Republica Macedonia

macedonia_waving_flag_by_mak110

Numele oficial: Republika Makedonija (Fostă republică iugoslavă a Macedoniei);
Forma scurtă: Macedonia;
Codul de tara ISO: mk;
Ora oficială: UTC +1h;
Ora de vară: (DST) Martie  – Octombrie (UTC +2);
Prefixul telefonic de țară: +389;
Capitala: Skopje (pop. 500.000);
Alte oraşe: Bitola, Gostivar, Kumanovo, Struga, Tetovo;
Forma de guvernământ: democrație parlamentară;
Localizare: sudul peninsulei Balcanice, la nord de Grecia;
Suprafaţa: 25.713 km²;
Relief: în general muntos, traversat de râul Vardar;
Climat: trei anotimpuri, climat mediteranean, veri calde și secetoase, ierni cu precipitații.

large_road_map_of_macedonia_with_cities_and_airports

Oraşe si monumente de vizitat:
– Ohrid – stațiune pe malul lacului cu același nume, bijuteria turismului macedonean;
– Bitola, al doilea mare oraș al Macedonie, considerat a fi cel mai “european” al țării.
– Kruševo, oraș-muzeu amplasat în munții din sud-vest. Este considerat ca fiind un oraș-erou în lupta împotriva năvălirii otomane;
– Prilep, oraș medieval în care poţi fi vizitate culturile de tutun;
– Štip – oraș liniștit în Macedonia de Est, cu o istorie de mii de ani, materializata prin numeroase situri arheologice;
– Tetovo, oraș majoritar musulman, cunoscut pentru moscheea sa și mănăstirea Lesok;
– Artă bizantină: biserici (Nerezi), mănăstiri;

Natura:
– Parcurile naționale Pelister și Golitchitsa;
– Lacuri  (Ohrid, Prespa, Dojran);
– Munți (schi), băi termale;
– Parcul Național Galicica;
– Parcul Național Mavrovo;
– Parcul Național Pelister.

Alegerea momentului potrivit:
Caracterul continental al climatului antrenează un regim termic scăzut iarna, accentuat și de prezența munților. Vara, în schimb, sunt posibile temperaturi caniculare. Perioada mai-septembrie este cea mai bună pentru a vizita Macedonia.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Skopje : ianuarie 4/-4, aprilie 19/5, iulie 30/15, octombrie 20/6.

Festivaluri/Tradiţii:
Festivalul Taksirat – unul dintre cele mai mari festivaluri hibernale din Europa de est, ce se desfășoară la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

macedonia-1002174_960_720

Prezentare:
În secolul VII î.Hr., triburile indo-europene ale macedonenilor (rezultate din amestecul unor elemente ilire, trace și elene) au constituit în centrul Peninsulei Balcanice un regat care, sub Filip al II-lea (359-336 î. Hr.), devine hegemonul lumii grecești (”Enciclopedia statelor lumii”, Editura Meronia, București, 2005). Alexandru cel Mare, fiul regelui Filip al II-lea, cucerește Imperiul Persan, punând bazele lumii elenistice. În 148 î.Hr. regatul macedonean este transformat în provincie romană, iar după 395 d. Hr. devine provincie a Imperiului Bizantin.

În secolele VI-VII teritoriul Macedoniei este ocupat de triburi slave, iar în secolul IX este adoptat aici creștinismul. În secolele VII-XIV teritoriul Macedoniei a aparținut alternativ Imperiului Bizantin, primului Țarat Bulgar și Regatului Sârb, pentru ca spre sfârșitul secolului al XIV-lea să devină o provincie a Imperiului Otoman.

În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 și 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărțit între Grecia, Bulgaria și Serbia, după cum menționează www.mae.ro. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componența Republicii Populare Federale Iugoslavia, ca una dintre cele șase republici. Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins pașnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă (în 1963 numele Republicii Populare Federale Iugoslavia s-a schimbat în Republica Socialistă Federală Iugoslavia).

macedonia-103905_960_720

Conform proiectului administrativ-teritorial din august 2004, Republica Macedonia a fost reorganizată în 84 de municipalități, conform site-ului oficial al MAE.

Renumite în Republica Macedonia sunt și picturile-fresce bizantine, bine conservate, precum și valoroasele colecții de icoane.

Dintre numeroasele manifestări culturale amintim Festivalul de Vară de la Ohrid, de muzică clasică și dramaturgie, ”Serile de poezie de la Struga”, care reunesc poeți din zeci de țări ale lumii, Serile de Mai ale Operei de la Skopje, Festivalul de Jazz de la Skopje etc.

Bucătăria acestei țări este asemănătoare cu cea a Greciei și Turciei. Aici se pot găsi mai multe sortimente de kebab, precum și feluri precum musacaua, din vinete, cartofi și carne tocată. Specialități naționale sunt considerate ”tavce gravce” (fasole prăjită) și deliciosul păstrăv de Ohrid.

fruits-and-vegetables-1292710_960_720

Situată în sudul Europei, în Peninsula Balcanică, Republica Macedonia, cu o suprafață de 25.713 kmp, are ca vecini Republica Serbia la nord, Bulgaria la est, Grecia la sud și Albania la vest.

Este o țară cu un relief predominant muntos, fragmentat de depresiuni și culoare de vale cu aspect de câmpie înaltă (Pelagonija în partea central-sudică, Polog în nord-vest, Ovce Pole în est) și de depresiunea Vardar în nord, o câmpie aluvială drenată de râul cu același nume și unde se înregistrează o seismicitate ridicată, conform ”Enciclopediei statelor lumii” (Editura Meronia, București, 2005). Munții, care aparțin în principal Alpilor Dinarici, ating înălțimea maximă în vârful Golem Karab (2.764 m), în partea de nord-vest. În est se află Munții Sârbo-Macedoneni, cu mai multe masive, între care Osogovske Planine (2.252 m în vârful Rujen).

De asemenea, există mai mult de 50 de lacuri naturale și artificiale. În sud-vest, la granița cu Albania și cu Grecia se află două mari lacuri tectonice, Ohrid și Prespa. Lacul Ohrid și împrejurimile acestuia constituie zonă naturală ocrotită inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pădurile ocupă peste o treime din teritoriul țării, suprafețe însemnate fiind acoperite și de pajiști naturale. În ceea ce privește clima, aceasta este predominant temperat-continentală, cu ierni reci și veri călduroase.

Republica Macedonia are resurse minerale variate, precum plumb, zinc, cupru, nichel, crom, mangan, minereu de fier, cărbune. Sunt cultivate cereale (grâu, orz, porumb), tutun (Macedonia fiind unul dintre principalii producători europeni), un loc important ocupându-l și viticultura și pomicultura.

village-843220_960_720

Capitala țării este Skopje. Printre principalele orașe se numără Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Gostivar, Strumica, potrivit site-ului mae.ro.

Skopje are o serie de obiective și atracții turistice, monumente istorice și de artă. Printre acestea se numără: apeductul aflat în nord-vestul orașului (secolul al V-lea d. Hr.), Mănăstirea Sf. Pantelimon (ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164); moscheea lui Isa-beg (secolul XV); Biserica Sf. Spas; podul Dusan; Casa Memorială ”Maica Tereza”; Muzeul Național al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană etc.

museum-1391486_960_720

Marile lacuri tectonice Ohrid și Prespa și stațiunile climaterice de aici constituie altă importantă atracție turistică. Ohrid este un oraș cu numeroase monumente istorice și de artă, între care bisericile bizantine Sf. Sofia (secolul XI) și Sf. Clement (secolul XIII), Biserica Sf. Jovan Kaneo. Tot în Ohrid mai pot fi vizitate diverse muzee, precum și bazarul vechi. Bitola, Staro Nagoricane ș.a. sunt, de asemenea, localități cu monumente istorice și biserici vechi.

Pentru amatorii de sporturi de iarnă sunt renumite stațiunile din Munții Sar-Planina.

Republica Macedonia are, de asemenea, mai multe Parcuri Naționale, precum Mavrovo, Jasen, Galienica, Pelister etc. Dintre acestea se remarcă Mavrovo, înființat în anul 1952, care include o rezervație protejată, o parte din lanțul Munților Sar, un lac, o stațiune montană, păduri, pășuni, precum și o bogată floră și faună.

Capitala Skopje, cel mai mare oraș al Republicii Macedonia, cu o populație de 503.000 locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este formată din 10 municipalități și reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală.

Orașele principale ale Republicii Macedonia: Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Veles, Gostivar, Strumica.

Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963. Orașul a intrat imediat într-un program masiv de construire, astfel că mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, în special a celor de la sud de râul Vardar, datează din perioada de după cutremur și din anii ’70.

Jumătatea nordică a orașului încă păstrează clădiri ce amintesc de ocupația de 500 de ani a Imperiului Otoman.

skopje-545567_960_720

Între numeroasele obiective și atracții turistice ale capitalei Republicii Macedonia se află, potrivit www.macedoniaexperience.com: apeductul aflat în nord-vestul orașului, ce datează din secolul al V-lea d. Hr. (Iustinian I), a fost construit din piatră și cărămidă și are 55 de arce susținute de stâlpi masivi; Mănăstirea Sf. Pantelimon a fost ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, unele fresce datând din acel moment, altele fiind realizate în secolele XV, XVI și XIX; fosta baie turcească ”Daut Pasha”, cu cele șase domuri și cu luminatoarele în formă de stea, care datează din secolul al XV-lea, a fost transformată, în prezent, în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV și XIX, dar și lucrări colective ale artiștilor macedoneni — pictură, sculptură, grafică; Fortăreața Kale, care datează din secolul al VI-lea, a fost construită cu blocuri de piatră provenind din ruinele orașului antic Scupi, în timpul împăratului bizantin Iustinian I; Vechiul Bazar, care de-a lungul timpului și-a schimbat de mai multe ori aspectul și modul de organizare, își păstrează în continuare originalitatea, fiind locul unde micii meșteșugari își au atelierele; primul Pod de Piatră a fost construit în secolul al VI-lea, forma de astăzi fiind ridicată pe fundația vechiului pod, în timpul sultanului Murat II, în prima jumătate a secolului al XV-lea; Casa Memorială ”Maica Tereza”; Muzeul Național al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr., care a fost pe rând casa multor veterani ai legiunilor romane, apoi a devenit un oraș prosper, devastat, însă în secolul al V-lea, în urma invaziilor barbare. În 518 un cutremur puternic a distrus în totalitate acest oraș.

plaushnik-1391215_960_720

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!

Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:

Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.

Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.

Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.

Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.

Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.

Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Macedonia

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.