Poluarea distruge încetul cu încetul piramidele mayașe
Cercetatorii mexicani dezvăluie efectele poluării asupra templelor mayașe. Aceștia estimează că până la sfârșitul secolului, inscripțiile vechi de 4000 de ani de pe piramidă ar putea să dispară în totalitate.
Potrivit unui raport publicat de oamenii de știință din Mexic, piramidele mayașe, situate în Yucatán, Mexic, sunt afectate de poluare. Vechi de 4000 de ani, aceste temple pot pierde, până la sfârșitul secolului, inscripțiile care le admiresc pereții.
Potrivit lui Pablo Sanchez, un biolog de la Centrul pentru Studii a Atmosferei de la Universitatea Naţională Autonoma din Mexic, prima și cea mai afectată dintre piramide este situată în faimosul sit Chichen Itza din peninsula Yucatán.
Chichen Itza a fost un punct focal în zona de nord a Mexicului din perioada post-clasică. Site-ul prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, care amintesc de templele văzute în centrul Mexicului și de stilurile Puuc și Chenes din zonele joase ale civilizației maya. Chichen Itza a fost unul dintre cele mai mari orașe mayașe, cu o populație extrem de diversă, ceea ce poate explica varietatea stilurilor arhitecturale de pe acest site. Chichen Itza este unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Mexic, cu peste 2 milioane de turiști în 2016.
Care este însă explicația distrugerilor? Sa constatat că templele sunt atacate de ploaia acidă. Piramidele sunt construite din blocuri de calcar, o piatră care conține bicarbonat de calciu, un element chimic care se dizolvă rapid în ploaia acidă. Aceste tipuri de ploi apar atunci când poluarea provocată de om, compusă în principal din oxid de sulf și azot, se amestecă cu ploile de ploi.
Cercetătorii sunt de părere că poluarea care afectează în prezent templele maya nu vine neapărat din Mexic. ” Poluarea poate călători la un milion de kilometri înainte de a se întâlni cu nori de ploaie, astfel încât originea sa nu poate fi detectată “, se mai spune în raport.
Templele Mayan nu sunt singurele monumente istorice care vor fi afectate de poluare. În India, Taj Mahal este de asemenea maltratat de ploaia acidă. Poluarea aerului a înglobat clădirea și a deteriorat inscripțiile și desenele fațadei.