Kazahstan

kazakhstan-flag

Numele oficial: Qazaqstan Respublikasy;
Forma scurtă: Qazaqstan;
Forma internaţională: Republic of Kazakhstan;
Forma internaţionala scurtă: Kazakhstan;
Codul de tara ISO: kz;
Ora oficială: UTC +6h
Ora de vară: (DST) Martie – Octombrie (UTC +2)
Prefixul telefonic de țară: +7;
Capitala: Astana (530.000 loc);
Alte oraşe: Almaty (fosta capitală, 1,2 mil. loc), Karaganda, Cimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust, Kamenogorsk, Aktiubinsk, Aktau, Atyrau;
Forma de guvernământ: republică parlamentară și prezidențială;
Localizare: în Asia Centrală, având ca vecini Rusia, China, Kyrgyzstan, Uzbekistan și Turkmenistan;
Suprafaţa: 2,7 mil. km²;
Relief: de la est la vest, de la Marea Caspică la Munții Altay, relief muntos dar și deșertic în sud. Cel mai înalt punct: vârful Kan Tengri – 6995 m;
Climat: continental, cu ierni reci șo veri calde, arid și semiarid;

large_detailed_road_and_administrative_map_of_kazakhstan_regions

Oraşe si monumente de vizitat:
– Astana (Aqmola) — al doilea mare oraș, capitala din 1998;
– Atyrau —capitala petrolieră a Kazahstanului, cu cele mai multe rafinării;
– Almaty — fostă capitală și cel mai mare oraș;
– Aktobe — oraș industrial;
– Pavlodar — oraș vechi, fondat la 1720, locul unei moschei impresionante;
– Shymkent — veche piață situată aproape de Tashkent;
– Turkestan — oraș vechi cu o cultură persană și nomadă;
– Cosmodromul de la Baïkonour;

Natura:
– Lanțul muntos Tian Shan (vârful Khan Tengri);
– Lanțul muntos Zailiyskiy Alatau;
– Lacul Balkhach;
– Canionul Sharyn;
– Parcul Național Karkaraly.
– Rezervația naturală Kyzylarai;
– Valea Turgen;
– Lacurile Kolsai;

Alegerea momentului potrivit:
Clima Kazahstanului este extrem de aspră, cu ierni friguroase. Cea mai bună perioadă este iunie-septembrie, agreabilă, chiar dacă, uneori, căldura poate reprezenta un impediment..

Temperaturi (medie zi/noapte, în °C):
Almaty : ianuarie -1/1, aprilie 17/6, iulie 30/18, octombrie 16/5.

peak-1253635_960_720

Prezentare:
Kazahstanul este situat în Eurasia, în partea de N-V a Asiei Centrale și de S-E a Europei Răsăritene. Zona a fost cucerită de Rusia în secolul al XVIII-lea. După Revoluția rusă din 1917, teritoriul Kazahstanului a fost reorganizat de mai multe ori până în 1936, când a devenit Republica Sovietică Socialistă Kazahă în cadrul URSS. În contextul destrămării URSS, la 16 decembrie 1991, Kazahstanul și-a declarat independența. Are o structură etnică și culturală diversă, în parte datorită deportării mai multor grupuri etnice în Kazahstan, în timpul liderului sovietic Iosif Stalin, programului de cultivare a stepei din nordul Kazahstanului, precum și unor proiecte majore din timpul regimului sovietic — cosmodromul Baikonur și poligonul Semipalatinsk.

kazakhstan-017

Republica Kazahstan este membră a numeroase organizații internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Organizația Conferinței Islamice, Organizația Internațională pentru Dezvoltarea Comună a Culturii și Artei Turcice, Organizația de Cooperare de la Shanghai. Republica Kazahstan este membru al organizațiilor de cooperare economică și de securitate create pe spațiul post-sovietic (Comunitatea Statelor Independente, Comunitatea Economică Euro-Asiatică, Spațiul Economic Unic, Organizația Acordului de Securitate Colectivă) și întreține relații de cooperare sub diverse forme și stadii instituționalizate cu NATO și UE.

kazakhstan-bbb

Din punct de vedere administrativ, Kazahstanul este împărțit în două orașe — Astana și Almaty și 14 regiuni — Akmola, Aktobe, Almaty, Atyrau, Jambyl, Kazahstanul de E, Kazahstanul de S, Kazahstanul de V, Kazahstanul de N, Karaganda, Kostanay, Kyzylorda, Mangystau și Pavlodar.

