Paris va avea o noua piramida

Paris va avea o noua piramida

Pentru cei obisnuiti cu stilul usor retrograd al Parisului si farmecul sau imprimat in mare masura in vremea lui Georges-Eugène, Baron Haussmann (n. 27 martie 1809 – d. 11 ianuarie 1891), aparitia unui zgarie-nori ciudat in capitala Frantei va soca, daca nu cumva va oripila pe multi.

PV_AERIEN_02_2015_V2

Baronul Haussman, un planificatorcivic si ulterior prefect al Parisului, a fost insarcinat de Napoleon al III-lea pentru a crea un program de reformare arhitecturală în Paris. Haussmann a ridicat Bois de Boulogne și a realizat îmbunătățiri substanțiale în parcurile mici. Grădinile Palatului Luxembourg au fost tăiate pentru creearea unor noi străzi, a construit un nou sistem de pompare cu apă, un sistem gigantic de canalizare, noi poduri, Opera și alte clădiri publice.

449px-Haussmann_BNF_Gallica

 

 

Revenind la Tour Triangle, proiectul atat de contestat de catre parizieni, acesta este un proiect ce va fi implementat in Parcul Expozitional de la Porte de Versailles (arondismentul 15 al Parisului). Dupa ce proiectul a fost respins de Consiliul General al capitalei Frantei, la 17 noiembrie 2014, cu sustinerea noului primar al Parisului, dna Anne Hidalgo, a revenit pe ordinea de zi, fiind aprobat la 30 iunie 2015.

 

 

 

 

Conceput de arhitectii elvetieni Herzog & de Meuron si finantat de societatea care exploateaza parcurile expozitionale ale Parisului, piramida din sticla se va inalta la 180 metri inaltime, devenind cea mai inalta a treia structura a Parisului, dupa Tour Eiffel (324 m) si Tour de Montparnasse (210 m), ultimul si el extrem de contestat la vremea ridicarii sale.

tour_triangle

In 2014, an in are cladirea nu a primit girul Consiliului General, priarul adjunct, Jean Louis Missika, declarase ca ”abandonarea proiectului va fi un dezastru economic pentru economia Parisului, peste 3000 de locuri de munca pierzandu-se”. Mai mult, Missika sustine ca Tour Triangle poate fi semnalul pentru investitorii straini si arhitecti.

Astfel, acest proiect este doar primul dintre cele sase care prevad ridicarea unor zgarie-nori in Paris, dupa ce autoritatile locale au renuntat la interdictia de a se construi cladiri mai inalte de 37 de metri in capitala Frantei.

Infographie6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Franta, in prezent, multe sectoare de activitate sunt antrenate intr-un demers legat de mediul inconjurator, de la producatorii de tigle, pana la cei de vopseluri. In domeniul ecologic, nu exista certificarea sau calificarea stampilata “eco” pentru producatori. Toti sunt capabili sa realizeze lucrari de constructii sau de renovare nepoluante, cu conditia sa aiba pregatirea necesara pentru acest lucru. Astfel, solicitantul lucrarii este singurul care stabileste compromisul ideal intre preturi, grija ecologica si calitatea lucrarilor.

Actul de constructie si chiar cel de renovare a unei constructii, fie ca este vorba de o simpla casa sau de un ansamblu important, nu prea respecta mediul. Astfel se emana 25% din gaz sub efect de sera. Avand in vedere consumul de energie, situatia nu este prea fericita, contributia sectorului cladirilor reprezentand 45% din consumul de energie in Franta.

le-projet-triangle-by-herzog-de-meuron-307_ci_080925_003_pri_m

 

Tinand cont de poluarea produsa de o lucuinta, consumul de apa de persoana a trecut de la 7 la 150 de litri intr-un secol, in timp ce masa de deseuri menajere atinge acum 25 de milioane de tone pe an. Acestea din urma se adauga la cele 30 de milioane de tone de deseuri de santier. Sa nu uitam aspectul sanitar: calitatea aerului, problema azbestului, compozitiile volatile din zugraveli, radon si monoxid de carbon cauzeaza intre 100 si 300 de decese pe an.

 

 

 

Arhitectii elvetieni Jacques Herzog si Pierre de MeuronFrancezii par sa fi constientizat amploarea fenomenului. Drept dovada sta un studiu al institutului Louis Haris, comandat de Agentia pentru Dezvoltare si Controlul Energiei (ADEME) ce a fost facut public in iunie 2004.

ATSA00059

 

 

Dupa sondaj, 98% dintre persoanele interogate sunt de acord cu dezvoltarea energiilor regenerabile.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.