Martinica

Flag_of_France.svg

Numele oficial: Département d’outre-mer de la Martinique;
Forma scurtă: Martinique, Martinica;
Codul de tara ISO: mq;
Ora oficială: UTC-4h;
Prefixul telefonic de țară: +596;
Capitala: Fort-de-France (90.347 locuitori);
Alte oraşe: La Trinite, Le Marin, Le Robert, Le Vauclin, Marigot, Schoelcher, St. Pierre;
Forma de guvernământ: departament de peste mări al Franței;
Localizare: arhipelag în Atlanticul de Nord;
Suprafaţa: 1128 km²
Relief: relief muntos, sol vulcanic, coaste marine (M.Caraibelor);
Climat: tropical, moderat de curenți, sezon ploios din iunie până în octombrie;

large_detailed_road_map_of_Martinique_with_cities

Natura:
– Druneții în nord, ascensiuni pe muntele Pelée (1.397 m);
– Grădini, plantații;
– Plaje în nord 
(Anse-Noire, Anses-d’Arlet)
;
– Plaje în sud (Le Diamant, Sainte-Luce);
– Insula Marin, Trois-Îlets;
– Goful Robert et du François.

Alegerea momentului potrivit:
Climatul cald și umed este temperat de alizee. Decembrie-aprilie este lipsit de precipitații abundente, față de mai-noiembrie, sezonul precipitațiilor. Din iunie până în noiembrie există pericolul de uragane.

Temperaturi maxime/minime (în °C):
Fort-de-France: ianuarie: 27/21, aprilie 29/22, iulie 29/23, octombrie 29/23.
Temperatura medie a apei mării: 27°°C.

Tradiții și festivaluri:
– Februarie-martie: carnaval;
– Iunie: regate (Le Marin);
– August: turul insulei în ambarcațiuni cu vele;
– Decembrie: Sărbătoarea romului la Sainte-Marie.

Prezentare:
Martinica reflectă cultura franceză în Caraibe, numeroase nume celebre ale istoriei Franței fiind având legătură cu această insulă situată în arhipelagul Antilelor Mici. Aici s-a născut împărăteasa Josephine, soția lui Napoleon, care a văzut lumina zilei la Trois-Îlets, tot aici și-a petrecut șase luni din viață pictorul Paul Gauguin, la invitația prietenului său, artistul Charles Laval.

Martinica îți oferă priveliști minunate, plaje cu nisipul fin și alb în sud, sau mici golfuri izolate în nord. Peste tot întâlnești mici sate de pescari, inundate de flori și arbori exotici fructiferi.

martinique-power-saturday-world-global-networkAcum mai bine de jumătate de mileniu, nimeni din Europa nu știa de frumusețea acestei insule îndepărtate. În 1502, la al patrulea voiaj în Lumea Nouă, Cristofor Columb a debarcat în Martinica. Înainte de aventura lui Columb aici locuiau populații venite din văile fluviului Orinoco.

Ca și în alte țări insulare din Caraibe, după colonizare au fost aduși sclavii provenind de pe continentul african. În 1848 a fost abolită sclavia și introdusă progresiv mâna de lucru din nordul continentului american.

După 1763, an în care Franța a renunțat la Canada, Louisiana și o parte din teritoriile din Indii, pentru a primi la schimb alte teritorii, inclusiv insula Martinica, a urmat o perioadă tulbure în istoria statului insular, care a culminat cu drama din anul 1902, atunci cât o erupție vulcanică a ucis peste 38.000 de persoane din St-Pierre, cu excepția unui deținut care se găsea într-o celulă a închisorii municipale.

ae867c01-125b-4970-9a7d-2356250d362e.Caribbean-martinique-pelee

La 19 martie 1946, Martinica a devenit departament francez, iar odată cu legea descentralizării din 1982 a devenit regiune a Franței de peste mări.

Insula, situată în arhipelagul Antilelor Mici, are o suprafață totală de 1.128 km² și este orientată pe o axă nord-vest-sud-est pe o lungime maximă de aproximativ 60 km și o lățime maximă de 20 km. Martinica se află între insula Dominica, la nord, și insula Sfânta Lucia, la sud. Este situată la 7000 de km de coastele europene și la 400 de km de coastele Americii de Sud.

martinique

Relieful este accidentat, insula fiind de origine vulcanică. Partea din nordul insulei este o zonă umedă cu o vegetație luxuriantă și cu un relief abrupt, Muntele Pelée, punctul culminant al insulei cu o altitudine de 1.397 m, fiind situat în mijlocul acestei zone. Acesta este un vulcan activ, ultima erupție având loc în 1902. La 8 mai, în acel an, erupția a luat prin surprindere orașul Saint-Pierre, aflat pe coasta de vest a insulei, la poalele vulcanului, ucigând aproape toată populația. Numărul supraviețuitorilor a fost infim, doar două, sau după unele surse trei persoane, fiind găsite în viață.

MartiniqueBeach

Sudul insulei este mai puțin abrupt cu o atmosferă mai puțin umedă și o vegetație mai puțin abundentă. Din punct de vedere al climatului, anul se divide în două sezoane distincte de durate inegale: sezonul uscat, din noiembrie până în iulie și sezonul umed, din iunie până în octombrie. Vânturile sunt constante, suflând mai puternic înspre dimineață, și ajută la temperarea senzației de căldură umedă legată de climatul tropical. Temperatura medie este de 26 °C, lunile cele mai calde fiind între martie și aprilie, iar cele mai răcoroase fiind decembrie și ianuarie.

slide-img-home2

Fort-de-France, capitala provinciei a fost descoperită în anul 1502 de către Cristofor Columb. Primele construcții s-au ridicat abia în secolul al XVII-lea, localitatea schimbându-şi de mai multe ori numele: Fort Saint-Louis, Fort Royal, Fort-de-la-République și abia la începutul secolului al XIX-lea a căpătat numele actual.

În perioada industrializării, insula Martinica a devenit una dintre cele mai importante producătoare de tutun și bumbac, ananas și banane, precum și un furnizor de rom de bună calitate.

Natura intactă, de o frumusețe fără egal, aerul tropical și vremea frumoasă din timpul iernilor nord-americane și europene, au transformat Martinica într-o atracție turistică. La toate frumusețile legate de apa limpede a mării se adaugă atât măreția munților cât și prezența vulcanului de pe Mont Pelé.

Martinique-Waterfall-in-the-tropical-forest-martinique

În nord, pădurile tropicale și cascadele completează atracțiile pentru care turiștii caută această destinație turistică de top din Caraibe.

Informații utile:

Aeroport: Lamentin, la 11 km de Fort-de-France;
Afaceri: de luni până vineri, între orele 7:30 și 12:30 și 14:30 și 16:30, băncile sunt deschise. Pentru negocieri, cunoașterea limbii franceze este esențială;
Îmbrăcăminte recomandată: îmbrăcămintea lejeră este recomandată. Nu trebuie uitați nici ochelarii de soare și produsele de protecție solară;
Moneda națională: EURO (eur);
Vamă: Insula Martinica este un departament de peste mări al Franței, ca atare produsele și cantităţile permise sunt cele legale și în Franța;
Economia: cea mai importantă ramură este turismul. Agricultura este dominată de cultura trestiei de zahăr și a bananelor. Cultivarea florilor a devenit în ultimii ani o ocupație extrem de profitabilă;
Rețeaua electrică: 220 V, 50 Hz;
Condiții de intrare și ieșire din țară: consultați site-ul oficial al autorității naționale pentru turism care se află în josul acestei pagini;
Sănătate: serviciile medicale nu diferă foarte mult ca acelea din Franța. Martinica are 18 spitale, mai multe clinici private și o paletă extrem de dezvoltată de servicii medicale;
Sărbători legale: Anul Nou (1 ianuarie), Carnaval (martie), Paștele (martie-aprilie) Ziua Muncii (mai), Ziua Victoriei (mai), Înălțarea (mai), Ziua Națională (14 iulie), Adormirea Maicii Domnului (august), Ziua tuturor sfinților (noiembrie), Ziua Armistițiului (noiembrie), Crăciunul (25 decembrie);
Limba oficială: franceza, dialecte creole;
Religia: catolică (majoritară) și anumite culte: adventişti de ziua a șaptea sau evangheliști;
Securitate personala: Martinica este una dintre insulele din Caraibe cu cea mai mică rată a criminalității. Totuși, vizitatorii sunt încurajați să-și ia minime măsuri de precauție, cu ar fi evitarea transportului sumelor importante de bani lichizi sau lăsarea obiectelor de valoare în camerele de hotel. În plus se recomandă un minim de vigilență după lăsarea serii în periferiile orașelor;
Cumpărături: Articolele din bambus, coral sau aur, ţesăturile din fibre naturale, păpușile creole și romul sunt cele mai căutate suveniruri. Magazinele sunt deschise în intervalele orare 9:00-13:00 și 15:00-18:00 și sâmbăta între 9:00-13:00;
Taxe: identice cu cele din Franța, bacșișul fiind de 10%.
Telecomunicații: prefixul pentru Martinica este 00 596. Tarifele din hotel sunt mai mari, cele din cabinele telefonice fiind ceva mai accesibile;
Transport: Nu există transport în comun organizat, dar aşa-numitele taxiuri comunale (microbuze) asigură legătura permanentă cu capitala regiunii. Din păcate nu există orare prestabilite, iar opririle se fac la cerere. Rețeaua rutieră este de calitate medie.
Mai multe informații: www.martiniquetourisme.com

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomandă: Martinica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.