Osteria Francescana: bijuteria gastronomiei italiene moderne

Amplasată pe o stradă pietruită dintr-o zonă liniștită a Modenei, Osteria Francescana este bijuteria unei noi gastronomii italiene, care a apărut datorită inventivității unui chef autentic, Massimo Bottura – și a talentului său. Bottura a reușit să plaseze Osteria Francescana pe locul al doilea al celor mai bune restaurante din lume, după ce mica sa osterie său a fost aproape închisă de conservatorii gastronomiei locale, care l-au caracterizat ca fiind „barbar și contra tradițiilor culinare naționale”.

Botturra s-a încăpăţânat să păstreze abordările îndrăzneţe, să reinventeze mult prea vechea gastronomie italiană și, în cele din urmă, să dovedească tuturor că este un poet, un povestitor și un artist în ale artei culinare, că mâncărurile sale sunt un fel de narațiuni atât de frumos exprimate, iar tradiția atât de bine stilizată încât este necesară o regândire a criticii culinare italiene, care batea pasul pe loc.

Spre exemplu, Botura oferă 5 tipuri de parmezan, fiecare servit la altă temperatură, iar acest capitol culinar îl denumește „Cinci epoci de Parmigiano Reggiano”. Amintindu-și de copilărie și de plăcerea de a mânca partea mai coaptă al lasagnei făcută de bunica sa, Bottura pune în farfurie doar foaia mai coaptă a tradiționalei paste și o denumește „Partea crocantă a lasagnei”.
Creațiile lui Massimo Bottura sunt puternic influențate de artele plastice și muzică (în special jazz), iar micul său restaurant din Modena este compus din trei sali mici de mese, decorate cu lucrări de artă contemporană de înaltă calitate. Sala principală nu are mai mult de patru mese.
Botturra este implicat și într-un proiect de combaterea foametei în regiunile defavorizare, a risipei alimentare, participând la evenimente din întreaga lume dedicate acestor subiecte. Împreună cu soția sa, mai deține o osterie italiană casual contemporană, denumită Franceschetta 58, considerată a fi „sora” mai mică a Osteriei Francescana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.