Insulele Reunion

Reunion (1)

Numele oficial: Réunion;
Forma internaţională: Department of Reunion ;
Forma internaţională scurta: Réunion;
Codul de tara ISO: re;
Ora oficiala: UTC +4h
Prefixul telefonic de tara: +262
Capitala: Saint-Denis;
Alte oraşe: Saint-Paul, Saint-Gilles, Saint-Leu, Saint-Pierre;
Forma de guvernământ: departament de peste mări al Franței;
Localizare: vestul sudic al Africii, la est de Madagascar, în Oceanul Indian;
Suprafaţa: 2.510 km²;
Relief: platou muntos, câmpii fertile de-a lungul coastelor;
Climat: tropical dar cu temperaturi moderate, umed și cald între noiembrie și aprilie, rece și uscat între mai și noiembrie;

large_detailed_tourist_map_reunion

 

Oraşe si monumente de vizitat:
– Saint-Denis, capitala Insulei Reunion, oraș al cărui nume a fost sugerat în 1669 de către Étienne Régnault, guvernator al acestei provincii franceze de peste mări și țări între 1665 și 1671. Régnault a botezat orașul inspirându-se de la numele vasului”Saint-Denis”, parte a flotei care naviga sub pavilionul French India Company, care transporta bunuri dinspre insulele Africii de Est și India. Aici s-au născut câteva personalități ale Franței, printre care și pionierul aviației franceze Roland Garros (1886 – 1918), scriitorul Marius Leblond (1877 – 1953), politicianul Raymond Barre (1924 – 2007), sau hanbalistul Daniel Narcisse (1979-).
Orașe: Cilaos (1200 m altitudine, stațiune balneară), Salazie (situat în cel mai înalt punct al insulei), unde se poate admira spectaculoasa cădere de apă „Trou de fer” sau Mafate (localitate aşezată spectaculos pe o străveche depunere de lavă vulcanică);

Reunion (8)

Natura:
– Pline de cascade, grote și relief vulcanic, Insulele Reunion beneficiază de peste 800 de kilometri de drumuri montane care pot fi parcurse fie cu automobile 4×4, fie cu motociclete sau ATV-uri, pentru a ajunge în puncte de unde se poate admira natura, poți practica raftingul sau zborul cu parapanta;
– Plajele nu sunt punctul forte al insulei, relieful vulcanic lăsând doar câteva zeci de kilometri de nisip fin, pe coasta vest și de sud, mai precis în apropiere de Saint-Gilles și Boucan-Canot;
– Pentru iubitorii de natură, Insula Reunion oferă peste 600 de specii de arbori și 800 de specii de flori, inclusiv câteva specii de orhidee;
– Miresme inconfundabile de vetiver, ylang-ylang, cardamon sau azalee se pot întâlni pe așa-numitul „Drum al aromelor”, iar alte specii de plante rare se află în grădinile botanice: „Grădina Eden” din L’Hermitage-les-Bains, „Casa Vaniliei” la Saint-Andre sau Muzeul Stella Matutina de la Saint-Leu, unde poți afla povestea botanică a insulei;

Reunion (3)

Alegerea momentului potrivit:
– Expuse la alizee, Insula Reunion este bătută de ploi și cicloane între noiembrie și mai. Prin urmare, un moment bun pentru vizită este între iunie și octombrie, cu sublinierea că pe coasta de este este posibil să fie ceva mai multă umezeală;

 

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– Saint-Denis (coasta de nord): ianuarie 29/23, aprilie 28/22, iulie 25/18, octombrie 26/19;
– Temperatura apei mării: iunie și octombrie 26°C;

Reunion (2)

 

Prezentare:
Reunion (în franceză: Réunion) este un teritoriu francez de peste mări situat în mijlocul Oceanului Indian, la est de insula Madagascar și la sud-vest de Insulele Mauritius, în Africa de Est. Această destinație feerică este binecuvântată cu un climat tropical temperat și peisaje vulcanice de o frumusețe aparte, nelipsind nici plajele cu nisipul fin, alb, nici peisajele montane.

Portughezii au descoperit insula principală, nelocuita, în 1513. Între secolele al XVII-lea și al XIX-lea, coloniștii francezi au adus africani, chinezi și malaezieni pentru a munci pe plantații. Deschiderea Canalului Suez a transformat Reunion într-un important punct de escală comercială pentru Indiile de est. Reunion a rămas colonie până în 1946, când a devenit departament de peste mări al Republicii Franceze.

Reunion (6)

Astăzi, populația Reunion este extrem de variată din punct de vedere etnic, fiecare grup de populații luptându-se să-și păstreze identitatea și tradițiile.

Aeroportul principal al țării este Aeroportul Internațional „Roland Garros” situat aproape de Saint-Denis. Marea majoritate a zborurilor intercontinentale care sosesc în Reunion provin din Franța. Air France opereaza zboruri directe între „Paris Orly” și „Roland Garros”. Air Austral este compania aeriană locală principală, care deservește numeroase destinații din Africa și Oceanul Indian (Africa de Sud, Comore, Mauritius, Madagascar, Mayotte și Seychelles), precum și aeroportul „Paris Roissy Charles de Gaulle”. Corsair asigură un serviciu săptămânal de la Paris Orly, Lyon, Marsilia și Toulouse.

Reunion (1)

Ca mai toate țările din această zonă, nici Reunion nu se poate mândri cu o rețea modernă de drumuri, majoritatea având doar o bandă pe sens și fiind extrem de accidentate. Taxiul este destul de scump în Reunion, dar contează extrem de mult experiența șoferilor locali și cunoașterea celor mai adecvate trasee.

Un alt mijloc de transport extrem de ușor de depistat este autobuzul. Există 13 linii naționale ale acestor autobuze vopsite în galben („Yellow Bus”) care acoperă aproape întreg teritoriul insulei. Există un drum principal înconjurul insulei (74 kilometri) care poate fi adesea extrem de aglomerat, iar uneori chiar închis din cauza vulcanilor activi.

O autostradă pe patru benzi, care a costat 1,1 miliarde de euro, acoperă cam două treimi din conturul insulei și, în viitorul apropiat, va acoperi tot conturul.

Reunion (12)

În Insula Reunion există peste 800 de kilometri de trasee montane, cu o varietate uimitoare de peisaje. Cele trei circuri (zone, comunități), precum și vulcanul situat la altitudinea de 2.630 de metri (Piton de la Fournaise) alcătuiesc un parc național cu o valoare dendrologică inestimabilă.

 

Alte zone:
Cilaos. Este un paradis pentru drumeții. Ascensiunea pe Piton des Neiges este una dintre cele mai frumoase din Reunion. Totuși, trebuie să fiți extrem de bine echipați: încălțăminte solidă, apă, batoane de cereale, fructe uscate, GPS etc. Drumul este extrem de bine marcat și întreținut.

La Roche Merveilleuse este un promontoriu stâncos în inima pădurii, unde veți fi întâmpinați de o vedere panoramică uimitoare. Se poate ajunge cu mașina în 15 minute sau pe jos.

Ilet-à-Cordes. Un adevărat sanctuar pentru populația indigenă, situat la poalele muntelui Bénare, Ilet-à-Cordes este un bun loc de odihnă după o drumeție montană, mai ales pentru o baie termală la cascada Bras-Rouge.

Notre-Dame-des-Neiges și Père Boiteau. Pentru arhitectură sacră insulei, Notre-Dame-des-Neiges este una dintre bijuteriile coroanei. Naosul și altarul sunt remarcabile, iar tâmplăria este opera unor meșteri din Rivière-Saint-Louis. Ideea construirii lăcașului de cult a aparținut lui Paul Boiteau, un ascet mistic, care a ajuns pe insulă în 1927 și a murit în 1947, fiind înmormântat în fața bisericii.

***

Limba franceză este limba oficială din Reunion, dar, adeseori, este amestecată cu creola, un amestec extrem de dificil de înțeles pentru vorbitorii nativi de limbă franceză. Limba engleză este vorbită de puțini localnici și mai ales de cei care lucrează în sectorul turistic.

Cele mai multe magazine acceptă carduri internaționale (Visa, Mastercard etc), iar moneda utilizată în Reunion, ca parte a Franței, este Euro (€). Cele mai multe magazine sunt închise duminica.

