Irlanda

Irlanda_mici_siteGE (12 of 12)

Numele oficial: Poblacht na héireann – Republic of Ireland
Forma scurtă: Éire, Ireland
Forma internaţională: Republic of Ireland
Forma internaţionala scurtă: Ireland
Codul de tara ISO: ie
Ora oficială: UTC +0h
Ora de vară: Martie – Octombrie (UTC +1h)
Prefixul telefonic de țară: +353
Capitala: Dublin (500.000 locuitori)
Alte oraşe: Cork (123.338), Galway (66.000), Limerick (54.000), Waterford (44.000).
Forma de guvernământ: Republică Parlamentară
Localizare: În nordul Europei (nord-vestul Marii Britanii)
Suprafaţa: 70.273 km²
Relief: peste 3.200 km de coaste abrupte, udate frecvent de ploi, dealuri și câmpii în partea centrală cu înălțimi ce nu depășesc 60-120m și un principal masiv muntos în nord (Blue Stack Mountains), precum și un altul în estul țării, dominat de  vârful Lugnaquillia (926m), râuri lungi, rapide și cascade spectaculoase
Climat: Temperat maritim, cu influență predominantă a Oceanului Atlantic, care nu se află la o distanță mai mare de 113 km de interiorul țării, ierni ușoare, veri răcoroase, umiditate crescută, înnorat mai mult de jumătate din an.

Great Britain

Oraşe si monumente de vizitat:
– Ansamblul arheologic „Bend of the Boyne”;
– Dublin, Kilkenny, Waterford, Cork, Galway;
– Dolmeni, castele, vestigii (Staigue Fort);
– diferite vestigii legate de Sf.Patrick, patronul spiritual al Irlandei.

Natura:
– Insula „Skellig Michael”
– Nord: Donegal și falezele sale (Slieve League), Sligo (lacul Lough Gill, muntele Benbulbin)
– Vest: lacurile din Connemara, insulele Aran, falezele și platoul Burren;
– Sud : peninsula și arhipelagul Kerry;
– Peninsule la Dingle și Iveragh,
râul Blackwater;
– Est: Munții Wicklow;
– Golf, drumeții, călărie, pescuit (somon);

Alegerea momentului potrivit:
Irlanda este țara ploilor și a vântului, fenomene meteo întâlnite pe tot parcursul anului. Chiar și atunci când este soare poate urma o ploaie sănătoasă. Perioada propice pentru vizitarea Irlandei este mai-august, primele două luni fiind și cele mai însorite.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Dublin : ianuarie 8/3, aprilie 11/4, iulie 19/11, octombrie 14/8.

Festivaluri/Tradiţii:
– 17 martie și toată săptămâna precedentă – Festivalul Sf. Patrick;
– Iunie: Bloomsday Festival la Dublin;
– August: Festivalul internațional „Rose of Tralee”;
– Septembrie: finalele jocului hurling (joc național în Irlanda);
– Octombrie: Festivalul de jazz „Guinness Cork”;
– Sfârșit de octombrie: Maratonul de la Dublin.

Cape_Fanad_Ireland_fjord_Lough_Swilly_the_Atlantic_Ocean_the_lighthouse_coast_rock_cape_ocean_3840x2400

Prezentare:
Irlanda, cu o suprafață de 69.797 kmp, ocupă aproximativ 80% din insula Irlandei, învecinându-se la nord-est cu Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit al Marii Britanii. Insula este delimitată la nord și vest de Oceanul Atlantic și la nord-est de Canalul de Nord. La est, Marea Irlandei se conectează la Oceanul Atlantic prin intermediul canalului St. George.

Irlanda este o destinație turistică extrem de plăcută, care se adresează celor care vor să vadă peisaje superbe, mereu verzi, țărmuri stâncoase, situri arheologice și edificii pline de istorie, ce poartă pecetea culturii celte, sau castele din vremuri medievale, unele foarte bine conservate, dar și să observe cultura și tradițiile, care se împletesc cu legendele, muzica, poezia și literatura irlandeză. Atât zona urbană, cât și cea rurală a Irlandei oferă turiștilor extrem de multe posibilități de explorare.