Sudul Kazahstanului este un centru al istoriei și culturii în Asia centrală, cu o mulțime de monumente faimoase. Ținutul are un peisaj divers de la vârfurile înzăpezite, lacurile și ghețarii din lanțul muntos Tien Shan la terenurile deșertice și de stepă, ce se întind pe mii de kilometri. Deșertul adăpostește Duna Cântătoare, înaltă de 80 m și lungă de 3 km. Este numită așa deoarece nisipul purtat de vânt face un sunet asemănător cu cel al orgii.

kazakhstan-1531176_960_720

Almaty este un oraș cu arhitectură modernă, străzi largi, fântâni arteziene, parcuri, scuaruri și priveliști încântătoare ale munților. Atracțiile orașului includ Parcul Panfilov, dominat de una dintre cele mai înalte clădiri de lemn din lume, Catedrala Zenkov, care a servit, în timpul regimului sovietic, ca sală de concerte și expoziții, Piața Nouă, Obeliscul Independenței, Muzeul Instrumentelor Naționale Kazahe, Muzeul de Artă și Băile Arasan.

În centrul Kazahstanului se află unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Lacul Balkhash este pe jumătate salin și pe jumătate cu apă dulce. În centrul țării s-au păstrat câteva situri arheologice cu rămășițe din epocile pietrei, bronzului și fierului. Parcul Bayan-Aul are picturi rupestre, sculpturi în piatră, lacuri cu apă cristalină și pini. Estul Kazahstanului oferă un peisaj colorat, cu vârfuri montane acoperite de zăpadă, canioane împădurite și păduri de cedru pitorești.

kazakhstan-105814_960_720

În ceea ce privește gastronomia, un obicei culinar kazah special este “dastarkhan”, un ospăț ce are loc la ocazii deosebite și constă, în general, în feluri din carne și produse lactate. De obicei se sacrifică un animal întreg și cel mai în vârstă membru al familiei are onoarea de a tăia capul gătit al animalului și de a-l servi familiei. Părți ale corpului animalului reprezintă trăsături dorite de cei care mănâncă acea parte. De exemplu, copiilor li se dau urechile, pentru a asculta mai bine, cel care primește limba va vorbi mai elocvent și cel care primește ochi, va primi înțelepciune.

Există o varietate de produse lactate, inclusiv brânză, unt și lapte fiert. Primăvara și vara, laptele se adună într-un recipient din piele, se amestecă bine și este lăsat să fermenteze. Zerul obținut este o băutură preferată pe timp de vară. “Kuirdak” este un fel preparat din carne proaspătă de cal, oaie sau vacă și constă în ficat, inimă, rinichi și alte organe tăiate mărunt, fierte în ulei și servite cu ceapă și piper.

astana-1-jpg-838x0_q80

Astana
Astana este capitala țării și are o populație de 835.000 de locuitori, conform worldpopulationreview.com. Principalele orașe sunt: Almaty (fosta capitală), Karaganda, Cimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust, Kamenogorsk, Aktiubinsk, Aktau și Atyrau.

Deși Astana a fost fondată în 1830, orașul a devenit capitala Kazahstanului abia în 1997. S-a modernizat de la an la an, având ambasade străine, birouri guvernamentale, toate acestea creând un amestec interesant de design modern și arhitectură veche sovietică, potrivit visitcapitalcity.com.

Muzeul Președintelui este un obiectiv principal din capitală. A fost construit într-un stil arhitectural interesant, ca o iurtă tradițională acoperită cu o cupolă similară moscheilor. În cadrul muzeului se regăsesc o serie de expoziții care ilustrează aspecte ale istoriei țării. Parterul dispune de elemente tradiționale kazahe, între care covoare, haine lucrate manual, iurte viu colorate cu modele ale celor mai vechi clădiri din țară. O parte a muzeului o reprezintă cea dedicată cadourilor primite de președintele țării Nursultan Nazarbaev de la liderii străini.

De asemenea, un alt punct de atracție îl reprezintă un muzeu în aer liber care prezintă orașe din întreaga țară în miniatură.

den_yazykov_naroda_kazakhstana

Un alt obiectiv îl reprezintă monumentul Kazah Eli. Înalt de 91 de metri acesta simbolizează anul 1991, anul obținerii independenței. Monumentul este înconjurat de fântâni și grădini minunate și de Palatul Shabyt, în prezent o galerie de artă și Palatul de Independență, care a găzduit lideri din întreaga lume pentru a participa la diverse summit-uri politice și de mediu.

Turnul Baiterek, un alt punct de atracție, este un turn înalt de 97 de metri care are în vârf o imensă sferă aurită, care reprezintă un simbol vechi al folclorului autohton: oul de aur al unei păsări, depus în copacul sacru al vieții. Priveliștea de la ultimul etaj este uluitoare. Turnul găzduiește, de asemenea, restaurante, un acvariu și o galerie de artă.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!

Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:
Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.

Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.
Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.

Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.

Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.

Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Kazahstan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.