Misteriosul sit istoric Petra, Iordania

Probabil cel mai popular sit istoric din Iordania, orașul vechi Petra este, de fapt, o masivă  structură sculptată adânc în dealurile de gresie ale deșertului. Petra amintește vizitatorilor de vechea civilizație nabateană, care sculptat acest oraș pentru a evidenţia solstiţiile si echinocţiile Soarelui. Petra a fost o metropola imensa, plina de monumente si structuri religioase.

Numit și “Orașul Rose”, datorită culorii roșiatice a rocii, Petra este un imens fagure, cuprinzând morminte, peșteri, temple și locuințe, situate în deșertul înalt al Iordaniei, aparținând unei civilizații aparte, astăzi pierdute. Oraşul a fost capitala regatului nabatean, o cultura din Orientul Mijlociu puțin cunoscuta, care a condus o mare parte din Iordania de astăzi, intre secolul al III-lea i.Hr. și secolul I d.Hr.

Raqmu sau Petra (așa cum l-au denumit grecii) a reprezentat un nod important al circulației mărfurilor între Marea Mediterană și Marea Roșie. Romanii au sosit aici în anul 63 î.Hr., semnând o nouă eră de expansiune masivă și construcții grandioase, cum ar fi teatrul, cu mai mult de 6.000 de locuri, precum și unele dintre fațadele cele mai impresionante ale orașului. Sculptate în stâncă, fosta trezorerie și mănăstirea au caracteristici elenistice inconfundabile, cu coloane corintice, basoreliefuri și decorații fanteziste.

Regiunea avea importanţă strategică, fiind situată în aşa fel încât de aici se puteau controla rutele caravanelor care treceau prin Peninsula Arabică, golful Persic şi Marea Roşie. Tocmai aceste control a înlesnit stabilirea nabateenilor în aşezări mai mari şi mai complexe. Caravanele făceau comerţ cu uleiuri, parfumuri, tămâie, mirodenii, bunuri de lux care au adus celebritate nabateenilor, vizaţi de mai multe civilizaţii. Datorită prosperităţii care sporea văzând cu ochii, oamenii au început să se stabilească în număr din ce în ce mai mare în arealele fertile de-a lungul acestor rute comerciale. Oraşul Petra, ales capitală imperială, este una dintre aşezările întemeiate, una care va dobândi un statut cvasi-legendar.

Primele construcţii sunt doar nişte simple structuri din piatră şi lut, probabil depozite pentru o populaţie nu tocmai sedentară. Dar şi după sedentarizare arhitectura domestică rămâne una simplă, cu case din piatră cu un singur etaj răsfirate pe coastele Petrei. În ceea ce priveşte arhitectura monumentală însă, aici observăm îmbinarea dintre elemente asiriene, egiptene, elenistice şi romane. Primele construcţii de mari proporţii sunt morminte care înconjoară limitele oraşului, ca şi în cazul oraşelor greco-romane. Unul dintre primele construite este mormântul piramidal, numit aşa datorită celor patru piramide sau stelei memoriale care decorează faţada. Mormântul atinge înălţimea de 30 de metri odată cu ridicarea camerei mortuare pentru regele Aretas al III-lea (85-62 a.Hr.).

Cum se ajunge?

Petra este la o distanță de trei ore de la Amman și la două ore de la portul Aqaba (Marea Roșie). Autobuzele care leagă orașul de diverse puncte circulă zilnic, dar mult mai practic este unul dintre tururile organizate sau taxiurile private.

Ce să vizităm la Petra?

Una dintre greșelile frecvente în vizitarea orașului clădit în piatră este un tur rapid, uitând că orașul se întinde pe o suprafață mai mare decât a Manhattanului. Indicat este să vă planificați o noapte de cazare la Petra, pentru a vizita și locurile secrete, de cele mai multe ori trecute cu vederea de turiști. În plus, noaptea, orașul este oferă o experiență unică, aproape magică.

Când să vizităm Petra?

Primăvara și toamna oferă un climat și un regim termic temperat, cu lumină fantastică. Vara este frumoasă, dar poate deveni insuportabil de fierbinte. Ianuarie și februarie sunt lunile cu cele mai multe ploi. Nu trebuie să trecem cu vederea că ne află pe platourile înalte ale Iordaniei, iar nopțile pot fi adesea reci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.