Noua Zeelanda

329092-alexfas01

Numele oficial: New Zealand – Aotearoa
Forma scurtă: New Zealand;
Codul de tara ISO: .nz;
Ora oficială: UTC +11h;
Ora de vară: (DST) Martie – Octombrie (UTC +13)
Prefixul telefonic de țară: +64;
Capitala: Wellington (pop. 400.000);
Alte oraşe: Auckland (1,3 mil.), Christchurch (339.000), Hamilton (182.000);
Forma de guvernământ: democratie parlamentara;
Localizare: grup de insule in Pacificul de Sud, la sud-est de Australia;
Suprafaţa: 270.467 km²;
Relief: variat, de la munti inzapeziti la campii vaste;
Climat: de la temperat-oceanic la subtropical;
new-zealand-map

Oraşe si monumente de vizitat:
– Auckland, Christchurch, Dunedin, Napier, Queenstown, Wellington

Natura:
– Gheizere, izvoare de apa termala (Waimangu, Waiotapu, Whakarewarewa), vulcanii si Parcul National de la Tongariro, vii nobile (golful Hawke) – in nord;
– Alpii de Sud (ghetarul din Westland National Park), parcuri nationale, paduri bogate in vegetatie (Punakaiki), lacuri (Nelson) – in sud;
– Coaste vaste, plaje (aproape de Insula Coromandel,
peninsula Northland, Napier);
– Delfini, balene, pescuit sportiv;
– Fiorduri (Milford Sound);
– Plajes(Nelson), paduri.

Alegerea momentului potrivit:
Situata la antipozi fata de Europa, Noua Zeelanda are un climat temperat, dar dominat de vanturi puternice. Verile sunt scurte (decembrie-februarie), dar agreabile, chiar daca umiditatea este mare. In schimb, iernile (august-octombrie) pot aduce cu ele frigul, in punctele inalte, fara a afecta insulele din sud. Pentru Insula Tokelau, perioada aprilie-septembrie este recomandata.

Lake Pukaki svetik

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Auckland (insula de nord): ianuarie 23/16, aprilie 20/13, iulie 14/7, actombrie 18/11;
Apa marii (media): 18°C;
Christchurch (insula de sud): ianuarie 22/12, aprilie 17/7, iulie 12/2, octombrie 17/7;
Apa marii (media): 15°.

Festivaluri/Tradiţii:
– ianuarie: Anul Nou;
– 6 februarie – Sarbatoarea Waitangi;
– 6 aprilie – Good Friday;
– 10 Aprilie – Pastele;
– 25 Aprilie – Ziua Reginei;
– 1 iunie – Ziua muncii;
– 25 decembrie – Craciunul;

207748-new-zealand

Prezentare:
Noua Zeelandă este o țară insulară compusă din două insule mari și mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Printre națiunile Pacificului de Sud, Noua Zeelandă are cea mai importantă și cea mai industrializată economie.

Noua Zeelandă este una dintre cele mai noi populații formate. Polinezienii stabiliți aici au ajuns în ale lor waka între secolul al XIII-lea și secolul al XV-lea, formând populația și cultura indigenă Māori. Locuitorii Insulelor Chatham se stabilesc în sud-estul Noii Zeelande formând categoria de populație Maoriori, dar încă se dezbate dacă ei s-au mutat aici din altă parte a Noii Zeelande sau de altundeva din Polinezia. Majoritatea Noii Zeelande a fost divizată în teritorii tribale numite rohe, toate resursele fiind controlate de iwi (‘trib’). In mod normal două iwi nu controlau aceași rohe. Māori au adaptat la alimentația lor consumul resurselor marine, flora și fauna, vânătoarea marilor păsări moa (care în scurt timp au dispărut), și a șoarecelui Polinezian (Rattus exulans) a cartofului dulce (kumara; Ipomoea batatas), pe care ei le-au introdus în teritoriu.

