Madagascar

Madagascar (1)

Numele oficial: Repoblikan’i Madagasikara;
Forma scurta: Madagascar;
Forma internaţională: Republic of Madagascar;
Forma internaţională scurta: Madagascar;
Codul de tara ISO: mg;
Ora oficiala: UTC +3h
Prefixul telefonic de tara: +261
Capitala: Antananarivo (Tananarive, 1.918.117 locuitori);
Alte oraşe: Antsirabé (500.000), Mahajanga (400.000), Toamasina (450.000);
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: sudul Africii, insulă în Oceanul Indian, la est de Mozambic;
Suprafaţa: 587.040 km²;
Relief: platou muntos în regiunea centrală, coastă plată;
Climat: tropical de-a lungul coastelor, arid în sud, cu cicloane periodice;

Madagascar (4)

Oraşe si monumente de vizitat:
– Antananarivo, capitala țării și orașul cu cele mai multe monumente de arhitectură; picturile murale de la Palatul  Regal;
– Grădina zoologică, piața mare (Zorna), cu lucrări artizanale, o feerie de culori;
– Antsirabé, pentru calitatea stațiunii termale și clădirile ridicate în stil colonial;
– Finnarantsoa, oraș situat pe platourile muntoase, pentru contrastul între orașul de sus și cel de jos;

Natura:
– Orașe în terasă, lacuri vulcanice (Tritriva), grote (Andrafiabe), un lanț muntos calcaros lung de 25 de kilometri , la sud de Andringitra, platouri înalte în centrul insulei;
– Parcul Național Isalo, formațiuni carstice in regiunea Bernaraha Tsingy;
– Cascada Mandraka, cea mai mare și spectaculoasă cădere de apă de pe insulă;

Madagascar (5)
Alegerea momentului potrivit:
– Climatul tropical presupune existența a două perioade distincte, una ploioasă (noiembrie-aprile) și una secetoasă (mai-octombrie);
– Pentru vizitarea coastelor este recomandat perioada din ianuarie până la jumătatea lunii septembrie, în timp ce între iunie și octombrie poate fi frig în zona muntoasă. Cea mai bună perioadă pentru a vizita coasta de nord-vest este mai-octombrie;
– Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu condiții de ședere ceva mai rudimentare, nu este recomandat să se avânte într-o astfel de aventura;
¬- Madagascar rămâne o destinație destul de scumpă pentru europeni;

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– Antananarico: ianuarie 25/16, aprilie 23/14, iulie 18/19, octombrie 24/12;
– Coasta de nord-vest: ianuarie 31/23, aprilie 31/22, iulie 29/17, octombrie 32/20;

Madagascar (3)
Prezentare:
Insula Madagascar este localizată în estul continentului african și este cea mai mare a patra insulă de pe planetă. Există mai multe variante cu privirea la descendența locuitorilor acestei insule. Dacă unii antropologi susțin că populația Madagascarului este un amestec între populațiile africană și indoneziană, alții sunt de părere că migrația a avut loc din Borneo via Africa.

Ceea ce nu se știe cu certitudine este cum au ajuns aceste populații pe insulă. Mai târziu au apărut arabii, indienii și chinezii, populația Madagascarului reflectând astăzi acest amalgam de culturi și tradiții.

Madagascar (8)

Turismul, principala ramură a economiei țării a scăzut la cote alarmante din cauza problemelor politice cu care s-a confruntat țara în perioada 2002-2010. Odată cu adoptarea unei noi constituții și organizarea de alegeri prezidențiale în 2013, caracterizate de către observatorii internaționali ca libere și corecte, s-a instaurat pacea socială, care a relansat economia, conferind noi perspective viitorului țării.

Un adevărat rai pentru naturaliști, Madagascar este un mix de faună și floră unic nu numai pe continentul african, ci și în întreaga lume. Unii ecologiști nu s-au sfiit să numească insula ca fiind „al optulea continent”. Cu peste 10.000 de specii de plante, din care 9.000 unice în lume, Madagascar a reușit să-și conserve aproximativ 90% din vegetația nativă. Iar populațiile de lemurieni sunt simbolul insulei și principala sa atracție.

Pentru deplasările interne este recomandat ca mijloc de transport trenul, mai sigur și mai ieftin. Pe distanțe scurte, garniturile de tren sunt destul de confortabile. Totuși este bine să alegeți clasa I-a.

