La pas…prin Passo Fedaia din Dolomiți

Passo Fedaia  se află la 2057 de metri altitudine în masivul muntos Maromolada. Passo Fedaia separă regiunea Veneto de regiunea Trentino Alto Adige și conectează orașul Canazei cu Valea Agordo.

 

La trecerea prin pas găsiți Lago di Fedaia, unul dintre locurile de filmare ale peliculei “The Italian Job”, cu Donald Sutherland, Mark Wahlberg și Edward Norton. În apa limpede a lacului, în amurg, se reflectă munții Dolomiți și masivul  Marmolada.

Passo Fedaia a reprezentat una dintre cele mai importante linii de apărare ale Italiei împotriva trupelor imperiale austriece în primul război mondial. În zona ghețarilor s-au construit mai multe tuneluri și galerii pentru a proteja și a adăposti trupele italiene în timpul campaniilor de iarnă, și deși multe dintre ele au fost acoperite de gheață, încă mai există vestigii care pot fi vizitate,

Passo Fedaia este un punct de plecare excelent pentru mai multe drumeții și ascensiuni clasice. Există, de asemenea, facilități pentru sporturile alpine pe pantele sudice care oferă unele dintre cele mai bune pârtii de schi din Dolomiți.

La Passo Fedaia se poate ajunge de la Canazei (regiunea Trentino Alto Adige)  cu un autobuz regional. Dacă veniți dinspre sud (Regiunea Veneto) puteți găsi un autobuz din Agordo care vă va aduce în Malga Ciapela. Passo Fedaia este la o distanță de aproximativ 2 ore și 45 minute de Veneția.

Pentru bicicliști, Passo Fedaia este, în general, utilizat ca o rută de tranzit de la Alleghe până la în Valea Fassa. Cea mai bună plimbare cu bicicleta este de la Caprile până la Passo Fedaia, această rută fiind una dintre cele mai grele cățărări pe două roți  din Dolomiți, cu o pantă de peste 15%.

În zonă vă puteți caza în: Alleghe, Caprile sau Canazei. Pentru alpiniștii aflați în tranzit există câteva refugii amenajate pe rutele convenționale.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.