Maroc

motor-morocco-flag-1422941

Numele oficial: Al Mamlakah al-Maghribiyah;
Forma scurta: المغرب‎, al-Maġrib;
Forma internaţională: Kingdom of Morocco;
Forma internaţionala scurta: Morocco;
Codul de tara ISO: ma;
Ora oficiala: UTC +0h;
Prefixul telefonic de tara: +212;
Capitala: Rabat;
Alte oraşe: Agadir, Casablanca, Fez, Marrakech, Meknes, Tangier (Tanger), Tetouan Mekne, Agadir;
Forma de guvernământ: monarhie constitutionala;
Localizare: nordul Africii, cu iesire la Oceanul Atlantic si Marea Mediterana;
Suprafaţa: 446.550 km²;
Relief: zona costiera plata, munti si desert;
Climat: are o climă cu câteva variații regionale de temperatură, supranumită deseori “Țara răcoroasă cu un soare foarte fierbinte”.

full_political_map_of_morocco

Natură și peisaje:
– Muntii Atlas (valea Dades si valea Draa);
– sudul Marocului: orasele fortificate, oazele, Sahara;
– plajele de la Oceanul Atlantic (Agadir si Essaouira);

Marrakech016

Prezentare:
Regatul Maroc își întâmpină vizitatorii din întreaga lume cu itinerariile binecunoscute prin târgurile și piețele tradiționale souq, medinele (centrele vechi ale localităților) medievale, deșerturi toride și zăpezile din vârful Munților Atlas, potrivit globi.ro. De la piețele haotice locale, unde mirosul de condimente umple atmosfera fierbinte și maimuțele blochează de multe ori căile de acces, la moscheile poleite și muezinii ce cheamă credincioșii la rugăciune, de la nisipurile de culoarea piersicii ale dunelor ergului Chebbi la amețitoarele chei Tudra, de la Casablanca la Marrakech și de la Fez la Tanger, țara reprezintă un festin de peisaje pentru orice vizitator.

Locuit din antichitate de triburi berbere, teritoriul Marocului a fost cucerit pe rând de fenicieni, romani, vandali, bizantini și arabi. Cucerirea arabă și consacrarea islamului ca religie dominantă au avut loc în secolul VII, potrivit site-ului MAE.

În 791, Idris I fondează Regatul (Sultanatul) independent al Marocului, cu capitala la Fes, inaugurând astfel prima dinastie marocană, a Idrisizilor (secolele VIII-X), și cea mai veche tradiție monarhică, păstrată până astăzi, din lumea arabo-musulmană.

Marrakech018

În secolele XI-XVIII, în Maroc s-au succedat mai multe dinastii: Almoravizii, Almohazii, Merinizii, Wattassizii, Saadienii și, din 1666 până în prezent — Alaouiții, fără legătură cu numele minorității religioase omonime din Siria, menționează sursa citată.

Expansiunea și rivalitatea puterilor europene (secolele XVIII-XIX) au generat Marocului o serie de crize succesive care, la începutul secolului XX, au condus la apariția a trei zone de influență: un protectorat francez, unul spaniol și o zonă internațională (portul Tanger).

Dezvoltarea mișcării de eliberare și emancipare națională, anticolonială, după 1945, a determinat Franța să accepte revenirea în Maroc a sultanului Mohammed V (în 1955, după un exil impus în Madagascar) și, un an mai târziu, restaurarea deplinei independențe de stat (1956, sub forma modernă a Regatului).

Marrakech001

Regatul Maroc, cu o suprafață de 710.850 kmp și o populație de 33 063 250 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 30 iulie. Aceasta marchează aniversarea accederii la tron a regelui Mohammed VI (1999).

Capitala Rabat, cu o populație de 1 655 753 de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com, este situată la gura de vărsare a râului Bou Regreg în apele Atlanticului. Rabatul reprezintă unul din cele mai importante orașe încă de pe vremea romanilor. Alăturarea de antic și modern este una fascinantă: turnul lui Hassan din secolul al XII-lea se află în vecinătatea mausoleului lui Mohammed al V-lea, construit în anii ’70, potrivit turistik.ro. Numeroasele magazine oferă o vastă gamă de mătăsuri și bijuterii strălucitoare, cât și de carpete viu colorate. Vizitatorul descoperă aici o atmosferă cu totul diferită față de celelalte orașe ale Marocului. Rabat este un oraș ospitalier, în care descoperi nenumărate urme încă vii ale istoriei marocane.

Marrakech017

Orașe și monumente de vizitat:

– Medina din Fès
– Medina din Marrakech
– Orașul fortificat Aït-Ben-Haddou
– Medina din Meknès
– Situl arheologic Volubilis
– Medina din Tetouan
– Medina din Essaouira
– Mazagan (El Jadida)
– Nucleul istoric din Rabat

Principalele orașe ale Marocului sunt Rabat, capitală, (750.000 locuitori, cca. 1,8 milioane cu orașul alăturat Salé); Casablanca (capitala economică, cca. 5 milioane); Fes (fostă capitală imperială, 1,1 milioane); Marrakech (fostă capitală imperială, 1 milion); Tanger (800.000); Meknes (fostă capitală imperială, 600.000); Agadir (570.000); Ouj da (500.000).

Rabat: vechiul oraș Sale, Turnul Hassan și Mausoleul lui Mohammed al V-lea, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Al Maghrib, Bab Rouah, Kasbah des Oudaias, Poarta Bab El Kébir, Palatul Regal. Vechiul oraș Sale are străduțele înguste și sinuoase pe care sunt aliniate magazine, dar și impresionante porți ale vechiului oraș. Turnul Hassan a fost construit în perioada regelui Almohadic și dăinuiește și în prezent la înălțimea inițială. Deși nu a fost niciodată finalizat este un monument remarcabil. În fața turnului se găsește Mausoleul Regelui Mohammed al V-lea. Ruinele Chellah-ului se află în afara Rabatului. Acestea făceau parte din oraș până când au fost abandonate în secolul al XII-lea. Acum sunt ruinele unei Moschei și mormintele Sultanilor Merinide. Situl istoric este înconjurat de niște grădini frumoase. Bab Rouah este una dintre cele mai frumoase porți ale Marocului. Este situată la marginea de sud-est a orașului fortificat, lângă Palatul Regal. Intrarea pe această poartă este liberă. Aici au loc o serie de expoziții, cu accent pe arta marocană modernă.

Marrakech016
– Marrakech: gradinile minunate, minareturile de la Koutoubla (ridicate in secolul al XII-lea) sau Medersa Ben Youssef cu arhitectura sa andaluzo-marocana reprezinta placa turnanta a turismului marocan din aceasta regiune;
– Fes: prima capitala imperiala, astazi capitala artistica si intelectuala a Regatului Maroc, Fes el- Bali este si capitala religioasa a tarii (universitatile coranice Bou-Inania si el-Attarine), dar si locul in care se poate admira moscheea Qarawiyyin;
Casablanca: cunoscut mai ales datorita filmului cu acelasi nume, dar care se poate mandri cu o importanta colectie de cladiri artdeco si cu centru sau turistic de pelerinaj;

Marrakech018

Alegerea momentului potrivit:
– Cea mai bună perioadă de a o vizita este între luna aprilie și începutul lunii iunie sau între septembrie și noiembrie, atunci când vremea este călduță și uscată.

Temperaturi (medie zi/noapte, în °C):
– Agadir (sud): ianuarie 20/7°C, iulie 27/18°C, octombrie 26/15°C. Apa marii: ianuarie: 17°C, iulie si octombrie 22°C; Casablanca (nord): ianuarie 17/7°C, aprilie 21/11°C, iulie 26/19°C, octombrie 24/15°C. Apa marii: ianuarie 16°C, iulie-octombrie 21°C;

Pro:
– un turism dezvoltat si variat, capabil sa propuna alternative atractive atat in zonele costiere, cat si in cele montane sau desertice;
– costuri rezonabile ale sejururilor;
– in majoritatea regiunilor se vorbeste limba franceza;

Contra:
– aglomerarile din marile centre turistice in timpul verii;
– canicula din aceeasi perioada;

desert-1270345_1920

Natura:
În partea centrală, paralel cu litoralul atlantic, se desfășoară Munții Atlas cu sectoarele: Anti Atlas (Atlas es Sarhâr), munți erodați și cu altitudini reduse, Atlasul înalt (Atlas Moutaouâssit), care culminează la 4.165 m în Djebcl Toubkal (cel mai înalt vârf din Maroc și, totodată, din Africa de Nord) și Atlasul Mijlociu (Atlas el Kebir), lanț calcaros (3.340 m în Djebel Bou Nasr), care domină câmpia înaltă Moulouya.

Spre vest, se întinde un vast platou, care atinge 1.300 m altitudine și domină câmpia vestică. În nord, paralel cu țărmul mediteranean, se desfășoară munții Rif (2.452 m; Jabal Tidiguin).

Climă variată este deșertică în sud (foarte caldă și cu precipitații sub 100 mm/an), relativ secetoasă în podișurile interioare, subtropical-oceanică în câmpia litorală atlantică și mediteraneană pe coasta nordică. Principalele râuri se îndreaptă spre Oceanul Atlantic.

Vegetație este săracă sau absentă în deșert, stepică pe platouri. Există și păduri (îndeosebi de stejar), restrânse (c. 1/10 din suprafața țării) în munți și în zona de coastă. Faună este diversificată în funcție de climă și asociațiile vegetale.

argan01

În ceea ce privește vegetația un lucru deosebit pentru Maroc este existența în această zonă a copacului de argan, o specie endemică de arbore regăsită în Rezervația Biosferei Arganeraie, în sud-vestul Marocului. Regiunea acoperită de arbori de argan include munții Atlasul Mare, Anti Atlas și Valea Souss, având o suprafață de 800.000 de hectare.

Arganul a fost recunoscut și clasificat ca parte a patrimoniului mondial UNESCO. Uleiul obținut din semințele sale, folosit în principal în alimentație, este în prezent un ingredient folosit în preparatele de înfrumusețare, a cărui valoare este recunoscută în lumea întreagă. De asemenea, acesta are și o valoare terapeutică deosebită.

Gastronomie
Zona cea mai prosperă în ceea ce privește agricultura se află în nord-vestul țării. Cu excepția anilor când există o secetă severă, fermierii marocani produc suficient cât să acopere consumul intern.

Marrakech015

Maroc, spre deosebire de majoritatea țărilor africane, asigură toate produsele alimentare de care are nevoie. Printre fructele și legumele cultivate intens se află: portocalele, pepenii, roșiile, ardeii și cartofii. Cinci dintre ingredientele indigene sunt folosite cel mai des în bucătăria marocană: lămâia, măslinele, smochinele, curmalele și migdalele, potrivit site-ului foodbycountry.com.

Situat pe coasta Mării Mediterane, țara este bogată în pește și fructe de mare. Carnea de vită nu este din belșug, așa că mesele includ de obicei carne de miel sau de păsări de curte.

Felul de mâncare cel mai cunoscut este Tajine, cu miel sau pui, un fel de tocană care se servește cu pâine. Tajine, ca și alte feluri de mâncare marocane, este cunoscut pentru aroma distinctivă, care provine din condimente, inclusiv șofranul, chimenul, coriandrul, scorțișoara, ghimbirul și piperul roșu măcinat. Numele Tajine este preluat de la vasul de lut, cu un capac în formă de con, în care este gătit și servit.

O altă specialitate marocană este cușcușul, preparat din griș. Acesta este servit în mai multe moduri, cu legume, carne sau fructe de mare.

Marocanii mănâncă la mese rotunde joase, așezați pe perne pe podea. Cele mai multe mese constau dintr-un singur fel de mâncare principal, de multe ori o tocană sau o supă consistentă. Acesta este servit cu pâine, salată, legume și cușcuș sau orez.

moroccan sweets

Dulciurile joacă un rol foarte important în dieta marocană. Fiecare gospodărie are o sursă de deserturi dulci de casă preparate din migdale, miere și alte ingrediente. Cu toate că sunt atât de iubite, dulciurile se servesc totuși de cele mai multe ori la ocazii speciale. La mesele de zi cu zi sunt consumate la desert de cele mai multe ori fructe proaspete.

Marrakech014

Ceaiul de mentă îndulcit este servit la fiecare masă într-un mod special. Este preparat într-un ceainic de argint și pus în pahare mici. Ceaiul este servit nu numai acasă, ci și în locuri publice. În magazine, comercianții oferă deseori ceai pentru clienții lor.

Maroc este renumit pentru gama largă de produse alimentare extrem de gustoase vândute în stradă, mese complete sau gustări ușoare. Acestea includ supa, shish kebab, năut prăjită și salate.

Marrakech005

Condiții de călătorie:
Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare.

Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile.

În baza unei motivaţii corespunzătoare (căsătorie, angajare în muncă, reîntregirea familiei, studii, activităţi comerciale, profesionale, economice, religioase etc.) această perioadă poate fi prelungită numai după ce a fost obţinut de la autorităţile marocane un permis de şedere temporară.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională marocană, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile marocane: Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării al Regatului Maroc (www.maec.gov.ma)
Ambasada Regatului Maroc în România (www.ambasadamaroc.ro).

