România 100: Orașul trandafirilor, Timișoara
Timișoara are o istorie îndelungată care începe cu antice așezări umane pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului al XII-lea. Cetatea a trecut prin diferite stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării. A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIV-lea, devenind pentru scurt timp și capitală a regatului ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552 și pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc. În 1716 istoria Timișoarei ia o puternică întorsătură, când cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic și începe reconstrucția și dezvoltarea orașului drept capitală a Banatului.
Timișoara s-a dezvoltat în următoarele secole îndărătul fortificațiilor și în nuclee urbane situate în jurul lor. După ce fortificațiile și-au pierdut utilitatea în lumina avansurilor tehnologice din domeniul militar, cetatea a fost în mare parte dezmembrată și zonele astfel recuperate au fost valorificate. După Primul Război Modial Timișoara a intrat în componența României. În 1989 orașul a fost focarul Revoluției Române, care a îndepărtat regimul comunist.
Clădiri emblematice ale orașului sunt Catedrala Mitropolitană și Opera Națională din Piața Victoriei, dar și Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii. Printre obiectivele turistice se numără Castelul Huniade, Palatul Baroc, Muzeul Satului Bănățean și Grădina Zoologică.
În septembrie 2016 Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021
Centrul este primul dintre locurile cu care vei dori să faci cunoștiință imediat ce ai ajuns și ți-ai lăsat bagajele în cameră. Începând cu Palatul Culturii și până la Catedrala Mitropolitană, centrul orașului cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri.
Stilul preponderent este cel baroc vienez (de unde și denumirea Timișoarei de Mica Vienă) dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau care şi-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Palatele pe care le poți admira în această parte a orașului sunt: Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Majoritatea găzduiesc astăzi restaurante cu diferite specifice culinare, instituții sau magazine.
Clădirea Palatului Culturii (cea care mărginește centrul în parte de nord) adăpostește astăzi Opera Națională Română și cele trei teatre de stat Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Teatrul German de Stat (o situație unică și totodată o premieră în Europa).
Catedrala Mitropolitană din Timișoara marchează cealaltă intrare principală în centrul orașului, fiind dispusă în partea de sud a pieței. Catedrala este fără îndoială una dintre clădirile care îți va atrage privirea indiferent în ce parte a centrului te vei afla, doar este cel mai mare edificiu religios din oraș. Impresionează atât prin arhitectura somptuoasă care îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc cât și prin dimensiunile sale vaste (cel mai înalt turn dintre cele 11 existente măsoară o înălțime amețitoare de 83,7 metri).
De la Piața Libertății până la centrul vechi (denumirea oficială este Piața Unirii) nu mai e decât o aruncătură de băț. Piața Unirii, realizată în stil baroc, este cea mai veche piață din Timișoara și este denumită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în cetate la 3 august 1919 când au instaurat administraţia românească, definitivând astfel unirea Banatului cu România (această dată a devenit şi ziua oficială a oraşului).