Oraşe si monumente de vizitat:
Capitala Dublin situată pe malurile râului Liffeyis din provincia Leinster, pe coasta de est, deține o serie monumente reprezentative, vechi de sute ani. Unul dintre acestea este Castelul Dublin ridicat ca structură defensivă de către regele John al Angliei în 1204, la scurt timp după invazia normandă din 1169. Colegiul Trinity este vizitat de foarte mulți oameni, pentru a vedea ”Book of Kells” (manuscris ilustrat al călugărilor irlandezi datând de pe la cca. 800 d.Hr.) aflată în biblioteca acestuia. Alte simboluri: vechiul pod Ha’penny, Mansion House, Catedrala Sf. Patrick, Turnurile Poolbeg, cea mai faimoasă fabrică de bere din lume — Guinness Brewery, Parcul Phoenix, unde se află reședința președintelui țării (Áras an Uachtaráin), construită în 1751, dar și grădina zoo din Dublin.

Irlanda_mici_siteGE (1 of 12)

Al doilea cel mai vizitat oraș din Irlanda, Cork, se află în provincia Munsterm, în regiunea de sud-vest. Declarat Capitală culturală europeană în 2005, Cork este un oraș elegant și ordonat din punct de vedere arhitectonic, oferind numeroase clădiri istorice. Ziua Sf. Patrick este sărbătorită în acest oraș cu un fast deosebit, cu spectacole de teatru și multă muzică, petreceri și parade, jocuri și concursuri pentru copii. Simbolul orașului este considerat turnul bisericii Shandon, urmat de clădirea Primăriei, dar și de Elizabeth Fort, Cork Opera House, Parcul Fitzgerald, University College Cork.

Limerick este cel de-al treilea oraș ca mărime al țării și este situat pe râul Shannon în zona central-vestică a Irlandei, provincia Munster. Centrul orașului este medieval, cu clădiri în stil georgian. Castelul regelui John, construit în secolele XII-XVI și Catedrala Sf. Maria construită în secolul XII sunt cele mai importante clădiri ale orașului.

Dublin

Galway este al patrulea oraș ca mărime din Irlanda și este situat în regiunea de vest, în comitatul cu același nume. Este gazda a numeroase festivaluri, sărbători și evenimente și este, deopotrivă, un centru major al muzicii tradiționale irlandeze. Dintre festivaluri menționăm: Festivalul Artelor Galway și Festivalul de Muzică Veche. Turiștii pot face plimbări pe Salt Hill Promenade, de unde pot admira marea sau pot merge cu barca pe insulele Aran, din apropiere. Dintre cele mai vizitate edificii amintim: Castelul Lynch, biserica ”St. Nicholas”, cea mai mare și veche biserică medievală (fondată în 1320), în care se mai țin slujbe, Catedrala Galway, o clădire impunătoare, din calcar, cu o cupolă renascentistă și portic romanic, elemente arhitecturale rare în Irlanda; Clădirea Universității Naționale, un exemplu clasic de arhitectură irlandeză, ridicat în 1849.

Irlanda_mici_siteGE (5 of 12)

Stâncile lui Moher reprezintă cea mai vizitată atracție naturală a Irlandei, cu peste un milion de vizitatori anual, potrivit site-ului www.cliffsofmoher.ie. Cu o înălțime de 214 m în cel mai înalt punct, spectaculoasele stânci din granit și bazalt în alternanță cu roci sedimentare se întinde pe o lungime de 8 km de-a lungul Coastei Atlanticului, în comitatul Clare în vestul Irlandei. De pe Stâncile lui Moher, într-o zi senină se pot vedea Insulele Aran și Golful Galway, precum și Twelve Pins și munții Maum Turk din Connemara, Loop Head la sud și Peninsula Dingle și Insula Blasket Islands în Kerry. Tot, aici se află, situat în cel mai înalt punct, Turnul lui O’Brien, un punct de observație folosit de sute de ani.

Irlanda_mici_siteGE (6 of 12)

În Irlanda există șase parcuri naționale, potrivit www.npws.ie: Parcul național Munții Wicklow înființat în 1991 cu o suprafață inițială de 3,700 ha, astăzi — 20.000 ha; Parcul Național Burren cu o suprafață de aproximativ 1.500 ha, are una dintre cele mai diverse și frumoase flore din Irlanda: 635 de specii diferite de plante (inclusiv 22 din cele 27 de orhidee native ale Irlandei) au fost înregistrate aici. Regiunea are, de asemenea, o serie de specii faunistice rare, cum ar fi jderul de pin carnivor, șarpele de casă și liliacul mic cu potcoavă, precum și peste 100 de perechi de păsări și aproape toate speciile de fluturi nativi ai Irlandei. Cea mai mare parte din Burren a fost desemnată Zonă Specială de Conservare; Parcul Național Killarney este cea mai veche arie naturală protejată din Irlanda (10.236 ha), cu vârfuri muntoase — McGillycuddy’s Reeks, lacuri, râuri, cascade, păduri dese, pășuni, dar și elemente antropice: castele și biserici.

