Quiche aux sardines

Quiche-aux-sardines8

Așadar Quiche. Nu unul tradițional, ne-am gândit la zona sardo-corsicană, dar scuzabil, quiche-ul nefiind de fel francez, ci unul nemțesc, Kuchen, cuvântul de unde se trage denumirea fiind de sorginte germană.

În fine, pentru a fi mai exacți, preparatul asta, a cărui denumire înseamnă prăjitură, este originar din Lorena, aflată la granița Franței cu Belgia, Luxemburg și Germania și se prepară de prin secolul al XVI-lea. Ideea le-a venit bucătarilor de la curtea ducelui de Lorena, Carol al III-lea, pentru a a-i potoli acestuia rapid foamea, când se întorcea de la vânătoare. Cum acesta a domnit vreo 63 de ani, multe quiche-uri s-au gătit la Palatul Ducal din Nancy.

În sud, în Corsica de exemplu, quice-ul cel mai rafinat este cel cu ierburi și salată de flori, care are un mare avantaj. Dăruit unei doamne la care mergi în vizită este și atenție și buchet de flori. Evident, în Corsica, se pune mult brocciù, o brânză tradițională, dar cum peștele nu se asociază niciodată cu brânza, cu afirmă italienii, noi am folosit, capere zdrobite, pesto și cremă de măsline verzi și, evident, lămâie.

Dar iată ingredientele pentru aluatul de tartă:
– 175 gr. făină obişnuită
– 100 gr. unt, tăiat în cuburi mici
– 1 gălbenuş de ou
– 4 linguri de apă foarte rece
– 1/4 linguriţă de sare

Și pentru umplutură:
– 2 cutii de sardine (una picanta, alta obișnuită)
– 1 lingură de pesto genovez
– 1 lingură de pastă de măsline
– 1 lingură de capere zdrobite cu presa
– 1 mână de porumb dulce
– 1 ceapă medie tăiată peștișori
– Ulei de măsline
– Sare și piper după gust
– Condimente pentru pește

Quiche-aux-sardines2
Aluatul se face relativ ușor, amestecând manual sau cu ajutorul unui aparat de pâine ingredientele. Când aluatul este gata, îl compactăm sub forma unui disc ceva mai gros, îl împachetăm într-o folie alimentară transparentă și îl plasăm pentru 20 de minute în frigider.
În timp ce aluatul se frăgezește, amestecăm într-un bol pesto, crema de măsline verzi, caperele zdrobite și o lingură de ulei de măsline, precum și sare și piper după gust și o jumătate de lămâie stoarsă.

Quiche-aux-sardines5
După ce au trecut cele 20 de minute, scoatem aluatul din frigider și îl întindem pe o suprafață plană, pudrată cu făină. Va rezulta o foaie ceva mai groasă pe care o putem monta într-o formă de tartă. Perforăm foaia de tartă cu furculița și o plasăm vreme de 10 minute în cuptorul încins în prealabil la 180 °C.

Quiche-aux-sardines6
Scoatem blatul de tartă din cuptor, îl ungem cu amestecul de pesto, pastă de măsline și capere, presărăm ceapa tăiată peștișori, precum și o mână de porumb dulce pre fiert. Deasupra așezam uniform sadinele, le condimentăm și le acoperim cu barete din cocă, sub forma unui grilaj.

Quiche-aux-sardines1
Dăm totul la cuptor vreme de 25-30 de minute, după ce am adus cuptorul la o temperatură de 160 °C, sau în funcție de tăria cuptorului nostru.

Quiche-aux-sardines8
Când tarta este gata, o scoatem din cuptor și o lăsăm la odihnă timp de 10 minute. O scoatem din formă și o servim cu puțin ulei de măsline picurat deasupra.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.