Kapa-Haka-Indegenous-Maori-Culture-Performance-Art-New-Zealand

Primii Europeni cunoscuți, care au ajuns în Noua Zeelandă, au fost conduși de Abel Janszoon Tasman, care a navigat în susul coastei de vest a insulelor de Sud și Nord în 1642. El a numit-o Staten Land, crezând că face parte din tărâmul Jacob Le Maire descoperit în 1616 pe coasta statului Chile. Staten Landt apare pe primele hărți ale lui Tasman, dar această denumire a fost schimbată de către cartografii olandezi (Dutch) în Nova Zeelandia, după provincia neerlandeză Zeeland, la ceva timp după ce Hendrik Brouwer a demonstrat în 1643 că teritoriul Americii de Sud este o insulă. Latinescul Nova Zeelandia devine Nieuw Zeeland în neerlandeză. Locotenentul James Cook .

29341-pc_0

Majoritatea populației este formată din descendenții europeni (Pakeha — în limbajul localnicilor), indigenii maori fiind cea mai mare minoritate. Indigenii non-maori polinezieni (samoanii) și populația asiatică constituie, de asemenea, minorități importante, în special în orașele țării.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este Regina Noii Zeelande și este reprezentată de guvernatorul general al acestei țări insulare. Puterea executivă este deținută de primul-ministru Murray McCully, iar parlamentul unicameral este ales democratic.

Noua Zeelandă include Insulele Cook și Niue, care sunt total auto-guvernate, Tokelau, care se transformă în forma auto-guvernată, precum și colonia Ross, pe care Noua Zeelandă o revendică în Antarctica.

Anual, la 6 februarie este aniversată ziua națională a Noii Zeelande, fiind organizate o serie de manifestări și întreceri sportive pentru a marca evenimentul.

Noua Zeelandă a fost primul stat care a acordat femeilor dreptul de a vota în anul 1893.

waterfalls-1144130

Cu o suprafață de 268.680 kmp, Noua Zeelandă are o populație de 4.430.400 locuitori. Auckland este cea mai mare zonă urbană a țării. Capitala Wellington a fost mutată în 1865 de la Auckland. Wellington este cea mai sudică capitală din lume și are o populație de 395.000 de locuitori, fiind pe locul 13, la nivel mondial, în privința calității vieții. Auckland, în schimb, se mai numește și “orașul velelor” datorită numeroaselor ambarcațiuni mici sau iahturi care se află acostate în port în fiecare zi. Orașul se află poziționat pe un istm, într-o zonă de relief vulcanic caracterizat de vulcani stinși, lacuri, lagune, insule și depresiuni.

Noua Zeelandă (Aotearoa, în limba Maori) este într-adevăr un tărâm de basm, aproximativ 80% din flora și fauna specifice insulei, se găsesc numai în Noua Zeelandă. Celebra serie de filme “Lord of The Rings” a fost turnată în Noua Zeelandă.

Haka reprezintă dansul tradițional al sportului rege în zona de sud a globului, respectiv rugby-ul.

NZEALAND Lom_3_2

Un grup de bărbați de staturi impresionante și priviri fioroase execută o serie de mișcări care seamănă cu o demonstrație de karate, fiind în esență un dans tribal. Dansul amintește de războinicii maori de odinioară din arhipelagul Noii Zeelande și a fost făcut celebru în lumea întreagă de către echipa națională de rugby.

Există mai multe variante de haka, antropologii considerând că cele mai importante sunt așa numitele wakatu, waewae, tutu ngarahu și peruperu.

Ultima dintre ele este prin excelență un haka de război, fiind dansată numai înainte de o bătălie. Scopul său principal este de a-l invoca pe zeul războiului și a descuraja și înfricoșa dușmanii. Istoria dansului haka a fost decisiv influențată de apariția rugby-ului pe tărâmurile maorilor.

Prima mărturie despre războinicul dans apare în presa vremii de atunci, odată cu turneul reprezentativei Noii Zeelande în Marea Britanie, efectuat între 1888-1889. Ziarul “Illustrated London News” a prezentat pe prima pagină primul haka din istorie efectuat de reprezentativa Noii Zeelande.

România și Noua Zeelandă au stabilit relații diplomatice la 13 octombrie 1969. Prim-miniștrii Noii Zeelande au vizitat România în 1975, 1979 și în 2008 (cu prilejul Summit-ului NATO).
Auckland20-svetik

Auckland este cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, atât ca suprafață cât și ca populație. Cu peste 1,2 milioane de locuitori, Zona Metropolitană a orașului conține peste un sfert din populația țării, și continuă să crească mai repede decât creșterea medie a populației țării. În limba Māori, numele orașului este Tāmaki-makau-rau, sau transcrierea literară (al cuvântului “Auckland”), Ākarana.

Auckland este situat pe Insula de Nord, între Golful Hauraki pe Oceanul Pacific la est, Munții Huna la sud-est, Portul Manukau la sud-vest, și Munții Waikatere la vest și la nord-vest. Partea centrală a orașului stă pe un istm subțire între portul Manukau pe Marea Tasmaniei și portul Waitemata pe Oceanul Pacific. Este unul dintre puținele orașe din lume cu porturi pe două corpuri de apă separate.

Māori au locuit pe istm începând cu 1350. Multe pā-uri (saturi fortificate) au fost construite, mai ales pe vârfurile vulcanice. Era un număr estimat la 20000 de Māori în zonă înainte să ajungă europenii pe istm. Introducerea armelor europene, începând în Northland, a cauzat războaie devastatoare între triburi.

Auckland-svetik

Auckland are o climă temperată cu influențe subtropicale și oceanice. Temperaturile medii anuale sunt de la 15 °C în Ianuarie și Februarie la 25 °C în Iulie.

Wellington (neoficial, Te Whanganui-a-Tara ori Poneke în limba Māori) este capitala Noii Zeelande, cea de-a doua zonă urbană a țării și capitala cu cea mai mare populație din Oceania. Se găsește în regiunea Wellington în partea sudică a Insulei de Nord, în apropierea centrului geografic al țării.

Wellington-svetik

Precum multe alte orașe, aria urbană a capitalei Wellington se extinde mult peste limitele unei singure autorități administrative. Prin Greater Wellington sau Regiunea Wellington se înțelege întreaga zonă urbană, plus zonele rurale ale altor orașe de pe coasta Kapiti, respectiv peste lanțul muntos Rimutaka până la Wairarapa.

Wellington a fost prima așezare întemeiată în Noua Zeelandă de către o companie britanică plecată în misiune de colonizare. La mijlocul secolului al XIX-lea , pe când Wellington nu era decât un sătuc mai mare, coloniștii britanici aveau de suferit din pricina numărului redus de terenuri construibile. Ei au început deci să smulgă pământ mării. Forțele adormite din adâncul mării le-au venit, în mod neașteptat, în ajutor. În 1855, a avut loc un seism subacvatic, unul dintre cele mai puternice din perioada colonială. În zona portului, fundul oceanului s-a înălțat cu 1,5 m, iar în apropiere de țărm, care începea pe atunci la marginea centrului contemporan al orașului, a apărut o nouă fâșie de uscat.

wellington-1116880

Wellington are o clima temperata oceanica in care vanturile bat mereu de aceea Wellington este numit si “orasul unde vantul nu se opreste niciodata” temperaturiile medii anuale variaza de la 22 °Cin ianuarie si februarie la 14 °C in Iulie/Wellington are o clima temperata oceanica in care vanturile bat mereu de aceea Wellington este numit si “orasul unde vantul nu se opreste niciodata” temperaturiile medii anuale variaza de la 22 °Cin ianuarie si februarie la 14 °C in Iulie.

Queenstown este un oraș turistic pe insula de sud (South Island) regiunea Otago din Noua Zeelandă. Atracții turistice în apropiere de oraș includ platforma suspendată Nevis.Populatia orasului Queenstown ajunge la 10,500 de locuitori in aria urbana si depaseste 20,000 de locuitori in aria districtului.

New Zealand Queenstown

Queenstown are o clima alpina cu marii influente de temperatura de la 25 °C – 30 °C in lunile de vara (decembrie,ianuarie si februarie) la 8 °C in iulie.

Christchurch sau Ōtautahi (numele maori), este cel mai mare dintre orașele Insulei de Sud a Noii Zeelande, precum și cel de-al treilea ca mărime din această țară. Este situat în mijlocul insulei de sud, pe coasta de est, în nordul peninsulei Banks.

Orașul și-a căpătat denumirea după celebra catedrală a orașului, care se numește Christ Church (Biserica lui Cristos). Inițial, numele orașului a fost scris în mod similar (Christ Church), dar în timp s-a adoptat forma contrasă Christchurch. Numele maori este o versiune scurtă derivată din Te Whenua o Te Potiki-Tautahi. Christchurch poate fi considerat ca și capitala provinciei Canterbury.

Large-Christchurch

Orașul are un climat temperat, cu temperaturi maxime de la 15 până la 25 °C în luna ianuarie (sezonul de vară în emisfera sudică) și temperaturi maxime cuprinse între 5 și 15 °C în luna iulie. Climatul de vară este adesea moderat de către briza de NE, dar cu toate acestea s-a înregistrat o temperatură record de 41,6 °C în februarie 1973. O altă caracteristică deosebită a acestei zone este curentul de NV (australian), care poate aduce în plină iarnă o ridicare bruscă a temperaturilor (temperaturi echivalente sezonului de vară). Pe durata nopților, în sezonul de iarnă temperaturile pot coborî sub zero grade, putând fi urmate de căderi de zăpadă în zonele suburbiilor din zona dealurilor. În medie, o dată sau de două ori pe an pot fi căderi de zăpadă în zonele deluroase și aproximativ o dată sau de două ori la doi ani în zonele de câmpie.

christchurch

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot călători în Noua Zeelandă fără viză de intrare.
Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări, dacă deplasarea are loc în interes turistic, pentru vizite sau alte scopuri legale de scurtă durată.

În cazul intrării fără viză, formalitățile de control la frontiera acestui stat sunt extrem de stricte: în mod frecvent, se procedează la efectuarea unui interviu în limba engleză, pe parcursul căruia se solicită toate documentele justificative pentru scopul călătoriei (dovada cazării, invitaţie din partea sponsorului, bilet de avion retur, dovada unor resurse financiare suficiente pentru întreaga durată a sejurului). Dacă apar suspiciuni în sensul că scopul declarat al călătoriei nu corespunde cu cel real, poliția de frontieră locală dispune refuzul intrării și returnarea cu prima cursă de avion disponibilă.

Cetăţenii români care doresc să rămână în Noua Zeelandă pentru un interval de timp mai mare, trebuie să aplice, în prealabil, pentru obţinerea unei vize. Astfel, pentru contractarea și exercitarea unor activități lucrative remunerate, ca și pentru înscrierea la studii este necesară obținerea în prealabil a unei vize de la o ambasadă sau de la un consulat al Noii Zeelande în străinătate. Pentru mai multe detalii, vă puteţi adresa Ambasadei Noii Zeelande la Bruxelles.

Cancelaria
Adresa: B-1040 Bruxelles (Etterbeek), Avenue des Nerviens 9/31 – 7th Floor
Telefon: 00322 512 10 40
Fax: 00322 513 48 56
E-mail: nzemb.brussels@skynet.be
Web site: www.nzembassy.com/belgium
Program de lucru: 9.00-13.00; 14.00-17.30

Se solicită la intrarea în Noua Zeelandă:

 • bilete de călătorie dus-întors sau dovada existenţei aranjamentelor de călătorie de plecare din Noua Zeelandă;
 • dovada scopului călătoriei, respectiv pentru scop turistic – programul general al vizitei, principalele obiective, pentru scop de afaceri – date despre contactele de afaceri, firme;
 • dovada mijloacelor financiare necesare întreţinerii pe durata şederii în Noua Zeelandă (dacă persoana are deja plătită cazarea şi face dovada acestui fapt, suma minimă de bani este de 400 $ neo-zeelandezi/persoană/lună, iar dacă persoana nu are asigurată cazarea, suma minimă este de 1000 $ neo-zeelandezi/persoană/lună).Atenţie! Deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.Pentru verificarea condiţiilor de obţinere a vizelor de intrare în Noua Zeelandă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile neo-zeelandeze:
 • Departamentul neo-zeelandez de Imigraţie (http://www.immigration.govt.nz/)
 • Ambasada Noii Zeelande la Bruxelles (nzembassy.com/belgium)
 • Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Asistenţă consulară
  România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Noua Zeelandă.Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.Reprezentarea diplomatică a României în Noua Zeelandă este asigurată de Ambasada României în Australia.

  Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Noua Zeelandă sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Australia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

  Există un consulat onorific al României la Wellington care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

  Consulatul Onorific al României la Wellington
  Adresa: 53 Homewood Avenue, Karori, Wellington
  Telefon: 0064.44.766883
  Fax: 0064.44.766512
  e-mail: giffpip@xtra.co.nz

  Ameninţări teroriste 
  Riscul ameninţărilor teroriste în Noua Zeelandă este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

  Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Noua Zeelandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile neo-zeelandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

  Siguranţă şi criminalitate  
  Noua Zeelandă este considerată o ţară sigură.
  Va recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

  În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

  Sistemul medical 
  Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
  Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Noua Zeelandă. Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari.
  Recomandăm cetăţenilor români să solicite de la agenţia cu care au încheiat contractul de asigurare în România coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Noua Zeelandă care le vor accepta asigurarea.

  Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale şi pe durata şederii în Noua Zeelandă.

  În cazul în care cetăţenii români doresc să practice sporturi periculoase (bungee jumping, scufundări, alpinism, etc.) le recomandăm să se asigure că asigurarea lor medicală acoperă acest gen de activităţi.

  Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

  Condiţii privind traficul auto
  Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului. Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stângă. În intersecţiile cu sens giratoriu, autovehiculul aflat deja în intersecţie are prioritate.

 • Starea drumurilor
 • Starea drumurilor este în general foarte bună.Limitele de viteză admise
 • 50 km/oră în localităţi;
 • 100 km/oră în afara localităţilor
 • Centura de siguranţă
  Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.
  Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.
 • Permisul de conducere
 • Cetăţenii români pot circula în Noua Zeelandă cu permisul de conducere românesc valabil pentru o perioadă de 12 luni de la sosirea în acest stat.Persoanele care doresc să conducă autovehiculul şi după expirarea acestui interval de timp vor trebui să obţină permisul de conducere neo-zeelandez.Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie 
  Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.
  În cazul producerii unui accident, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)Utilizarea cărţilor de credit 
  Sistemul de plată cu carte de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat în Noua Zeelandă.
  Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plată.Regimul medicamentelor 
  Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Noua Zeelandă. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

  Regimul animalelor de companie  
  Animalele de companie nu pot fi introduse în Noua Zeelandă fără îndeplinirea unor condiţii specifice, stabilite de serviciul neo-zeelandez de carantină (tel. 0064.9256.8547).

  Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).

  Reglementări vamale 
  Noua Zeelandă aplică reglementări vamale stricte.

  Autorităţile locale interzic sau supun unor condiţii speciale introducerea în Noua Zeelandă a unor produse animale şi vegetale (produse din lemn, ouă, produse din carne, produse lactate, fructe, plante uscate, seminţe, bulbi, scoici, pene).

  Introducerea oricăror pesticide, materiale genetice sau germeni poate constitui o ameninţare serioasă, de aceea există proceduri şi verificări stricte în acest sens.

  În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Noua Zeelandă, acesta va trebui declarat la vamă sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.

  Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).

  Atenţie! Toate persoanele au obligaţia să declare funcţionarilor vamali de la punctul de frontieră, la sosire, produsele alimentare (vegetale sau animale) şi alte produse interzise pe care le au posesie.

  Această prevedere legală este o obligaţie strictă şi încălcarea ei este considerată infracţiune, chiar şi în cazul în care este comisă neintenţionat sau ca urmare a uitării efectuării declaraţiei, pentru care nu există cale de apărare.

  Vor fi aplicate amenzi substanţiale celor care încalcă această regulă, acestea urmând a fi achitate pe loc.

  Ofiţerii Ministerului Agriculturii şi Serviciilor Carantinei Forestiere a Noii Zeelande sunt autorizaţi să facă orice fel de verificări asupra bagajului de cargo. Ofiţerii de securitate ai aeroportului sunt autorizaţi sa verifice bagajul de mână.

  Toate produsele care intră sub incidenţa „Convenţiei Privind Comerţul Internaţional cu Specii Sălbatice, de Faună şi Floră pe Cale de Dispariţie” trebuie declarate.

   

  Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Noua Zeelanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.