Obiceiul Junilor din Brasov in Duminica Tomii

Romania cu frunza color

În fiecare primăvară vechea comunitate românească din Brașov își perpetuează obiceiuri străvechi, a căror origine se pierde în negura vremurilor. Aceste obiceiuri adună şi azi, în Braşov o mulţime însemnată de spectatori, alcătuită din localnici și din turişti sau oaspeţi veniţi din diverse colţuri ale ţări şi chiar ale lumii.
Ceea ce animă şi inspiră atâţia oameni de diverse ocupaţii şi etnii de a lua parte la serbările junilor din Şchei, în perioada Paştilor este splendoarea nemaiîntâlnită a acestor obiceiuri ancestrale, exprimată prin ritualuri, muzică şi costume care par desprinse din vremuri de mit şi de legendă.

Brașovul are o comoară lăuntrică reprezentată de vechile comunități românești, care au conservat un patrimoniu cultural mobil și tradiții unice în Romania. Astfel, Brașovul se poate mândri cu faptul că este singurul oraș din țară în care s-au păstrat tradiții de sat vechi de peste 300-400 de ani, ca Urcatul cu surla pe Coasta Prundului, organizarea a patru jocuri strămoșești, mersul junilor la stropit, aruncatu-n țol și parada călare din Duminica Tomii.

13087826_968285743289007_6771279316332769849_n
La toate sărbătorile junilor poate fi admirat vechiul port tradițional din Brașov, considerat a fi cel mai bogat și mai frumos din Transilvania. Și cum ar putea fi altfel, când de la prima vedere se observă faptul că vestele și spențălele (haine) junilor au nasturi din argint, cingătorile femeilor au paftele masive din argint aurit, iar paietele de pe cămășile junilor sunt din argint sau din alamă aurită.
Obiceiurile ancestrale ale brașovenilor sunt perpetuate de juni, organizați în societăți, reunite azi într-o Uniune a Junilor din Șchei și Brașovechi, care coordonează întreaga activitate culturală a vechii comunități românești din Brașov.
Perioada cuprinsă între Duminica Paștilor și Duminica Tomii este plină de sărbători și manifestări ale junilor. Astfel, în Duminica Paștilor are loc investirea noilor conducători ai Junilor Tineri, Luni se desfășoară mersul la stropit al Junilor Tineri, Marți are loc sărbătoarea intitulată ”Marțea cu plăcinte”, la care Junii Tineri oferă plăcinte participanților la eveniment, Vineri are loc ”Aruncatu-n țol”, un obicei spectaculos în cadrul căruia Junii Tineri sunt asezați pe o cergă mare și aruncați spre cer, după vechile ritualuri de confirmare în ceata de feciori.

13179405_968286113288970_3876774629452898233_n
Cel mai cunoscut şi mai îndrăgit eveniment al junilor este “Ziua de călări” din Duminica Tomii, care nu are egal cu nici o altă manifestare a vreunei comunităţi culturale sau etnice din întreg spaţiul romanității orientale. Protagoniştii şi totodată păstrătorii acestor datini sunt Junii din Şchei și Brașovechi, organizaţi în şapte grupuri sau cete, alcătuite din bărbaţii tineri şi bărbaţi însuraţi.
Lipsa de informaţii din surse documentare mai vechi, dar mai ales penuria izvoarelor scrise care să vorbească direct de juni, a dat ocazie inventării unor explicaţii mai mult sau mai puţin fanteziste privind originea şi vechimea junilor.
Obiceiul din Duminica Tomii este însă unic, el pare a fi o creaţie a junilor, unicitatea lui fiind remarcată atât de autorii străini cât şi de cei români. Serbarea începe dimineața, când ulițele pietruite ale Șcheiului răsună de tropote și nechezat de cai, dar și de vocile junilor și căruțașilor. Pe la ora nouă, junii au terminat pregătirea cailor și încep să se îmbrace în „hainele românești” sau de sărbătoare, apoi încalecă și în grupuri mici se indreaptă către serji (vătaf și armași) unde sunt întâmpinați de gazde cu formula „Hristos a inviat!” și sunt serviți cu o palincă, ori un vin si cu o gustare. La ora zece junii din cele sapte cete încep să sosească în Piața Unirii, unde fiecare grup înconjoară Crucea căpitanului Ilie Birt și cânta Troparul Învierii, apoi se îndreaptă spre stradă, unde așteaptă plecarea în măreața paradă prin Cetate.

13179405_968286113288970_3876774629452898233_n
La orele 11 fix alaiul cetelor de juni primește semnalul de plecare și fiecare grup se pune în mișcare după ordinea prestabilită: întâi Junii Tineri, apoi Bătrânii, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii.
Defilarea călare în Centrul istoric este numită și Coborârea în Cetate a Junilor, ea are rolul de a afirma dreptul cutumiar al vechii populații românești asupra burgul săsesc. Până în 1918 defilarea călare a junilor nu trecea de porțile orașului pentru că un mit urban modern susținea că, atunci când un june ar fi reușit să intre călare în Cetate și să înconjoare Casa Sfatului de trei ori, atunci Cetatea ar fi căzut în stăpânirea românilor.

13179044_968286179955630_18555487071221133_n
Parada are loc în ovațiile publicului, care admira costumele specifice fiecărui grup și caii care sunt împodobiți cu șalanguri. Cetele junilor coboară spre centru pe străzile Brâncoveanu și Barițiu, ajung în Piața Sfatului apoi pornesc mai departe pe strada Mureşenilor și Bulevardul Eroilor până la Primărie unde sunt salutați de oficialități. Alaiul Junilor se îndreaptă spre Piața Sfatului urcând pe strada Republicii, în Piaţa Sfatului fiecare grup este prezentat în aplauzele publicului, apoi junii părăsesc piaţa, intrînd pe strada Hirscher, urmând strada Porții Şchei si ieșind din Cetate, urca spre Pietrele lui Solomon,care constituie punctul final al paradei.

13174214_968285819955666_1553389105730743377_n
La Pietrele lui Solomon junii sunt întâmpinați de membri familiilor și de prieteni la locurile pe care fiecare societate le îngrijește. Coborând de pe cai, junii se adună în cerc și cântă Troparul Învierii, apoi vătaful zice Hristos a înviat! în limbile română, greacă și slava veche, iar grupul îi răspunde în aceleași limbi. Apoi, junii se prind în străvechea Horă a Junilor, îndeplinind atât ritualul jucării horei, cât și ritualul aruncării buzduganului spre cer. După îndeplinirea acestor ritualuri vechi, junii se alătură familiilor la mese, unde ciocnesc un ou roșu și gustă din bucatele tradiționale pregătite de soțiile lor. În valea largă de la poalele Pietrelor lui Solomon are loc o petrecere câmpenească unde brașovenii și turiștii petrec până seara la orele 18.00 când are loc plecarea junilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.