Republica Dominicana

rep-bominican-flag

Numele oficial: Republica Dominicana;
Forma internaţională: Dominican Republic;
Codul de tara ISO: do;
Ora oficială: UTC -4h
Prefixul telefonic de țară: +829;
Capitala: Santo Domingo (pop. 3.310.100 loc);
Alte oraşe: Santiago de los Caballeros (pop. 690.548), Puerto Plata, La Romana, San Cristobal;
Forma de guvernământ: republică prezidenţială;
Localizare: în Caraibe, ocupând 2/3 din insula Hispaniola, la este de Haiti, între Cuba și Puerto Rico;
Suprafaţa: 48.670 km²;
Relief: deluros și muntos cu câmpii fertile;
Climat: Tropical maritim cu mici variațiuni între anotimpuri și un sezon ploios, între șunile iunie și octombrie când sunt posibile uragane.

dominican_republic_regions_map

Oraşe si monumente de vizitat:
– Santo Domingo – capitala;
– Punta Cana;
– Higüey;
– San Pedro de Macoris;
– Juan Dolio;
– Puerto Plata;
– Santa Barbara De Samana;
– Santiago de los Caballeros;
– Rio San Juan.

Natura:
Parcuri naționale:
– Los Haitises National Park;
– Jaragua National Park;
– Armando Bermudez National Park;
– Parque Nacional del Este;
– Jose Del Carmen Ramirez National Park;
– National Park Isla Cabritos;
– Sierra del Bahoruco National Park;
– Monte Cristi National Park;
– Parque Historico La romana;
Plaje în Punta Cana;
Playa Bonita.

Alegerea momentului potrivit:
În iulie și august, atunci când călătorii din emisfera nordică își desfășoară concediile sunt extrem de aglomerate, plajele și hotelurile gemând de lume. În schimb o alternativă optimă este intervalul decembrie-februarie, mai liber și beneficiind de vreme ceva mai blândă din punct de vedere termic dar și financiar. Trebuie sp țineți cunt că Republica Dominicană se află în epicentrul uraganelor din Marea Caraibilor, intervalul august-septembrie fiind principalul sezon al furtunilor.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Punta Cana: ianuarie 29/21, aprilie 31/22, iulie 32/24, octombrie 32/23;)
Santo Domingo: ianuarie 30/20, aprilie 31/20, iulie 32/22, octombrie 32/22.

juampa-1086831_960_720

Festivaluri/Tradiţii:
– 1 ianuarie: New Year’s Day
– 6 ian: Día de los Reyes (Ziua Regilor);
– 21 ian: Nuestra Señora de la Alta Gracia;
– 27 feb: Ziua Independenței;
– Sărbătorile Pascale;
– Corpus Christi;
– 25 dec: Crăciunul;
– Săptămâna Sfântă.

beach-1236581_960_720

Prezentare:
Oferind zile însorite pe tot parcursul anului, splendide plaje cu nisipuri albe și fine, mărginite de palmieri, atât pe malul Oceanului Atlantic, cât și pe țărmul Marii Caraibelor, păduri tropicale cu plante neobișnuite și animale pe cale de dispariție, cascade spectaculoase, terenuri de golf “world class”, Republica Dominicană atrage numeroși turiști din întreaga lume.

Marea Caraibilor este locul ideal pentru practicarea de sporturi nautice, puține destinații din lume putând rivaliza cu aceasta în privință varietății scufundărilor, despre care se spune că au fost inventate în această țară. Aici există cea mai mare lagună de corali protejată din Caraibe, dar și Los Tres Ojos, un grup de peșteri și lagune cu apă dulce.

Istorie
În 1496, spaniolii întemeiază „Nueva Isabela”, numită mai târziu Santo Domingo, primul oraş fondat de europeni pe pământul Americilor.

columbus_taking_possession

Insula este împărţită în 1697 între Franţa şi Spania. În 1795 devine posesiune franceză şi partea de est a insulei, teritoriul actual al Republicii Dominicane.