Cu o suprafață de 16.540 ha, ce cuprinde munți, lacuri, văi, păduri și turme de cerbi roșii, Glenveagh este cel mai mare parc național al Irlandei, potrivit www.heritageireland.ie. Situat în regiunea de nord-vest a Irlandei, în parc se află și un castel în stil scoțian, Castelul Glenveagh, ridicat între 1870-1873. Situat în vestul Irlandei, Parcul Național Connemara acoperă o suprafață de 2.957 ha de munții, pășuni, mlaștini și păduri, și a fost înființat în 1980, an în care a fost deschis către public. Cel de-al șaselea parc, Parcul Național Ballycroy a fost înființat în noiembrie 1998 și se află pe coasta vestică a Atlanticului. Acoperă 11.000 ha de teren stâncos și mlăștinos, o zonă nelocuită și sălbatică, dominată de lanțul muntos Nephin Beg.

Irlanda_mici_siteGE (7 of 12)

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Irlanda.
Intrarea în Irlanda este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Irlanda?

1. Accesul pe piața muncii
Cetățenii români beneficiază de acces nerestricționat pe piața muncii din Irlanda, ca angajat sau lucrător pe cont propriu, fără a avea nevoie de un permis de muncă. Cetățenii români care desfășoară activități lucrative în Irlanda, dețin drepturi egale cu cetățenii irlandezi în ceea ce privește protecția socială, drepturile de muncă și drepturile sociale în general.

În momentul sosirii în Irlanda, cetățenii români trebuie să se înregistreze pentru plata taxelor și asigurărilor sociale, prin solicitarea Numărului Personal de Servicii Publice (Personal Public Service PPS Number). În procesul de alocare a PPS Number, aplicanţii trebuie să prezinte documente care atestă identitatea, reședința în Irlanda (dovada adresei), precum și motivul pentru care solicită acest număr, spre exemplu pentru angajare și implicit înregistrarea la autoritatea fiscală. Cetățenii români se pot adresa serviciului public de ocupare pentru servicii de consiliere privind oportunitățile de angajare și formare profesională disponibile în Irlanda.

În Irlanda, dreptul la liberă circulație este prevăzut de Regulamentele Comunităţilor Europene (privind Libera Circulaţie a Persoanelor) din 2006 și 2008, care transpun în legislația irlandeză Directiva nr. 2004/38 privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. În ceea ce privește legislația muncii, există o serie de acte normative care reglementează relațiile de muncă și care pot fi consultate accesând site-ul web al Departamentului pentru Muncă, Întreprinderi şi Inovaţie – Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Services).

2. Recunoașterea calificărilor profesionale
Recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în alte state membre ale Uniunii Europene se realizează potrivit prevederilor Directivei nr. 2005/36 privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În Irlanda, cetățenii români pot solicita recunoașterea calificărilor obținute în România, pentru a desfășura o activitate profesională sau pentru continuarea studiilor, prin contactarea Autorității Naționale pentru Calificări (Quality and Qualifications Ireland). Exercitarea profesiilor reglementate (i.e medicină, educație) este posibilă în urma recunoaşterii calificării profesionale şi înregistrării la autoritatea profesională competentă din Irlanda. Lista autorităților competente poate fi consultată accesând site-ul web al Departamentului pentru Educație și Competențe.

