aspectelor naturale, și o gamă largă de facilități pentru un sejur de vis. De aici se pot organiza excursii pe insulele învecinate, unele dintre ele adăpostind importante rezervații cu specii rare de floră și de faună.

O altă insulă importantă a arhipelagului este La Digue, situată în vecinătatea insulei Praslin și a insulelor satelit Félicité, Marianne și Sisters Islands. La Digue se situează pe locul al IV-lea din punctul de vedere al suprafeței și găzduiește una dintre speciile rare de păsări, Terpsiphone corvina, originară de pe această insulă. De altfel, Seychelles adăpostește numeroase specii de păsări, în urmă cu aproximativ 30 de ani fiind demarate acțiuni de protejare a celor aflate pe cale de dispariție. De atunci, datorită rezervațiilor naturale, Seychelles a devenit un adevărat paradis al păsărilor, notează site-ul turistik.ro.

Cei ce vizitează insula La Digue au ocazia să fie martorii tradițiilor, păstrate cu sfințenie de către locuitori. Aceștia continuă să se deplaseze în care trase de boi, dar și mersul pe bicicletă este la mare modă. Totodată, ei păstrează și metodele tradiționale de construire a bărcilor. Atmosferă prietenoasă și intimă, deopotrivă, cu un ritm de viață liniștit, cu tradiții pe care le întâlnești la tot pasul și cu plaje de o frumusețe ce-ți taie răsuflarea, cum ar fi Anse Source d’Argent, fac din La Digue una dintre destinațiile turistice preferate din Seychelles.

Majoritatea populației Seychelles trăiește în micile arhipelaguri Mahé (Sainte Anne Island, Cerf Island, Marnelle Island), Praslin (Curieuse Island, Aride Island, Insulele Cousin), La Digue (Félécite Island, The Sisters, Marie Anne Island), Silhouette și Corallines (Denis Island, Bird Island).

Seychelle Islands (1)

Nu sunt necesare vize pentru cetățenii români dar este necesară prezentarea unui pașaport la intrarea în țară. Pe baza acestui pașaport șederea se poate prelungi vreme de 90 de zile.

Poarta aeriană principală este aeroportul internațional din apropierea capitalei, Victoria. Air Seychelles și-a redus activitatea în 2011-2012, iar în prezent zboară numai spre și dinspre Africa de Sud și I-le Mauritius. Există alte aeroporturi care fac legătura cu aeroportul din Victoria, precum  Addis Abeba (Ethiopian Airlines ), Nairobi (Kenya Airways), Dubai (Emirates), Abu Dhabi (Etihad) și Doha (Qatar Airways) , precum și servicii de charter regulate din Frankfurt (Condor) și Amsterdam (Martinair).

Zborurile în interiorul Seychelles este asigurat de compania națională și leagă insulele Mahe și Praslin, la intervale de 15-120 de minute în funcție de perioadă și condiții meteo.

Seychelle Islands (9)

Compania maritimă Cat Cocos operează 3 feriboturi catamaran care deservesc mai multe puncte de trecere între Mahe și Praslin și o extindere trecere pentru La Digue. Drumul durează în mod normal o oră, iar nerezidenţii trebuie să plătească pentru aceste servicii între 90-100 € pentru un bilet dus-întors aceeași zi de la Mahe la Praslin. Biletele pot fi achiziționate de la biroul Cat Cocos, în aceeași zi, înainte de călătorie în funcție de disponibilitate.

În mod similar, Inter Island Ferry operează o rută între Praslin și La Digue cu 8 plecări zilnice și un drum de traversare de doar 15 minute. Biletele costă în jur de 15 €. Programul permite, de obicei, conexiuni ulterioare către Mahe cu Cat Cocos, din portul Praslin.

Rutele terestre în insula Mahe sunt foarte înguste datorită profilului montan, astfel încât prudența este mai mult decât recomandată. Avantajul călătoriei cu automobilul este că întreaga insulă Mahe poate fi vizitată în doar câteva ore, inclusiv superbele sale plaje. Există și o parcare gratuită în centrul capitalei.

Seychelle Islands (12)

Închirierea unui automobil de mic litraj (de exemplu un Hyundai Atos), nu costă mai mult de 35-45 € pe zi, dar trebuie să ai peste 21 de ani și să deții un permis internațional de conducere cu cel puțin 3 ani de experiență. Altfel trebuie să apelezi la taxi! Costurile unei astfel de deplasări este de 1,3 € per kilometru, iar pentru o deplasare mai lungă poate fi depășit prețul de închiriere al unui automobil.

Transportul în comun cu autobuzul este o variantă economică, mai ales că succesiunea curselor este de 15 minute.

În afara dialectelor locale, în insulele Seychelles se mai vorbește franceza (în cele mai multe dintre cazuri) și engleza (conversație de bază).

Multe dintre plajele Seychelles sunt aparent neatinse de influența omului și sunt relativ curate. O excursie pe jos de-a lungul coastei, de la Beau Vallon la Anse Major va dura aproximativ 1,5-2 ore, iar răsplata pe care o veți primi va fi o mică plajă pustie, pe care vă veți simți ca o regină sau un rege. Însă nu toate plajele sunt potrivite pentru înot, datorită vântului și a curenților marini. Peisajele însă vă vor lăsa fără respirație!

Seychelle Islands (11)

Vallee de Mai este un parc național unde flora și fauna sunt uimitoare. Intrarea este 20 €. Cel mai mare atol din lume (Aldabra) se întinde în vestul arhipelagului pe o lungime de 22 de mile.