Parte a Republicii Haiti (1804-1808), scurt timp independentă, din nou posesiune spaniolă (1814-1821), Republica Dominicană îşi proclamă independenţa la 1 decembrie 1821. În 1822 este ocupată de Haiti, dar o răscoală antihaitiană consacră definitiv, în 1844, împărţirea insulei între cele două state.

the_guardia_republicana_in_puerto_plata_c-_1910

În perioada 1930-1952, în urma unei lovituri de stat militare, generalul Rafael Leonidas Trujillo y Molina devine preşedinte şi impune un regim dictatorial.
Perioada 1960-1996 este marcată de cele şase mandate prezidenţiale ale lui Joaquin V. Balaguer Ricardo, în deceniile 9 şi 10 înregistrându-se o deteriorare a situaţiei economice şi puternice tensiuni sociale şi politice.

dominican-republic-2065

Cadrul natural:
Plajele Republicii Dominicane se întind pe o suprafață de 1.300 km de coastă, cele mai frecventate de turiști fiind: Grande, Sosua, Dorada, Punta Cana și Bavaro. Dincolo de nisipurile albe și apele limpezi de culoarea turcoazului se zăresc șiruri nesfârșite de palmieri.

O renumită regiune de plajă la Oceanul Atlantic este Puerto Plata din nordul țării, locul în care Columb a ancorat în călătoriile sale de descoperire, tărâm al bogatelor zăcăminte de chihlimbar. Chihlimbarul dominican este cel mai pur din lume. Este o rășină fosilizată din copacul Hymenaea Protera, care a dispărut în urmă 25 milioane de ani, și este renumit pentru gama variata a culorii translucide și diversitatea nuanțelor pe care aceasta transparență le încorporează. Culorile chihlimbarului pleacă de la un galben ca mierea, chiar auriu, cu umbre de verde, de roșu și chiar albastru, ceea ce este extrem de rar. Chihlimbarul autentic plutește în apa sărată, pe când imitațiile se scufunda, iar sub lumina fluorescentă reflexele chihlimbarului se schimbă, în timp ce imitațiile rămân neschimbate. Minele de chihlimbar de aici au inspirat producția filmului Jurassic Park.

dominican-republic-nature-and-scenery__large

Coastele muntoase, ca și cele care înconjoară Puerto Plata, au o frumusețe sălbatică mai ales că sunt înnobilate cu cascade înalte, precum Cascadele din Damajagua. Cel mai înalt punct din Republica Dominicană este vârful Pico Duarte care atinge 3.175 m. Cel mai lung râu este Yaque del Norte care are 298 km lungime, iar cel mai întins lac este Enriquillo, unul dintre puținele lacuri sărate din lume în care trăiesc crocodili. Temperatura ridicată a apelor atrage numeroase specii de păsări și animale marine, transformând Republica Dominicană într-un paradis pentru exploratori și naturaliști.

Turismul:
Stațiunea vedetă a Republicii Dominicane este Punta Cana, faimoasă pentru plajele sale și istoria colonială veche de 500 de ani. Cu dimensiuni comparabile cu ale unui oraș, aceasta este amenajată în stil european cu spații de agrement precum Parcul Manati, arene sportive, terenuri de golf, grădini tropicale și zoologice. O importantă atracție în zona Punta Cana este Parcque Nacional Del Este, renumit pentru cele 200 de peșteri, datând din era pre-columbiană și pentru impresionanta insulă caraibiană Saona unde pot fi admirați lamantini și păsări flamingo.

punta-cana

Insula are unele dintre cele mai frumoase formațiuni de corali din țară, fiind renumită pe plan internațional pentru locurile de diving. De asemenea, se mândrește cu abundenta viață sălbatică subacvatică, aici putând fi admirate țestoase, balene, rechini și chiar delfini.

Cultura:
Bogata cultură dominicană se remarcă și prin varietatea arhitecturii ce cuprinde cea mai veche Universitate din Lumea Nouă, precum și cele mai vechi clădiri, străzi, spitale și catedrale. Astfel, pot fi admirate aici casa familiei lui Cristofor Columb sau Farul lui Columb, Catedrala Catolică Americană, Muzeul Alcazar, Muzeu de Chihlimbar, Fortul istoric San Felipe, așa cum arată www.dominicanaonline.org. De remarcat sunt și Altos de Chavón, orașul artiștilor, o replică din secolul al XVI—lea a unui sat mediteranean, și Muzeul Arheologic sau Amfiteatrul Grec unde sunt organizate festivalurile anuale sau diverse spectacole în aer liber.

altos-de-chavon

O expoziție arhitecturală colonială în aer liber este Santo Domingo, capitala țării, declarată drept prima capitală a Lumii Noi, de către Cristofor Columb. Acest oraș colonial conservat aproape în întregime, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construit după un plan urban asemănător unei table de șah, care a devenit un model pentru proiectanții din Lumea Nouă. Aici pot fi admirate peste 90 de monumente, în topul celor mai impresionante, aflându-se Catedrala Sfânta Maria, construită între 1514 și 1542, Fortăreața Ozama și Turnul Omagiului, construite în 1503. Acestea din urmă formează un ansamblu considerat cel mai vechi avanpost militar, încă în picioare, din America.

În ce privește literatura acestui popor, ea exprimă schimbările politice, sociale și economice ale țării, fiind puternic influențată de curente de gândire în special din Europa și America de Nord. Primul text literar scris este jurnalul lui Cristofor Columb, în care amiralul descrie peisajul și oamenii din Lumea Nouă. Cristobal de Llerena a scris prima dramă, iar Leonor de Ovando a scris primele sonete, fiind considerată prima femeie care a scris poezie în această parte a lumii. În literatura dominicană povestea a avut o importanță mai mare decât romanul. Un reprezentant de seamă al genului a fost Juan Bosch (1909—2001), scriitor și om politic ce a realizat trei colecții importante de povestiri scurte și povestiri din exil.

musician-1153066_960_720

Dominicanii au o mare pasiune pentru muzică, astfel că salsa, jazz latin și alte tipuri de muzică de dans pot fi auzite în toată țara, însă niciunul dintre ele nu este atât de popular ca Merengue și Bachata.

Stilul Merengue este un ritm rapid de muzică de dans, constând într-o viteză de aproximativ 120 — 160 de bătăi pe minut, ce variază în funcție de instrumentele muzicale — tobe, instrumente din alamă, sau instrumente cu coarde. Între anii 1937 și 1950, stilul Merengue a fost promovat pe plan internațional, de către grupuri ca Billo Caracas Boys, sau Chapuseaux și Damirón (cu albumul Los Reyes del merengue). Printre cântăreții cunoscuți de Merengue se numără Juan Luis Guerra, Fernando Villalona, Eddy Herrera, Sergio Vargas, Tońo Rosario, Johnny Ventura, Milly Quezada.

omar-medina-films-1612670_960_720

Bachata este o formă de muzică și dans care își are originea în mediul rural și cartierele marginale rurale din Republica Dominicană, iar subiectele sale sunt predominant romantice.

Sărbătorile și festivalurile dominicane, numeroase, sunt celebrate cu multă energie, muzică și dans, ceremonii fastuoase cu costume de paradă fabuloase. Carnavalul, o celebrare a libertății și identității, este cea mai importantă și semnificativă festivitate a culturii populare dominicane. Aspecte fundamentale ale acestuia sunt măștile, multitudinea de costume viu colorate, excentricitatea, sarcasmul, îndrăzneala. Unul dintre cele mai vechi din țară este carnavalul din La Vega, ce are loc în fiecare duminică a lunii februarie. Alte astfel de manifestări sunt: Carnavalul din Salcedo, caracterizat prin multitudinea de personaje și costume din hârtie creponată de culori intense, este un ritual de purificare, un pas simbolic între vechi și nou; Carnavalul din Santo Domingo, ce are un caracter național. Acesta este celebrat de-a lungul întregii luni februarie și atinge punctul culminant în preajma zilei de 27 februarie când se celebrează și Ziua națională. Pe parcursul carnavalului localnicii încearcă sa creeze costume care îl întruchipează pe “Diablo Cojuelo”, întregul spectacol fiind o satiră la adresa acestuia, o ironizare a răului.

oscar_de_la_renta_by_foto_di_matti

La acest capitol, al costumațiilor ce presupun creativitate, trebuie amintit faptul că Republica Dominicană a oferit lumii modei, fashion-ului, pe celebrul designer Oscar de la Renta. Acesta s-a născut în Santo Domingo în 1932 și a devenit cetățean american în 1971.

Gastronimia:
Bucatele tradiționale sunt puiul prăjit sau fript (pollo frito sau pollo asado) și carnea de porc friptă (cerdo asado), servite de obicei cu garnitură de orez (arroz) și fasole. Foarte populare sunt și “cimichurris”, sandviciuri cu felii de carne de porc, și “chicharrones”, carne de porc cu șorici. Alte alimente des consumate sunt pâine din manioc, porumb, cartofi dulci, fructe: ananas, papaya, banane, arahide, iar printre condimentele preferate se numără chili și ghimbir.

Mâncare de bază în alimentația dominicanilor este cea de orez cu fasole (“arroz con habichuelas”), urmată de tocana cu carne și legume (“sancocho”), care adesea include și banane “plátanos”. Alte preparate preferate sunt homarul fiert, raci sau creveți la grătar. Printre cele mai aromate preparate tradiționale se numără supa din pui și fructele de mare. Mâncarea este însoțită adesea de o bere Dominican Republic Presidente sau de un cocktail cu rom. Sursa excelentului rom dominican este trestia de zahăr, iar printre cele mai cunoscute mărci se numără Barcelo, Brugal și Bermudez.

dominican-republic-350607_960_720

La micul dejun tradiționaliștii aleg “mangu”, un piure de plátanos (banane), stropit cu ulei de măsline sau amestecat cu brânză.

Una din delicatesele bucătăriei dominicane este carnea de capră (chivo), care se servește preparat în mai multe feluri — marinată în rom, cu condimente, sau friptă.

bavaro-runners-adventures

Băutura preferată, în afară de rom, este “mamajuana” un lichior de casă, afrodisiac, preparat din diferite frunze, ramuri și rădăcini macerate în rom.

santo-domingo-de-noche

Santo Domingo – primul oraș fondat de europeni în Americi
Capitala țării, Santo Domingo (oficial, Santo Domingo de Guzman), are o populație ce depășește 3,3 milioane de locuitori, fiind primul oraș ca număr de locuitori din Caraibe.

Primul oraș fondat de europeni pe pământul Americilor a fost ”Nueva Isabela”, întemeiat de spanioli în 1496, care mai târziu se va numi Santo Domingo, în onoarea Sfântului Dominic. În perioada care a urmat sosirii lui Cristofor Columb pe insula Hispaniola (La Espańola), în 1492, așezarea a ajuns să găzduiască prima catedrală, primul spital, prima clădire administrativă și prima universitate de pe teritoriul Americilor.

dominican-republic-1217374_960_720

Orașul colonial, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construit după un plan urban asemănător unei table de șah, care a devenit un model pentru proiectanții din Lumea Nouă. ”Prima așezare permanentă a ‘Lumii Noi’ și capitala Indiilor Occidentale, orașul colonial Santo Domingo a reprezentat punctul de plecare pentru răspândirea culturii europene și pentru cucerirea continentului. Din porturile sale, cuceritori precum Ponce de Leon, Juan de Esquivel, Herman Cortes, Vasco Núńez de Balboa, Alonso de Ojeda și mulți alții au plecat în căutarea de noi teritorii”, evidențiază reprezentanții UNESCO.

Localizat la gura de vărsare a râului Ozama în Marea Caraibilor, pe coasta sudică a insulei, orașul colonial Santo Domingo reprezintă nucleul din care s-a dezvoltat capitala Santo Domingo de Guzman. Fondat inițial pe partea de est a râului Ozama, în 1496, orașul a fost întemeiat de Bartholomeu Columb (Bartolomeo Colombo), în 1498, din ordinul regilor catolici. În 1502, guvernatorul Nicolas de Ovando a transferat instituțiile pe țărmul vestic și a decis să construiască orașul după modelul marilor piețe, mai exact după Plaza Mayor, din Madrid.

dominican-republic-91740_960_720

Orașul colonial Santo Domingo, înconjurat de ziduri, s-a conservat aproape fără schimbări, păstrându-și mărimea tradițională, lărgimea străzilor, înfățișarea clădirilor. De-a lungul evoluției urbane, a înglobat arhitectura diferitelor ere și și-a perfecționat modul de abordare a dezvoltării economice, sociale și culturale în acord cu statutul de oraș istoric locuit.

În topul celor mai impresionante clădiri din nucleul istoric al capitalei se află Catedrala Sfânta Maria, construită între 1514 și 1542, cea mai veche din America și una dintre minunile arhitecturale ale orașului colonial. Principala intrare în catedrală se află lângă Columbus Plaza, unde veghează impunătoare o statuie gigantică a marelui navigator Cristofor Columb. Fortăreața Ozama (Fortaleza Ozama) și Turnul Omagiului (Torre del Homenaje), construite în 1503, formează un ansamblu considerat cel mai vechi avanpost militar încă în picioare din America.

catedral-santo-domingo

Metropola Santo Domingo iese în evidență prin viața urbană specifică, asupra căreia turiștii pot contempla în Plaza de Espańa sau Av. Gustavo Mejia Ricart. Localnicii mai recomandă între obiectivele din oraș: grădinile botanice cu vegetație luxuriantă sau promenada pe Malecón, unde pot fi admirate peisaje marine.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Dominicană în scop turistic, pentru o periodă care nu depăşeşte 90 de zile, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară, însă trebuie să deţină un card turistic.
Acesta se obţine de la consulatele Republicii Dominicane sau direct de pe aeroport şi costă 10 dolari.
Unii tur-operatori includ costul cardului turistic în ofertele lor turistice.
Atenţie! În cazul curselor aeriene cu escală pe teritoriul Statelor Unite ale Americii trebuie să aveţi în vedere că este nevoie să vă procuraţi, în prealabil, o viză de tranzit pentru SUA.
Pentru a se evita refuzul intrării în Republica Dominicană, se recomandă cetăţenilor români următoarele:
• să deţină un paşaport cu valabilitate minimă de 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul caraibian;
• să deţină bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliază;
• să demonstreze că beneficiază de servicii turistice achitate anticipat sau că deţine resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
• să deţină asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Republica Dominicană;
• să facă dovada asigurării condiţiilor de cazare;
Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatorii acreditaţi si nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!
Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei de la Consulatul Republicii Dominicane cel mai apropiat.
Republica Dominicană nu are ambasadă în România.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la:
Ambasada Republicii Dominicane în Italia
Telefon: (00 39-06) 454.34.789
Fax: (0039-06) 454.48.452)
Email: embajadadominicana@yahoo.it
De asemenea, informaţii şi servicii consulare se pot obţine şi de la Consulatul General al Republicii Dominicane la Praga, telefon: (00.420)241.409.939.Dacă doriţi să călătoriţi în Republica Dominicană, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile dominicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară
România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Dominicană.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Republica Dominicană.
Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României din Santo Domingo – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.
Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Republica Dominicană sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României in Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Siguranţă şi criminalitate
Avertizăm cetăţenii români care intră în Republica Dominicană asupra pericolelor la care se expun în această ţară.
Turiştii români sunt sfătuiţi să respecte câteva reguli, general valabile, în cazul zonelor cu potenţial turistic mare şi risc infracţional crescut:
• nu atrageţi atenţia asupra dumneavoastră afişând aparatura scumpă sau bijuterii;
• nu purtaţi asupra dumneavoastră sume de bani importante sau cărţi de credit;
• nu purtaţi la dvs. actele de identitate (se fac copii după acestea, iar originalul se lasă la hotel, în seif), biletele de călătorie, alte documente personale;
• la plecarea din ţară, lăsaţi o sumă de bani unei persoane de încredere, care, în caz de urgenţă şi la indicaţiile dvs., să o poată trimite acolo unde sunteţi;
• nu lăsaţi pe plaja sau în alte locuri publice, obiecte personale nesupravegheate;
• folosiţi numai taxiuri de la hotel, iar pe parcursul călătoriei nu deschideţi geamurile maşinii, deoarece se practică furtul la semafor, de pe motocicletă;
Cele mai frecvente infracţiuni sunt furturile (din maşini, asupra persoanei sau cele în care se face uz de armă de foc sau macete), violurile şi, mai rar, răpirile în vederea obţinerii unor sume de bani.
Dacă aţi fost victima unei agresiuni, sunaţi la Politur, departament creat special pentru a oferi asistenţăa turiştilor străini aflaţi într-o situaţie de urgenţă, la numărul de telefon:809-686-8639 sau la numărul de urgenţă 911.
Alte numere de telefon de interes public:
• Poliţia: 682.5423
• Salvare: 532.0000
De asemenea se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Dominicană ca, în perioada iunie-octombrie (perioada propice furtunilor tropicale), să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţi sau să consulte direct site-ul:http://www.nhc.noaa.gov/ .
Recomandări generale:
Atenţie! Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri.
• Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, drumurile fiind slab iluminate şi nesemnalizate corespunzător, existând riscul de a întâlni animale nesupravegheate;
• Evitaţi locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
• În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei;
• În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate.;
• Pentru schimb valutar se recomandă doar băncile şi casele de schimb oficiale, unde se cere întotdeauna paşaportul;
• Trebuie evitate contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare;
• Deplasarea între oraşe să se facă cu avionul, iar dacă este absolut necesară deplasarea cu maşina, aceasta trebuie să se facă în cursul zilei.
Atenţie! în zonele aglomerate (parcări ,centre comerciale, benzinării), sau în zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini .
• Dacă călătoriţi în perioada carnavalului, atenţie, daca vă aflaţi în mijlocul participanţilor, la furturile din buzunare sau genţi şi la altercaţiile dese apărute pe fondul consumului excesiv de alcool;
• Consumaţi numai apa îmbuteliată şi alimente preparate şi nu cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă;
• Evitaţi deplasarea în zona frontierei cu Haiti, deoarece există riscul îmbolnăvirii de holeră;
• Respectaţi cu stricteţe normele de igienă şi luaţi cu dvs. un antibiotic cu spectru larg de acţiune, medicamente antidiareice şi soluţii contra ţânţarilor (există riscul îmbolnăvirii de dizenterie şi febra Dengue).
Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Bogota, care, poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege, telefon- 00571.256.6438 .
Pe plan local, asistenta consulară este asigurată de Consulul Onorific al României la Santo Domingo, Dl. Arturo Villanuevo Santiago, adresa de e-mail: Arturo.v@claro.net.do,telefon: 001.809.368.55.22 (informaţii în limba spaniolă) sau 001.829.208.02.20 (informaţii în limba română).

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, asistenţă medicală şi de viaţă!
Sistemul public sanitar este gratuit, dar oferă condiţii precare de igienă şi tratament.
Pachetele turistice cumpărate de la agenţiile de profil includ, de regulă, tipul de asigurare cerut în Republica Dominicană.

Condiţii privind traficul auto
• Circulaţia auto
Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt, în general, aceleaşi ca în România.

• Starea drumurilor
Starea generală a drumurilor naţionale este, în general, bună.
Accesul pe autostrăzi se face cu plată.

• Limitele de viteză admise
o în localităţi 60 km/h
o în afara localităţilor 80 km/h
o pe autostradă 90 km/h
• Centura de siguranţă
Este obligatorie în localităţi şi în afara lor pentru şofer şi pasagerul din dreapta faţă.

Parcarea
În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandabile parcările publice, cu plată.

• Informaţii utile in cazul accidentelor rutiere
În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului, până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

Reglementări vamale
Se poate intra şi ieşi în/din Republica Dominicană cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.
Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 1.000 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.
Atenţie! Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Dominicane este interzisa si se pedepseşte cu închisoarea.

Utilizarea cărţilor de credit
Sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

Regimul medicamentelor
Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Regimul animalelor de companie
Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:
• carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză
• vaccinul antirabic în termen de valabilitate
Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.
De asemenea, dacă sunteţi cazat la hotel, interesaţi-vă, în prealabil, asupra reglementărilor existenteîn privinţa regimului animalelor de companie.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Republica Dominicana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.