Orasul uitat: Nanjing

Nanjing (5)

Daca toata lumea vorbeste in China despre “Orasul interzis”, una dintre atractiile Beijingului, putini aduc vorba despre “orasul uitat”, fosta capitala a Chinei imperiale si locul de odihna vesnica al lui Sun Yat-sen, primul președinte provizoriu al Republicii Chinei, din 1912. Sun a fost o figură unificatoare în China post-imperială, fiind în același timp o personalitate politică unică a secolului al 20-lea din China întrucât a fost și este unanim apreciat atât China continentală cât și în Taiwan.

Nanjing (10)

Nanjing este capitala Provinciei Jiangsu, iar cuvântul „Nanjing” se traduce prin „Capitala sudică”. Nanjing este localizat pe malul de sud-est al râului Yangtze și la 300 de km depărtare de vărsarea acestui râu în Marea Chinei de Est.

Zidul orașului Nanjing a fost proiectat de Împăratul Zhu Yuanzhang după ce acesta a fondat Dinastia Ming (1368-1644), a cărui capitală pentru mai mult de 600 de ani a fost Nanjing-ul. Zidului Nanjing a fost ridicat în 21 de ani și a implicat 200.000 de muncitori, care au folosit la construirea zidului 7 milioane de metri cubi de pământ.

Nanjing (4)

Construcția s-a dovedit a avea o valoare militară importantă deoarece orașul se afla la poalele lanțului munots Ningzheng, Nanjing având astfel, pe lângă protecția oferită de zid și o protecție naturală. Cei 60 de km pătrați pe care se întindea orașul Nanjing au devenit astfel o zonă strategică, fiind deosebit de dificil de cucerit de către inamicii Dinastiei Ming.

Nanjing-ul este de asemenea locul unde, în decembrie 1937, japonezii au comis atrocități de neimaginat, eveniment cunoscut în istoriografia cel de-al doiela război mondial ca Masacrul din Nanjing sau Violul Nanjing-ului.

Repararea vechiului Zid Chinezesc din Nanjing s-a făcut atât cu ajutorul voluntarilor localnici cât și cu ajutorul străinilor care au oferit bani și mană de lucru. Printre străinii care au ajutat la repararea Zidului de la Nanjing se află și faimosul pictor japonez, Ikuo Hirayama, președintele Asociației de Prietenie Sino-Japoneze.

Nanjing (11)

Astăzi, orașul Nanjing s-a extins și în afara Zidului, numărând o populație de 5 milioane de locuitori.

Orasul vechi insa, pare a fi uitat. Cladiri parasite, strazi desfundate si o populatie imbatranita, care traieste la limita saraciei.

Exista insa si turisti care viziteaza Nanjingul din interiorul zidului, tocmai pentru monumentele sale care aduc aminte de istoria veche a Chinei. In nordul raului se afla gara Pukou, folosita astazi doar de cuplurile de tineri casatoriti pentru sedintele foto, sau ca décor pentru filmele ale caror actiune se desfasoara intre anii 1912-1949.

Nanjing (6)

 

Construita in 1900, in stil european, gara din Najing a fost, pana in 1968, poarta feroviara cea mai importanta de-a lungul raului Yangtze.

 

 

Zidul orasului, lung de 33 de kilometri, construit in perioada dinastiei Ming (1300-1600), cu cele 13 porti fortificate, este principala atractie a orasului si al doilea “Mare Zid” al Chinei. Caramizile vechi, de culoare bej-cenusie, poarta incriptii ciudate. Pe fiecare caramida sunt inscrise numele si orasul producatorului, astfel incat, in cazul in care zidul ar fi cedat, imparatul ar fi aflat numele celui care urma sa plateasca cu viata pentru vulnerabilitatea constructiei.

Nanjing (3)

Un exemplu neobisnuit de arhitectura rurala europeana este hotelul Yangtze Villa, din orasul vechi, a carei structura a fost ridicata intre 1912-1914 in stil francez si a fost apoi finisata de arhitectul chinez Zhou Qi, cladire care a gazduit intre 1950 si 2012 birouri municipale.

 

 

Orasul a depasit insa zidurile vechi, un nou parc acvatic urmand a fi dat in folosinta in urmatorii ani, proiect care va pune mai bine in evidenta frumusetea raului Qinhuai, care curge in partea de sud a orasului.

Nanjing (12)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *