Puerto Rico

Flag_of_Puerto_Rico

Numele oficial: Estado Libre Asociado de Puerto Rico;
Forma scurtă: Puerto Rico;
Codul de tara ISO: pr;
Ora oficială: UTC-4h;
Prefixul telefonic de țară: + 1 939 ;
Capitala: San Juan (435.000 locuitori);
Alte oraşe: Bayamón (224.000), Carolina (186.000), Ponce (186.000), Caguas (140.502);
Forma de guvernământ: stat în cadrul Commonwealth asociat cu S.U.A.;
Localizare: arhipelag în Atlanticul de Nord la est de Republica Dominicană;
Suprafaţa: 9.104 km²
Relief: preponderent muntos, cu plaje în zona de nord și faleze stâncoase în vest;
Climat: tropical marin, mici variații de temperatură în funcție de anotimp, sudul relativ uscat, nordul fertil;

large_detailed_road_and_tourist_map_of_Puerto_Rico

Prezentare:

Nici Puerto Rico nu face excepție la condițiile climaterice din zona Caraibelor: soare generos, plaje ample și o atmosferă de sărbătoare permanentă. Coastele sale se întind pe o lungime de 437 km, un paradis al înotătorilor și scufundătorilor din toată lumea.

Această insulă oferă un melanj de culturi provenind din Spania, America de Nord și Africa, care îi conferă o imagine unică.

01-2014-02-20-puerto-rico

Spaniolii au avut cea mai mare influență, după sosirea lor pe insulă, în 1493, amestecând populația indigenă, amerindiană, cu africanii aduși pentru munca brută. Mai bine de 400 de ani, spaniolii au ridicat orașe, le-au botezat, au clădit fortărețe, au construit drumuri, impunându-și cultura. În 1898, Spania a fost forțată de Statele Unite să cedeze insula, după războiul pe care l-a pierdut în fața nord-americanilor. Din 1952, constituția țării face referire la statutul de țară asociată S.U.A.

Puerto-Ricos-El-Morro-Fort

Aproape 4 milioane de oameni locuiesc pe această insulă, din care 1 milion în regiunea metropolitană a capitalei, San Juan. Este o societate vibrantă, modernă, care exprimă extrem de bine mozaicul de culturi. Rezidenții din Puerto Rico au multe lucruri în comun cu restul americanilor din sudul S.U.A. mai ales prin moștenirea comună, hispanică.

Vechiul San Juan este o carte deschisă care trebuie doar citită, descoperită. Unele dintre locurile cele mai interesante de vizitat sunt Fortăreață El Morro, Casa Blanca – domiciliul ancestral al familie Ponce de Leon, la Fortaleaza, piața San Jose, muzeul Pablo Casals, piața Quincentennial, catedrala San Juan, pasajul La Princesa. La Ponce, unul dintre cele mai mari orașe ale țării, puteți admira piața Las Delicias, casa Armstrong-Provendtud, muzeul de artă, muzeul muzicii, castelul Serrales și El Vigia.

LaMinaFalls

Nu trebuie să trecem cu vederea distileriile de rom, pădurea tropicală El Yunque, plantațiile de cafea și siturile indiene de la Tibes și Caguana, la Ponce și Utuado.

Informații utile:
Aeroport:Aeroportul Luis Muñoz Marin, situat la 14 km nord-est de San Juan;
Afaceri: orele de funcționare ale băncilor și instituțiilor publice este de luni până vineri între 9:00 și 18:00;
Îmbrăcăminte recomandată: haine lejere, dar și un impermeabil pentru ploile tropicale;
Moneda națională: dolarul american (USD);
Vamă: se pot introduce fără taxe exact aceleași bunuri care sunt admise în S.U.A.;
Economia: Puerto Rico are puține resurse, printre care nichelul și cuprul. Din acest motiv agricultura este principala ramură a economiei. Un intens program guvernamental încearcă industrializarea țării. Fructele proaspete și legumele reprezintă principalele produse de export. Din domeniul serviciilor, turismul a cunoscut cea mai mare dezvoltare în ultimii ani;
Rețeaua electrică: 110 V, 60 Hz;
Condiții de intrare și ieșire din țară: consultați mai jos site-ul oficial al agenției naționale de turism;
Sănătate: serviciile medicale sunt deosebit de competente dar extrem de scumpe. Se impune o asigurare de sănătate;
Sărbători legale: Anul Nou (1 ianuarie), Epifania (ianuarie), Ziua Preşedinţilor (februarie), Ziua Eroilor (mai), Ziua independentei SUA (iulie), Ziua Constituției (iulie), Festivalul muncii (septembrie), Ziua lui Cristofor Columb (octombrie), Ziua Armistiţiului (noiembrie) Ziua descoperirii Puerto Rico (noiembrie), Crăciunul (25 decembrie);
Limba oficială: engleza și spaniola;
Religia: 85% catolici și minorități de evrei și evangheliști;
Securitate personala: nimic nu diferă de restul țărilor de pe planet, adică atenție sporită, mai ales după lăsarea întunericului;
Cumpărături: magazinele sunt deschise între orele 9:00-18:00 de luni până sâmbătă, iar duminica până la ora 11:00. Plata cu cărți de credit este acceptată la majoritatea comercianților;
Taxe: nu există taxe de intrare, dar există taxe hoteliere (9%), taxe de cazino (11%). Bacșișurile sunt de 8-15%;
Telecomunicații: prefixul internațional este +1 787;
Transport: se conduce pe partea dreaptă. Panourile de semnalizare sunt în limba spaniolă, distanțele sunt în kilometri, iar benzina este vândută la litru. Limitele de viteză sunt însă în mile terestre;

Mai multe informații: http://www.seepuertorico.com
Old San Juan

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Puerto Rico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *