La Sankt Petersburg a inceput Festivalul Noptilor Albe

Sankt Petersburg (5)

Traditionalul festival Belâie Noci (al noptilor albe), s-a deschis la Sankt Petersburg, supranumit si ”Veneția Nordului”, datorita numeroaselor canale si poduri. Pana la 10 iulie, fostul oras imperial va gazdui spectacole de balet clasic, opera si evenimente teatrale, punctul culminant inregistrandu-se la mijlocul lunii iunie, cand soarele coboara sub linia orizontului in orasul situat in apropierea Cercului Polar.

Sankt Petersburg (1)

Conform sitului UNESCO, mostenirea arhitecturală a orașului este considerată o ”reconciliere între stilurile foarte diferite Baroc și neoclasic pur”, după cum se poate observa în cazul monumentelor: clădirea Amiralității, Palatul de Iarnă, Palatul de Marmură sau Muzeul Ermitaj. Totul a pornit ca urmarea a unui vast proiect urban, demarat in 1703, sub conducerea tarului Petru cel Mare. Cunoscut mai târziu ca Leningrad, în timpul Uniunii Sovietice, orașul este asociat și cu Revoluția din Octombrie (1917) sau Revoluția Bolșevică.

Sankt Petersburg (3)

Ridicarea capitalei lui Petru cel Mare, simbol al Rusiei, a început în secolul al XVIII-lea, cu participarea soldaților ruși, a prizonierilor de război suedezi și otomani și a lucrătorilor finlandezi și estonieni, potrivit documentelor UNESCO, citat de Agerpres. ”Metamorfoza unei zone de coastă neospitaliere într-un oraș superb, unde palatele, bisericile și mănăstirile, precum și reședințele cu două etaje se încadrează armonios în proiectul arhitectului francez Alexandre Leblond, a fost desăvârșită în mai puțin de 20 de ani”, notează comisia de experți UNESCO.

Sankt Petersburg (4)

Primele semne ale aparitiei unei mari citadele au fost inregistrate in timpul domniei țarului Petru I (1682—1721), iar grandoarea monumentală s-a conturat în timpul împărăteselor Ana Ivanovna, Elizabeta Petrovna și Ecaterina a II-a cea Mare a Rusiei. Mai mulți arhitecți străini, printre care italienii Carlo Bartolomeo Rastrelli, Antonio Rinaldi și Giacomo Quarenghi, scoțianul Charles Cameron și francezul Vallin de la Mothe, au intrat în competiție pentru proiectarea palatelor monumentale și a reședințelor din suburbii.

Realizarile arhitecturale au continuat în timpul conducerii lui Pavel I și în secolul al XIX-lea, în timpul conducerii lui Alexandru I, cu alte construcții monumentale. Palatele și teatrele arhitectului italian Carlo Rossi, Piața Artei, Catedrala Kazan proiectată de arhitectul Andrei Voronikhin, Catedrala Sf. Isaac, realizată după proiectul arhitectului francez Auguste de Montferrand, asistat de rușii Vasili Stasov, Abram Melnikov, Alexandru și Andrei Michailov, reprezintă câteva capodopere ale acelei epoci.

Sankt Petersburg (7)

 

Capitala culturală a Rusiei, așa cum mai este supranumit Sankt Petersburg, reușește să păstreze în armonie culorile și reflecția marmurei, granitului și a porfirului, strălucirea decorațiunilor poleite cu verdele parcurilor și albastrul ireal al apelor Nevei, având în centru monumentele lăsate moștenire de arhitecți ce au abordat stiluri opozante, din 1703 până în era modernă. Această armonie capătă o altă dimensiune odată cu Nopțile Albe din fiecare an. ”Nopțile Albe” nu reprezintă doar o perioadă sau un festival, ci o sărbătoare în zilele cele mai lungi din an.

Sankt Petersburg (6)

 

Unul din cele mai populare evenimente din această perioadă pare să fie ”Pânze purpurii”, început după cel de-Al Doilea Război Mondial în amintirea poveștii din 1922 — ”Pânze purpurii”, de Alexander Grin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.