Marrakech008

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste
Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

În data de 28 aprilie 2011 a avut loc un atentat terorist la Restaurantul “Argana”, situat în piaţa centrala (“Jamâa El Fna”) din Marrakech, în urma căruia 16 persoane (13 turişti străini şi 3 marocani) şi-au pierdut viaţa iar 25 de persoane au fost ranite. Niciun cetăţean român un a fost afectat. Ministerul Afacerilor Externe nu descurajează călătoriile în stop turistic în Maroc, dar recomandă cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă şi vigilenţă pe întreg parcursul călătoriilor, în special în locaţiile cu puternică semnificaţie turistică şi simbolică, frecventate de numeroşi turişti străini. Amintim, în acest sens, că atât atentatele din 2003 de la Casablanca, cât şi atentatul din 2011 de la Marrakesh, au vizat restaurante, cafenele, baruri etc. din marile oraşe, frecventate cu precădere de turiştii străini.

Marrakech015

Cetăţenilor români care călătoresc în Maroc li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile marocane şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate
În general, infracţiunile frecvente în Maroc sunt furturile de acte, obiecte, bani etc, înşelăciuni (îndeosebi la cumpărarea din târguri), schimb de valută în locuri şi de la persoane neautorizate de lege.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandam:
– Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– Este recomandat ca documentele originale (paşapoarte, cărţi de identitate, carduri bancare) să fie lăsate la hotel şi să fie păstrată doar o copie a acestora.
– Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
– În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Marrakech007

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Ambasada României la Rabat avertizează cetăţenii români care călătoresc în Maroc să manifeste vigilenţă faţă de orice tentativă de implicare întreprinsă de persoane cunoscute sau necunoscute în acţiuni de transport de colete în afara teritoriului marocan.

Urmare a creşterii numărului cetăţenilor români arestaţi pentru infracţiuni legate de traficul de droguri şi stupefiante, şi date fiind cantităţile mari de droguri depistate, autorităţile marocane acordă o atenţie deosebită cetăţenilor români care trec frontiera, aceştia fiind riguros controlaţi.

Marrakech002

Cetăţenii români trebuie să ştie că în toate statele consumul şi traficul de droguri sunt foarte aspru pedepsite, legislaţiile locale prevăzând, între altele, pedepse privative de libertate pe perioade foarte mari, iar posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în asemenea cazuri sunt extrem de reduse.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor marocane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
19 – Poliţia (în localităţi)
117 – Jandarmeria regală (în afara localităţilor)
15 – Pompierii

Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României la Rabat.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

Marrakech004

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
Unităţile medicale acordă asistenţă medicală străinilor contra cost, urmând ca ulterior aceştia să recupereze contravaloarea de la agenţiile de asigurări.

Există posibilitatea încheierii unor asigurări de sănătate temporare în Maroc.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto
Circulaţia auto:
Sistemul de circulaţie auto este similar celui european, circulaţia efectuându-se pe partea dreaptă.
Prioritatea în circulaţie este pentru partea dreaptă.

Traficul auto este supravegheat de agenţi ai Jandarmeriei regale de circulaţie, inclusiv prin detectoare radar.

fes traffic

Starea drumurilor:
Starea autostrăzilor care leagă principalele oraşe din Maroc (Rabat, Tanger, Fes, Casablanca, Settat, El Jadida) este buna.

Limitele de viteză admise:
– 120 km/h pe autostrăzi
– 90 km /h pe celelalte drumuri publice
– 50km/h in interiorul localităţilor
Centura de siguranţă:
In Maroc centura de siguranţă este obligatorie, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora.

Parcarea:
Parcarea se face numai în locurile permise şi special semnalizate, în caz contrar autovehiculele putând fi blocate sau ridicate de autorităţi.

In situaţia neplăţii taxelor de parcare, autovehiculele sunt blocate cu dispozitive de blocare în parcare, iar pentru deblocare trebuie plătită o amenda de 40,00 dirhami (echivalentul a 4 euro) şi contravaloarea parcării pentru perioada de staţionare a maşinii.

Permisul de conducere:
Permisul de conducere românesc este recunoscut în termenul de valabilitate al acestuia.

Utilizarea cărţilor de credit
Cărţile de credit pot fi utilizate la marile hoteluri sau magazine şi restaurante, care au afişat că acceptă acest mod de plată.

Băncile sunt dotate cu bancomate care acceptă cărţile de credit.

Suma maximă de bani care poate fi scoasă din Maroc de către un turist este de 3000 de euro. În cazul în care se depăşeşte această sumă, se aplică un impozit.

Regimul animalelor de companie
Pentru a călători cu un animal de companie în Maroc aveţi nevoie de următoarele documente:
– Carnetul de sănătate al animalului dumneavoastră
– Dovada ca animalul dumneavoastră a fost vaccinat
– Certificat sanitar veterinar pentru o ţară terţă care se poate obţine de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti

Animalul de companie trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.