Căile rutiere sunt extrem de proaste, drumurile au gropi, mai ales în sezonul ploios. Un autovehicul 4 x 4 reduce mult din stresul unei călătorii pe șoselele Madagascarului, dar nu rezolva în totalitate problema. Închirierea unui automobil poate ajunge la 70 USD pe zi, dar prețul poate fi cu mult mai ridicat dacă optați și pentru un șofer local, mai ales că majoritatea companiilor rent-a-car nu închiriază automobile fără șofer, de teama furturilor.

bus_stop_1465_thumb
Călătoria cu autobuzele care circulă pe rutele interne este o aventură în sine. Multe călătorii durează de la o zi până la 2-3 zile, iar condițiile nu sunt din cele mai bune. Praful este unul dintre impedimentele majore, apoi lipsa aerului condiționat, în condiții meteo extreme, iar în sezonul ploios noroiul poate deveni un obstacol important.

Cu toate acestea, autobuzele și taxiurile-microbuz sunt cel mai ieftin mijloc de transport, chiar dacă înregistrează uneori ore bune de întârziere. Transportul pe apă poate fi o soluție pentru cei care iubesc croazierele. În plus, în prețul transportului intră și un ghid care se ocupă și de prepararea hranei de la bord și cunoaște toate dialectele locale fiind interpretul ideal pentru o vizită țintită a insulei. O astfel de croazieră poate semăna cu viața legendarului personaj Robinson Crusoe, în cele mai multe cazuri turiștii fiind nevoiți să se hrănească cu darurile mării și chiar să-și pescuiască hrana.

Madagascar (10)

Există și o sumedenie de catamarane, ambarcațiuni pe care există servicii complete, inclusiv provizii de mâncare și apă. Singura problemă, ca turist, este să te asiguri că cel puțin un membru al echipajului vorbește limba de circulație internațională pe care o cunoașteți.

Franceza este cea de-a doua limbă oficială a țării, după limba malgașă. Engleza este și ea vorbită în mediul hotelier, dar franceza o înţelege aproape toată populația locală.

Moneda națională a Madagascarului a fost mulți ani Ariary (MGA), dar se folosește în tranzacții și moneda din Mauritania (Ouguida). In septembrie 2014, €1 = MGA 3,327 iar rata de schimb este stabilă de mai mulți ani încoace.

Cărţile de credit nu sunt acceptate cu uşurinţă în alte orașe situate în afara capitalei, Antananarivo. Visa este singura carte de credit acceptată. Multe dintre prețurile hoteliere pot fi exprimate în euro, dar plățile se fac în moneda locală.

Bacșișul crează multe confuzii în Madagascar, deoarece așteptările localnicilor sunt mult mai mari de la un turist străin decât de la un localnic sau un alt african. În general, în restaurante și pentru cursele de taxi, bacșișul este de 10% din valoare notei de plată, iar la hoteluri 1 dolar american per piesă de bagaj este o atenție normală.

restaurant2

Cel mai economic mod de a mânca este la tarabele de pe stradă. O farfurie de orez sau laoka și o bucată de carne de pui sau porc nu costă mai mult de 0,50 USD. Pentru încă 0,10 USD poți căpăta și un pahar mic de iaurt de casă.

Bananele (sute de varietăți) și checurile din orez sunt peste tot. Cafeaua este de foarte bună calitate, este făcută în ibrice și este îndulcită exagerat și acompaniată de lapte condensat.
În supermarketuri se găsește aproape orice, de la produse importate până la produse locale la prețuri modice, cum ar fi vanilia.

Hotelurile, chiar și cele de cinci stele nu se ridică la standardele de calitate europene. Unele sunt infestate de gândaci, altele au băi și toalete cu o igienă precară.

Viața în Madagascar este dominată de multe tabuuri zilnice care pot varia de la o regiune la alta. Unele populații interzic carnea de porc, altele hainele de o anumită culoare, în câteva zone este interzis scăldatul în lacuri și râuri. De aceea este recomandat ca sejurul în Madagascar să fie realizat în cadrul unui grup organizat în care ghidul local are o misiune importantă.

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Madagascar

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Madagascar în baza unei vize valKakapizon_and_chips_food_vendor_in_Antananarivo_Madagascarabile.

Vizele sunt eliberate în exclusivitate de către misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Madagascar în străinătate.

Consulatul General Onorific al Madagascarului la Bucureşti este direct subordonat Ambasadei R.Madagascar din Roma, în a cărei jurisdicţie se găseşte. Această misiune diplomatică îşi desfăşoară activitatea la adresa: Viaricardo ZANDONAI 84 4.00194 Rome (Italia); tel.0039 06 36307797- 0039 06 36300183; fax : 06/3294306; email: ambamad@hotmail.com.

Consulatul General Onorific al Madagascarului la Bucureşti poate fi găsit la adresa: Strada Giuseppe Verdi nr. 9, Bucureşti, sectorul 2, tel : +40 21 210 52 72; fax : +40 21 210 58 48; e-mail: diplomatie.mg@gmail.com.

Madagascar (7)

Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Regimul permiselor de lucru

Pentru informaţii privind posibilităţile de a lucra în Madagascar, recomandăm contactarea autorităţilor sau misiunilor diplomatice ale acestui stat.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici acest stat nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Până în acest moment, statul Madagascar nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Madagascarul nu se confruntă, în general cu un nivel sporit de criminalitate, cele mai întâlnite delicte (în număr nesemnificativ) fiind furturile de buzunare şi tâlhăriile;

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

Având în vedere situaţia social politică posterioară alegerilor care avut loc în această ţară, cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice.

În actualul context politic se recomandă evitarea unor zone ca Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely şi Ankatso, precum şi aria adiacentă unităţilor militare. De asemenea sunt de evitat zonele parcurilor naţionale Montagne d’Ambre precum şi Ankarana precum şi drumurile naţionale RN 13 şi nr. 6.

Madagascar (11)

La 19 aprilie 2011, Comisia Europeană a anunţat faptul că a impus interdicţii de operare pe teritoriul UE pentru două avioane Boeing 767-300 operate de Air Madagascar. Deşi restul flotei Air Madagascar operează în spaţiul aerian european, Comisia Europeană a exprimat preocuparea pentru siguranţa zborului cu aeronavele Air Madagascar şi asupra capacităţii autorităţilor aviaţiei civile malgaşe de a-şi exercita responsabilităţile privind siguranţa zborului. Informaţii actualizate despre companiile interzise la operare în spaţiul UE se pot accesa pe site-ul: http://air-ban.europa.eu

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

–    Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
–    Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
–    În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
–    Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
–    Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Sistemul medical

Deşi în Antananarivo există spitale publice şi private, acestea nu sunt dotate decât pentru operaţii simple, de rutină, operaţiile complexe necesitând transport/evacuare în Mauritius, La Reunion sau Africa de Sud. În consecinţă, este necesară o asigurare de călătorie adecvată şi existenţa la purtător a unor fonduri suficiente care să acopere costurile de tratament şi repatriere ulterioară, în cazul în care există decizia de a efectua o deplasare în Madagascar.

Informaţii suplimentare şi actualizate pot fi găsite pe site-ul:
http://www.nathnac.org/ds/c_pages/country_page_MG.htm

În caz de necesitate, turiştii care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă pot solicita o ambulanţă la numărul de telefon de urgenţă 17 ( 117 de pe telefonul mobil) sau + 261 20 22 357 53.

În continuare, furnizăm o listă a unor instituţii medicale ce pot fi contactate în caz de necesitate în Madagascar:

Antananarivo
–    Espace Médical (emergency service) +261 20 22 625 66, +261 34 02 088 16, +261 34 02 009 11
–    Hôpital Militaire de Soavinandriana HJRA +261 20 23 397 51, +261 32 07 230 30
–    Clinique et Maternité St.François +261 20 22 223 84, +261 20 22 672 21, +261 20 22 235 54
–    Polyclinique d’Ilafy +261 20 22 425 66, +261 20 22 425 69

Tamatave
–    Tamatave Hospital: +261 20 533 20 21

Diego-Suarez
–    Diego-Suarez Military Hospital: +261 34 14 586 41, +261 34 14 586 45, +261 34 15 586 51

De reţinut că Madagascarul are relaţii diplomatice cu puţine ţări din Uniunea Europeană, Franţa fiind unul dintre statele membre UE care are deschisă o misiune diplomatică în Antananarivo. Coordonatele misiunii diplomatice franceze sunt:

Adresa : 3, rue Jean Jaurès, Ambatomena B.P. 204, ANTANANARIVO 101, MADAGASCAR
Téléphone du standard général : (00 261) 20 22 398 98

Telefon Consulat: ( 00 261) 20 22 398 50

Condiţii privind traficul auto
Starea drumurilor

Starea generală a reţelei rutiere variază, iar în perioada ploioasă (decembrie-aprilie) cea mai mare parte a drumurilor secundare sunt impracticabile.

Permisul de conducere
Conducerea unui automobil de către străini pe drumurile publice din Madagascar implică deţinerea unui permis de conducere internaţional.

Transportul public
Este recomandat ca transportul în Madagascar să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc.

Utilizarea cărţilor de credit
În Madagascar există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

Regimul medicamentelor
Sunt interzise drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Madagascar înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dvs. asemenea medicamente.

Reglementări vamale
Pentru informații privind reglementările vamale din Madagascar, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Notă:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea furnizorului lor, Miniterul de Externe al României, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

©GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.