România 100: „ Tunelul iubirii”, calea ferată între Oţelu-Roşu şi Caransebeş

O cale ferată abandonată, pe marginile căreia o boltă de copaci lăsată să crească în voie formează un tunel verde cu un famec aparte. În felul acesta poate fi descris, în câteva cuvinte, Tunelul iubirii din judeţul Caraş-Severin. Numele i-a fost dat după renumitul Tunel al Dragostei din oraşul Klevan, care se află în nord-vestul Ucrainei. Calea ferată a fost deschisă în 1908 şi asigura legătura între Caransebeş şi Oţelu Roşu, mai exact Caransebeş – Bouţari, iar în anul 1978 aceasta a fost închisă pentru circulaţia trenurilor de călători. În cadrul iniţiativei “Descoperă Europa”, Tunelul iubirii a fost inclus pe lista comorilor ascunse din Uniunea Europeană. Este recomandat a se vizita în toate anotimpurile, cu excepţia iernii, când peisajul îşi pierde din frumuseţe.

“Tunelul Iubirii” a fost descoperit întâmplător de către doi fotografi amatori din orașul Oțelu Roșu, Florin Avramescu și Mihai Tămășilă.

„Locul l-am descoperit în 4 februarie 2013, din întâmplare. Am vrut să fotografiez un apus de soare, pe dealurile de lângă, dar când am ajuns la calea ferată, nu am mai ajuns la apus. Deși era februarie, iar peisajul a fost destul de sec, promitea mult pentru vară. Atunci, ne-am întors în vară și am realizat pozele care acum sunt atât de răspândite și care au adus mulți turiști în zonă”, a relatat Florin Avramescu povestea fotografiilor făcute cu ‘Tunelul Iubirii’ care au atras atenția site-urilor naționale și internaționale.

Fotografiile postate de cei doi pe Internet au atras și alți tineri din zonă, dar și turiști din țară. Aceasta, în timp ce nici localnicii nu știau de existența unui asemenea loc, la numai câțiva pași de ei.

Atât cei doi tineri, cât și turiștii care au trecut pe aici spun că locul ar trebui mult mai mult mediatizat, pentru că, altfel, este greu de reperat. Totodată, cei doi susțin că reprezentanții CFR ar trebui să nu defrișeze locul, ci doar să-l întrețină, pentru că nu afectează circulația trenurilor.

Și autoritățile locale din Glimboca intenționează de acum să promoveze ‘Tunelul iubirii’ din punct de vedere turistic. De altfel, acesta este tot mai căutat, atât de către cuplurile de tineri căsătoriți pentru ședințele foto, cât și de către cei pasionați de fotografie.

“Tunelul iubirii” este unul dintre cele mai romantice locuri din țară și figurează pe lista comorilor ascunse din Uniunea Europeană ce merită să fie vizitate, potrivit Parlamentului European, care a publicat pe site-ul său noua listă Foursquare cu 28 de obiective puțin cunoscute din Europa, câte unul pentru fiecare stat membru.

Este vorba de inițiativa ‘Descoperă Europa’, lansată anii trecuți, cu ajutorul aplicației mobile Foursquare. Noua listă, numită acum ‘Re-descoperă Europa’, include obiective despre care legislativul european ne asigură că este foarte probabil să nu fi auzit niciodată. Un castel de nisip, un buncăr sovietic secret, un sat muzeu, fenomene geologice — sunt câteva dintre propuneri, reprezentând atracții pentru toate gusturile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.