În Seychelles sunt numeroase piețe, galerii si magazine de arta, iar insula principală, Mahe, are şase muzee, o grădină botanică, și mai multe monumente naționale. În capitala Victoria se pot vizita mai multe muzee bune, inclusiv Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Național.

Pe lângă înot și windsurfing, în Seychelles se mai pot practica și alte sporturi nautice: scuba diving, snorkeling și pescuitul sportiv, perioada propice a anului fiind între lunile mai și octombrie. Există terenuri de sport și pentru cei care nu sunt pasionați de sporturile nautice: golf, tenis, squash, badminton, călărie ș.a.

În piața centrală din Victoria puteți găsi o sumedenie de condimente care sunt cultivate local, precum și obiecte de artizanat 100% autentice.

Turismul este una dintre cele mai importante sectoare ale economiei. De fapt, aproximativ 15% din forța de muncă este angajată direct în turism. Alte sectoare importante sunt cele bancare, precum și ramuri conexe industriei turismului.

Moneda naționala este Rupia Seychelles (SCR). ATM-urile au, de obicei, cele mai bune prețuri de schimb. Cursuri bune de schimb se mai găsesc în aeroporturi și bănci.

Cel mai bun loc pentru cumpărături este Victoria, capitala țării și, mai precis, piața din centrul orașului. Puncte comerciale există și pe insula Praslin și foarte rar pe celelalte insule. Hotelurile mari au și ele propriile centre comerciale.

Majoritatea furnizorilor de servicii includ deja o taxa de serviciu de 5%- 10%. Bacșișul nu este obligatoriu în Seychelles. Cu toate acestea, orice atenție suplimentară este foarte apreciată.

Majoritatea preparatelor culinare tradiționale sunt pe bază de pește și fructe de mare, acompaniate cu tot felul de garnituri din nucă de cocos. Există însă și restaurante cu gastronomie internațională, cele mai multe fiind chinezești.

Viața de noapte gravitează în jurul hotelurilor de lângă plaje. Există baruri de noapte și cluburi, discoteci dar și săli de cinematograf cu program nonstop.

Seychelle Islands (13)Pentru a limita migrația, în Seychelles este interzisă intrarea străinilor care nu pot dovedi că dețin o rezervare.

Din punct de vedere al siguranței călătoriei este bine să urmați sfaturile de la sfârșitul acestui capitol. Totuși, dacă aveți probleme, forțe ale poliției locale se află pe fiecare plajă. Le recunoașteți după tricourile polo albastre sau albe și ecusoanele din piept.
Virusul Chikungunya este o boală răspândit de țânțari și provoacă simptome asemănătoare gripei. Deși nu este o boală mortală este bine să vă feriți de insecte, folosind creme sau spray-uri specifice.

Apa de la robinet este potabilă în majoritatea regiunilor arhipelagului, dar, pentru siguranță este bine să consumați numai apă îmbuteliată și să evitați apa din lacuri, râuri, iazuri, etc.

Seychelle Islands (7)

Grija față de mediu este un aspect important în Seychelles. În aceste insule există 1.000 de specii de animale terestre și marine. Mai multe informații găsiţi pe www.seychelles.travel.

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Seychelles:

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Insulelor Seychelles pentru o perioadă de 90 de zile.

Informaţii suplimentare se pot obţine la ambasada acestui stat la Paris:
Adresa: 51, Avenue Mozart – 75016 Paris
Telefon: 0033142305747
Fax: 0033142305740.

Asistenţă consulară
România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Seychelles.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Seychelles sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste  
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Insulele Seychelles nu pot fi excluse din faţa acestei ameninţări. Insulele Seychelles nu au suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate
Nivelul criminalităţii în Insulele Seychelles este scăzut, dar se recomandă evitarea deplasării pe timp de noapte în zone aglomerate precum Beau Valon.

Deşi atacurile rechinilor sunt extrem de rare, două recente incidente cu consecinţe fatale au determinat autorităţile maritime din Seychelles să interzică înotul în zonele: Anse Lazio, Anse Georgette, Praslin, Petite Anse Kerlan & Grand Anse Kerlan, St. Pierre Island, Curieuse Island. Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

De asemenea, se recomandă folosirea pentru deplasarea între insule a unor ambarcaţiuni care nu sunt supraîncărcate şi posedă toate facilităţile de protecţie a pasagerilor, accidentele cu victime în urma răsturnării ambarcaţiunilor supraîncărcate fiind frecvente.

Consumul şi traficul de droguri este aspru pedepsit, iar homosexualitatea şi nudismul sunt ilegale.

Recomandări generale:
–    Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile;
–    Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
–    Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
–    În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
–    Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere);
–    Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
–    Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
–    Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Sistemul medical
Facilităţile medicale în Seychelles sunt limitate. Principalul spital pentru urgenţe este în Victoria şi poate fi contactat la tel. + 248 4388000.

Cu toate acestea, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Starea drumurilor
Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte.  Se recomandă atenţie la încheierea unei poliţe de asigurare, deoarece un număr semnificativ de companii de asigurare nu acoperă pagubele rezultate în urma unor accidente auto.

Transportul public
Autobuzele reprezintă singurul mijloc de transport public. Vă recomandăm ca transportul în Seychelles să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc..

Utilizarea cărţilor de credit  
În Insulele Seychelles există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

Regimul medicamentelor
În cazul în care este necesar să luaţi cu dvs. anumite cantităţi de medicamente, vă rugăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Seychelles pentru informarea asupra tipurilor şi cantităţilor de medicamente permise la intrarea pe teritoriul acestei ţări.

Reglementări vamale
Pentru informaţii privind reglementările vamale din Seychelles, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Notă:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea furnizorului lor, Miniterul de Externe al României, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Seychelles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.