Reunion (7)

Datorită istoriei sale, gastronomia din Reunion este un mix de culturi: franceză, indiană, chineză, africană. Ingredientul principal este peștele, servit de obicei, cu orez. În funcție de sezon, mai multe fructe tropicale sunt disponibile, cum ar fi litchees, mango, ananas, banane sau papaya.

Băutura locală este romul. Romul de calitate este făcut din melasă de trestie de zahăr fermentată. Adeseori o să găsiți romul acompaniat de diverse arome de fructe și chiar condimente.

Șederea în Reunion este destul de sigură. Totuși trebuie respectate câteva reguli simple: nu mergeți neînsoţiţi noaptea pe stradă, nu vă afișați bogăția (ceasuri scumpe, bijuterii etc), nu opuneți rezistență în caz de agresiune. Tulburările cele mai des întâlnite au legătură cu consumul exagerat de alcool și de incidentele casnice.

Reunion (9)

Chiar dacă este o insulă tropicală, seara, la mare altitudine se poate face extrem de frig. Dacă purcedeţi într-o astfel de excursie nu uitați de hainele groase.

In 2006, în Reunion a izbucnit o epidemie cu virusul Chikungunya. În câteva luni, 230.000 de persoane au fost infectate, adică aproximativ 30% din populație. Epidemia s-a atenuat în cele din urmă, la începutul verii fiind eradicată. Atenție la muşcăturile de ţânţar!

Ca și în restul Franței, cetățenii francezi și precum și alți cetățeni ai UE au acoperite mai multe servicii medicale prin asigurările de sănătate. Cetățenii UE trebuie să aibă la ei CEASS (Cardul european de asigurări sociale de sănătate), obținut în propria lor țară înainte de plecare. Forma E111 nu mai este valabilă. Cereți detalii la organizația locală de îngrijire a sănătății.

Reunion (11)

Apa de la robinet este, de obicei, sigură pentru consum. Anumite surse publice de apă sunt nesigure, dar sunt etichetate ca nepotabile.

În timpul sezonului ciclonic (noiembrie-aprilie), ar trebui să fiți cu ochii pe avertizările din ziare sau de la posturile de radio și televiziune.

Puţine companii străine de telefonie mobilă oferă serviciile de roaming internațional în Reunion, astfel încât este bine să verificați înainte de a porni la drum.

Sfaturi de călătorie
– Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), secţiunea Condiţii de Călătorie.
– Respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere, după caz. În acest sens, verificaţi rubrica Vize şi servicii consulare – Regimul de vize.
– Consultaţi Ghidul Serviciilor Consulare – conţine informaţii utile care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în afara ţării şi să rezolvaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute care pot apărea pe parcursul călătoriei dumneavoastră.
– Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie! În acest sens, verificaţi rubrica Alerte de călătorie.
– Aveţi grijă ca documentele de călătorie să fie valabile şi în bună stare!
– Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).
– Înregistraţi-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică în cazul în care călătoriţi în zone nesigure sau îndepărtate.
– Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
– Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
– Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate.
– Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– Evitaţi deplasarea în zone periculoase!
– Procuraţi-vă un ghid al ţării în care mergeţi.
– Respectaţi legislaţia locală! Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor sau regulilor locale. Oricât de diferite sunt legile sau regulile străine faţă de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie şi vă asigură liniştea, confortul şi demnitatea faţă de autorităţile locale. Responsabilitatea respectării legilor în străinătate şi cea a asigurării reprezentării în justiţie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecărui cetăţean român.
– Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi.
– Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective.
– Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
– Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie, după caz.
– Dacă călătoriţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele pe care le puteţi lua în bagajul de mână.
– Nu vă angajaţi să transportaţi bagajele unor persoane necunoscute. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar dumneavoastră veţi suporta consecinţele legii!
– În cazul în care călătoriţi cu avionul sau trenul, consultaţi ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeană. Acest material oferă informaţii utile cu privire la drepturile dumneavoastră în caz de îmbarcare refuzată, zbor anulat, întârzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul conţine şi informaţii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusă.
– În cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei.
– În cazul în care doriţi să călătoriţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea!

GhidEuropean va recomanda: Insulele Reunion

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.