Salina Turda – cel mai vizitat obiectiv turistic public din Romania

Salina Turda a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic public din România, după ce a înregistrat, anul trecut, peste 600.000 de turiști, 2016 fiind și anul cu cei mai mulți vizitatori din istoria minei.

Directorul Salinei Turda, Simona Baciu, a explicat la începutul lui 2017, citat de Agerpres, că numărul turiștilor a înregistrat creșteri constante după 2010, când mina a fost modernizată cu fonduri europene. “Anul trecut s-a înregistrat un număr de 617.890 de turiști, plătitori de bilete, care au intrat în subteran. Este anul cu cei mai mulți turiști dintotdeauna. După 2010, după finalizarea proiectului pe fonduri europene, numărul de turiști a crescut constant, iar anul trecut a fost cel mai mare număr de turiști”, a declarat Simona Baciu.

Potrivit acesteia, anul trecut au fost înregistrați, doar într-o singură zi, de Sfânta Maria, peste 8.000 de vizitatori, și a fost pentru prima dată când conducerea salinei a trebuit să întrerupă intrarea vizitatorilor, pentru 30 de minute, deoarece fluxul în subteran devenise prea aglomerat.

Astfel, numărul turiștilor a fost mai mare în 2016, față de anul precedent, cu aproximativ 22%, obiectivul înregistrând în 2015 peste 580.000 de vizitatori.

Numărul din ce în ce mai mare de turiști i-a determinat pe cei din conducerea salinei să decidă o mărire a spațiului de vizitat, prin reabilitarea minei Iosif. Pentru acest lucru conducerea salinei intenționează să obțină fonduri printr-un nou proiect european, deoarece lucrarea ar costa foarte mult. Investițiile ar depăsi câteva milioane de euro.

Salina Turda a fost modernizată în urmă cu câțiva ani cu fonduri europene și este în acest moment una dintre cele mai mari atracții turistice ale țării, având amenajate locuri de joacă pentru copii, un carusel uriaș, zone de sport — minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiștii se pot da cu barca și un amfiteatru pentru spectacole, dar și zone destinate sănătății unde oamenii pot veni pentru a trata rinitele, astmul bronșic, infecțiile respiratorii sau alte boli și afecțiuni.

Salina Turda, care este unică în lume prin faptul că prezintă și zone de exploatație conice (specifice începuturilor mineritului în sare), dar și trapezoidale, a fost deschisă în perioada Evului Mediu. Potrivit sitului oficial al Salinei Turda, începuturile mineritului în sare, în sensul în care acest concept este definit în prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI — XIII. În anul 1075 cancelaria maghiară, într-un document în care face referire la Transilvania, menționează și despre vama ocnelor de sare “la cetatea ce se cheamă Turda…în locul ce se cheamă în ungurește Aranyas, iar în latinește Aureus”. Primul document care vorbește în mod explicit de existența unei exploatări de sare la Turda este datat 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară. Prin actul menționat, se dăruia capitolului din Transilvania “ocna de sare de la Turda”.

După anul 1950 până în anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500 metri ai galeriei de transport Franz Josef au fost utilizați ca depozit de brânzeturi. În anul 2008 salina intră într-un amplu proces de modernizare și amenajare în cadrul programului PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală, în valoare de 6 milioane euro, fiind redată circuitului turistic începând cu luna ianuarie 2010.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.