3. Soluționarea litigiilor de muncă
În Irlanda, relaţiile de muncă pot înceta fie de comun acord sau ca urmare a unor împrejurări specifice (insolvenţă, disponibilizare, concediere, etc). Informaţii privind încetarea relaţiei de muncă pot fi consultate prin accesarea site-ului web al Serviciului privind Condiţiile de Muncă (Workplace Relations). Atât angajaţii cât şi angajatorii sunt obligaţi să acorde o perioadă de preaviz înainte de terminarea contractului. Angajaţii care au lucrat o perioadă continuă de cel puţin 13 săptămâni sunt obligaţi să acorde angajatorului o perioadă minimă de preaviz de o săptămână, în cazul în care contractul nu specifică altfel. Angajatorii trebuie să ofere angajaţilor o perioadă de preaviz în funcţie de durata de angajare.
Într-o primă etapă, lucrătorii pot încerca soluționarea litigiilor de muncă pe cale informală, printr-un dialog constructiv cu angajatorul. Ulterior, lucrătorii pot contacta Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Customer Services), punctul central de sesizare a autorităţilor cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă: Comisia pentru Relaţii de Muncă, Tribunalul pentru Egalitatea de Tratament, Autoritatea Naţională pentru Drepturile de Muncă, Tribunalul de Muncă, Instanţele Civile.

Irlanda_mici_siteGE (9 of 12)

4. Sistemul Național de Sănătate
Cetățenii români care se află temporar în Irlanda şi sunt asigurați în sistemul de asigurări de sănătate al unui stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia în mod gratuit de asistenţa medicală necesară în sistemul public de sănătate din Irlanda, dacă se află în posesia Cardului European de Asigurări de Sănătate.
Persoanele care desfășorară activități lucrative în Irlanda (angajat sau lucrător pe cont propriu) și plătesc contribuții de asigurări sociale, pot beneficia de servicii de sănătate dacă dețin un Card Medical emis de autoritatea Autoritatea pentru Servicii de Sănătate (HSE). Accesul la serviciile medicale din Irlanda este condiţionat în principal de rezidenţă şi de nivelul veniturilor.

5. Alte informații utile
a. Autorități locale cu competențe în domeniul muncii și securității sociale:
Departamentul pentru Protecție Socială (Department for Social Protection), în subordinea căruia se află serviciile de ocupare locale: www.welfare.ie.
Departamentului pentru Muncă, Întreprinderi şi Inovaţie – Serviciul privind Relaţiile la Locul de Muncă (Workplace Relations Customer Services): www.workplacerelations.ie/en.
b. Alte link-uri utile:
Serviciul Public de Sănătate (Ireland’s Health Services/HSE): www.hse.ie.
Autoritatea fiscală (Revenue Commssioners): www.revenue.ie.
Autoritatea Națională pentru Calificări (Quality and Qualifications Ireland), pentru recunoașterea calificărilor profesionale: www.qqi.ie.
Serviciul de Consiliere a Cetățeanului (Citizens Information), informații cu privire la serviciile publice și drepturile în Irlanda: www.citizensinformation.ie

Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Irlanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile irlandeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate
Irlanda este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:
Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală (Garda) precum şi Ambasada României în Irlanda.

Irlanda_mici_siteGE (10 of 12)

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor irlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
112 – Servicii de urgenţă
999 – Intervenţie poliţie
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Irlanda.

Este preferabil ca încheierea poliţelor de asigurare să fie făcută în România, întrucât realizarea acestora în Irlanda este limitată.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.
Folosirea centurilor de siguranţă este obligatorie pentru toti pasagerii. Asigurarea auto este obligatorie.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Conform legislaţiei irlandeze, sunt interzise utilizarea, deţinerea sau importul aparatelor de detectare a radarelor.

Parcarea se poate face numai în locurile permise. În general, plata parcării se face prin introducerea de monezi în aparatele ce eliberează un tichet (conform timpului dorit de parcare).

Tichetul trebuie afişat la vedere, în geamul autovehiculului. Neplata parcării atrage imobilizarea autovehiculului.

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Irlanda.

Autovehiculele înmatriculate în România pot circula în Irlanda numai 6 luni, după care trebuie procedat la înmatricularea irlandeza.

Persoanele care au domiciliul în Irlanda trebuie sa declare la organele vamale autovehiculele cu care intra în Irlanda, înmatriculate în alte state, în maxim 24 de ore de la momentul trecerii frontierei.

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Reglementări vamale
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Regimul medicamentelor
Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. În plus, se cere efectuarea tratamentului împotriva căpuşelor şi a teniei.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
In plus, câinele şi pisica dumneavoastră trebuie sa aibă testul negativ de anticorpi ai turbării menţionat în paşaportul animalului şi efectuat cu cel puţin 6 luni înainte de data trecerii frontierei. Detalii la http://www.ispca.ie/Pet-Passport.aspx.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean prezinta: Irlanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.