Partii de schi in Romania

In România sunt 183 de pârtii omologate şi în curs de omologare, cu  o lungime totală de 160 de kilo­metri, potrivit bazei de date a Autorităţii Naţionale de Turism, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

În prezent, sunt doar câteva pârtii din ţară unde se schiază, cele din zone unde a nins suficient pentru a acoperi pârtiile cu zăpadă şi pârtiile pe care s-au pus tunuri de zăpadă. „Pe pârtia Dealul Negru (Vatra Dornei) nu se schiază, nu este suficientă zăpadă pe pârtii şi nu avem tunuri de zăpadă”, a spus Mihai, un reprezentant al companiei Telescaun Negreşti. Dealul Negru din Vatra Dornei are 3 kilometri lungime şi este a treia cea mai lungă pârtie din ţară, dar este una dintre pârtiile pe care nu s-au pus tunuri de zăpadă.

Cele mai lungi zece pârtii de schi din ţară au o lungime totală de 28 de kilometri împreună, potrivit calculelor ZF. În topul celor mai lungi pârtii intră Drumul Roşu, Sulinar (Poiana Braşov), Dealul Negru (Vatra Dornei), Drumul de Vară (Sinaia), pârtia Lupului din Poiana Braşov, Carp din Sinaia, pârtia Telegondolă (Voineasa), Cocoşul (Predeal), Sub Teleferic (Poiana Braşov) şi Mogoşa din judeţul Maramureş. Doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată datele din baza ANT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.