A renăscut stațiunea Sărata-Monteoru

Așezarea de la Sărata Monteoru, județul Buzău, a fost descoperită în anul 1895 de arhitectul militar Eduard Honzic, arheolog amator, care coordona construcția Complexului balnear al familiei Grigore Monteoru. Primele cercetări sistematice au fost efectuate în timpul ocupației germane, între 1917 și 1918, de arheologul german Hubert Schmidt, ofițer în rezervă în armata germană, care l-a invitat la Monteoru pe reputatul savant german Wilhelm Dorpfeld care cerceta vestigiile de la Micene, în Grecia. Mare parte din obiectele descoperite au ajuns la un muzeu din Berlin.

În timpul Culturii Monteoru apar numeroase obiecte din alte părți ale Europei care nu sunt specifice acestei culturi cum ar fi armele, piesele de harnașament sau podoabele. Pentru a-și plăti obiectele primite la schimb, monteorenii prelucrau minereul de cupru.

Conform metodei cerii pierdute, se modela o piesă din ceară, cum ar fi un topor, după care aceasta se “îmbrăca” în lut. După ce piesa era încălzită, ceara se prelingea printr-un orificiu, iar prin același orificiu se turna bronz. Așa au fost realizate vârfuri de săgeți, topoare, săbii și podoabe. Inventarul funerar stă mărturie stadiului ridicat al acestei culturi, alături de recipiente ceramice au mai fost găsite vârfuri de săgeți, topoare din piatră, podoabe, cum ar fi brățări din bronz, mărgele din caolin sau chihlimbar, inele din os, cercei de buclă din aur și bronz.

Casino Monteoru

Grigore Stavri, de origine grec, ce avea să devină, Grigore Constantinescu Monteoru, s-a stabilit la Sărata Monteoru, a cumpărat o moşie şi s-a implicat în exploatarea minieră, transformând localitatea şi împrejurimile în cel mai important centru de extracţie şi prelucrare a petrolului în spaţiul românesc.

Grigore Monteoru a decis să investească în turism, în condiţiile în care domeniul se dezvolta datorită angajamentului guvernamental de extindere a reţelei de căi ferate. În 1870 a reuşit să adune capital şi să construiască gara căreia i-a dat numele de Monteoru. Un an mai târziu a construit lângă gară prima fabrică de ulei mineral din România şi continuat să extindă exploatarea.

Parcul si hotelul Monteoru

Apele sărate şi nămolurile sapropelice de la Sărata Monteoru au proprietăţi de excepţie. Factorii terapeutici naturali sunt reprezentaţi de: izvoare cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totală de 188-513 la mie, nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, climatul de cruţare. Rezultate remarcabile sunt obţinute în special la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, post-traumatice), afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale şi hepato-biliare. Extrase în prezent de la mare adâncime, cu ajutorul sondelor, apele sărate sunt folosite pentru băi în bazele de tratament.  În paralel s-a dezvoltat şi un fel de medicină populară sau alternativă, ce utilizează cu succes această apă în vindecarea altor boli.

Statiunea a fost deschisă în 1895 şi avea hoteluri, baze de tratament, ştrand şi cazino. La început a fost cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. În comunism era vizitată de mii de turişti din zonă dar şi din alte judeţe, pentru ştrandul cu apă sărată. În anii 1970, statul comunist a încercat sa redreseze stațiunea amenajând două hoteluri și o bază de tratament. Ele au fost completate, după căderea regimului și revenirea la economia de piață, de alte inițiative private în domeniul turismului.

Comparată cândva cu Karlovy Vary, Sărata Monteoru devenise, de câteva decenii o staţiune îmbătrânită, vizitată în principal de pensionarii care au nevoie de tratament. O strategie de relansare, aplicată în aceşti ani de autorităţi şi investitori privaţi, au reușit aducerea staţiunii în prim-planul turismului românesc. Un pas important l-a reprezentat obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică, la începutul lui 2017.

În 2015, o investiţie de peste 1 milion de euro derulată din fonduri europene propulsa staţiunea Sărata Monteoru în topul destinaţiilor de lux. Este vorba despre un centru SPA ultramodern, cu 60 de locuri de cazare.   În 2016, staţiunea s-a îmbogăţit cu o sală de sport şi cu un parc de aventură. Locul de agrement a primit denumirea de „Escapada” şi este unul dintre punctele de atracţie ale staţiunii. Investiţia se ridică la aproximativ 100 de mii de euro şi a fost suportată în mare parte de către Consiliul Judeţean. 

Atracţii turistice
Cadrul natural, varietatea şi complexitatea peisajului, indeosebi în munţi şi în zona colinară, la care se adaugă bogate elemente de ordin istoric, etnografic şi folcloric, ofera turiştilor satisfacţii deosebite.

  • Mina de petrol – c.c.a. 1874 (sat Sărata-Monteoru).
  • Ansamblul Băile Monteoru – 1866 (sat Sărata-Monteoru);
  • „Vila Monteoru” – (sat Sărata-Monteoru);
  • „Bazinele Vechi” – 1886 (sat Sărata-Monteoru);
  • Conacul Sărățeanu” – înc. sec. XX (sat Izvoru Dulce);
  • Biserica “Sf. Treime” – anul 1813 (sat Izvoru Dulce);
  • Pivnița Brâncovenească – sf. sec. XVII (sat Izvoru Dulce);
  • Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologice şi botanice) din România. Acest spectaculos fenomen natural este rar întîlnit în lume. Rezervaţia acoperă o arie de aproximativ 30 de hectare.

Surse: Asociaţia Monteoru Rennaissance, adevarul.ro, wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.