Bucuresti – Muzeul Geologic

Vizavi de cladirea Muzeului Taranului Roman se afla tot o cladire de inspiratie neo romaneasca, mai simpla și mai supla decat prima. Cladirea este mai veche, fiind ridicata, dupa planurile arhitectului Victor Ștefanescu, intre 1906-1908 pentru a adaposti un muzeu geologic.

Muzeul_Geologic_Bucuresti

In 1882 se infiinteaza Biroul Geologic și ideea constituirii unei colectii nationale prinde contur. In 1906 se pun bazele Institutul Geologic Roman, in decretul de infiintare semnat de Regele Carol I, fiind consemnat: „Se vor alcatui colectiuni de roci minerale din tara care, cu invoirea directorului, vor putea fi vizitate și consultate de public”. 

In sala mare de „colectiuni” s-a organizat muzeul, restul cladirii fiind impartit de Comitetul Geologic Roman, Intreprinderea de Prospectiuni și Laboratoare și Institutul Geologic. Cutremurul din 1977 a afectat serios cladirea de pe Șoseaua Kiseleff, care a fost evacuata pentru a fi consolidata. Lucrarile au inceput abia in 1983 și s-au terminat in 1990, cand muzeul a fost redeschis publicului.

Muzeul_Geologic_Bucuresti2

Muzeul adapostește un tezaur știintific inestimabil, reprezentat prin colectii mineralogice, petrografice și paleontologice, recunoscute pe plan international. Aici pot fi admirate atat o colectie impresionanta de „flori de mina”, cat si cea mai completa colectie de roci și fosile din Romania.

 

De asemenea se pot vedea, pe langa numeroasele resturi fosile de plante și animale, și extraordinarele reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite in stratele geologice de pe teritoriul Romaniei, inclusiv cativa dinozauri in marime naturala, dintre cei descoperiti in regiunea Hateg.

©GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.