Pui Supreme
Pui Supreme
In gastronomie, termenul de „suprem” se refera la mai multe preparate, de la carne, la sosuri si chiar fructe. Puiul Supreme este descris de literatura de specialitate ca fiind un piept de pui cu osul de la aripa corespondenta. In Romania, pieptul de pui nu se fasoneaza in felul asta, desi pentru anumite restaurante, unii crescatori de pasari fac si acest hatar al chef-ilor.
Francezii ii spun Suprême de volaille si folosesc procedeul la rata (Suprême de canard). Eu am facut o tentativa de Pui Supreme, dar am respectat intocmai reteta: doi piepti de pui taiati in jumatate, ardei grasi taiati marunt, ca si o tija de Appio si un sfert de fenicul. O rosie taiata felii subtiri, apoi ciuperci feliate subtire. In loc de piper am folosit ghimbir, iar vinul a fost Tokai.
Asadar frigem pieptii pe ambele parti pentru a le inchide porii, ca sa ramana suculenti in interior, cate 4-5 minute pe fiecare parte. Adaugam 100 ml de vin dulceag, iar dupa ce se evapora, scoatem pieptul de pui si adaugam toate celelalte legume plus doi catei de usturoi, calind vreme de 3-4 minute.
Cand legumele s-au inmuiat, pozitionam pieptii de pui deasupra, dam focul la minim si acoperim cu un capac. Lasam 10-12 minute, apoi il servim cald, plin de aromele care l-au inconjurat.
Bucurati-va de mancare, s-aveti pofta!