Lasagna (Italia)

Lasagna-proba-site1

Lasagna, unul dintre cele mai conoscute preparate culinare din Italia are o lunga și extrem de interesanta istorie. Există două teorii referitoare la originea acestui preparat culinar. Primul este legat de Grecia Antică, unde se foloseau foi de aluat (laganon), tăiate în fâșii pentru prepararea unui fel de mâncare asemănător. În Grecia există și astăzi un tip de pâine subțire, nedosipită, denumită „Lagana”.

A doua teorie ne conduce tot către Grecia, „lasana” însemnând vas sau oală, mai pe românește, grecii folosind această denumire pentru toate mâncărurile care se consumau din vasele în care se preparau. Romanii au împrumutat mulți termeni din gastronomia greacă, de multe ori în mod mecanic, fară să caute sensul. Tocmai de aceea, romanii denumeau lasagna, cam orice preparat care se realiza din suprapunerea unor straturi succesive de legume, carne sau chiar turte din cereale umezite în vin.

Ciudat este că mai multe surse indică Marea Britanie ca primă țară în care s-a publicat o rețetă a acestui preparat, ceea ce a condus la o legendă urbană conform căreia inventarorii lasagnei de astăzi ar trebui căutați în Insulele Britanice. Glume…de Canalul Mânecii!

Vom găti lasagna, pe baza unei rețete simple și accesibile oricărui bucătar amator, dornic să se întâlnească, din când în când, cu gastronomia meditereaneană și cu vastul său capitol referitor la paste.

Așadar, iată ingredientele:
-10 foi de lasagna, care se pot prepara și în casă, dar necesită răbdare și pricepere
– mozarella
– 80 g de pecorino sau parmezan ras
– 800-1.000 g de sos bolognez

Spuneam că am ales o rețetă mai simplă, înlocuind sosul bechamel cu mozarella și sosul ragu cu sosul bolognez din roșii. Am ales această cale, pentru că atât sosul bechamel, cât mai ales sosul ragu necesită preparări meticuloase și de lungă durată.

Ne mai trebuie o tavă adâncă de aproximativ 20×30 cm și o paletă cu care vom porționa și vom servi produsul final. Așa că, până adunăm ingredientele, până le așezăm cu grijă în tavă, o să ne ia ceva timp. Ungem tava, care poate fi și din sticlă termorezistentă, cu puțin ulei de măsline și turnăm un strat subțire de sos bolognez. Așezăm peste el primul strat de foi de lasagna, apoi turnăm din nou un strat, de data asta ceva mai gros, de sos bolognez. Îl acoperim cu felii subțiri de mozarella. Așternem un alt strat de foi de lasagna, apoi, din nou sos bolognez, mozarella și tot așa, pâna când vom contabiliza al cincilea strat de foi de lasagna peste care așternem un strat subțire de sos bolognez, peste care presărăm pecorino sau parmezan ras.

Mai avem o singură operațiune de făcut înainte de a da preparatul la cuptor: sa ne asigurăm că pe muchiile vasului nu sunt nici sos, nici mozarella sau parmezan, pentru a nu le arde în cupotrul pe care îl vom preîncălzi la 180°C. Vom coace vreme de 25-30 de minute, în funcție de cuptor, având grijă ca stratul de deasupra să nu se ardă. Vom scoate din cuptor și vom lăsa să se odihnească preparatul nostru timp de 10-15 minute. Îl vom porționa cu grijă și-l vom servi alături de un surplus de pecorino sau parmezan ras, pentru cei care preferă un gust ceva mai sărat, și-l vom acompania de un vin alb, sec și îndestulător.

Lasagna_1Pont: Dacă dorim altceva în locul banalului sos de roșii, tragem la tigaie aprovimativ 500 g de spanac cu unt și usturoi, adăugăm lapte cât să obținem o pastă fluidă și iată un bun înlocuitor al sosului bolognez. În loc de mozarella putem folosi smântână dulce, grasă.

S-aveți poftă!

Ghid European©2014

Acest material este proprietatea ghideuropean.ro și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.