Insulele Samoa

Samoa (1)

Numele oficial: Malotuto’atasi o Samoa;
Forma internationala: Independent State of Samoa;
Forma scurtă: Samoa;
Codul de tara ISO: ws;
Ora oficială: UTC -11h;
Prefixul telefonic de țară: +685;
Capitala: Apia (pop. 34.000);
Forma de guvernământ: monarhie constitutionala;
Localizare: Oceania, la jumatatea distantei intre Hawaii si N.Zeelenda;
Suprafaţa: 2.900 km²
Relief: vulcanic, stancos cu coaste plane;
Climat: tropical, cu sezon uscat (mai-octombrie) si sezon ploios (noiembrie-aprilie);

Samoa (3)

Prezentare:
La apoximativ jumatatea drumului dintre Hawaii si Noua Zeelanda, in sudul Oceanului Pacific, se pot zari cateva pete verzi pe intinderea turcoaz a oceanului. Este arhipelagul care a purtat denumirea de Samoa de vest, din 1899 pana in 1997, perioada in care a fost sub protectie germana si apoi neozeelandeza.

Cand cobori din avion iti dai seama ca petele verzi pe care le-ai zarit pe intinderea oceanului sunt campiile fertile ale arhipelagului, padurile tropicale sau campurile intinse de orez. Cascade spectaculoase se rostogolesc in râuri care se strecoară prin văile fertile, spre ocean.

Samoa (1)

Zona de coasta a acestor insule oferă plaje întinse cu nisip fin si alb, sau ascunse in golfuri mici, înconjurate de stânci.

Desi a devenit independenta in 1962, dupa un efort diplomatic extraordinar, incercand sa se rupa de tutela straina, Samoa este una dintre destinatiile de vis din Oceanul Pacific in care populatia indigena este cea mai strans legata de traditiile europene.

Ospitalitatea locuitorilor poate fi insa interpretata de unii turisti ca fiind exagerat de intensa, dar aproape toti vizitatorii pleaca cu amintiri placute din Samoa. In plus, destinatia ofera unele dintre cele mai accesibile preturi din zona si peisaje minunate. Totul este intens colorat si aflat inca la adapost de turismul de masa, ceea ce face din Samoa una dintre cele mai ravnite destinatii din Pacificul de Sud.

Samoa (2)

 

Ce să vedeți?

  • Parcuri naţionale. Sunt mai multe parcuri naționale pe ambele insule, Upolu și Savaii. Acestea oferă vegetație tropical, numeroase specii de păsări și câteva lacuri interesante. Pădurea tropicală Falealupo are câteva trasee de drumeție și oferă turiștilor posibilitatea de a se odihni în hamace agățate în copaci. Parcul naţional din jurul lacului Lanoto’o, de pe insula Upolu oferă peisaje excepționale.
  • Cascada Sopoaga pe insula Upolu. Nu este singura cascadă din Samoa, dar este cea mai accesibilă. Vegetația este luxuriantă iar ionii degajați de căderea de apă benefici pentru sănătate.
  • Sifoane naturale. Savaii are câteva sifoane naturale spectaculoase, prin care apa oceanului este împinsă cu putere oferind efectul unui gheizer. Aceste găuri sunt prezente în special în rocile vulcanice .
  • Peșteri. Pe ambele insule sunt câteva peșteri interesante de explorat de către cei care au cunoştinţe de speologie.
  • Câmpuri de lava. Insula Savaii este acoperită de roci vulcanice, ca urma re a erupției vulcanului de pe Muntele Matavanu.
  • Sate. Satele tradiționale sunt aproape peste tot. Case circulare sau ovale, cu marchize din lemn și fără pereți interior sunt cele mai multe. Satele sunt extrem de importante în cultura din Samoa, iar conducerea lor se face după reguli stricte, valabile de sute de ani.
  • Plaje. Samoa are unele dintre cele mai frumoase plaje din Pacificul de Sud, iar cazarea aici poate fi de la cea mai simplă colibă până la hoteluri luxoase. Plajele aparţin, de regulă, celui mai apropiat sat, iar acesta poate percepe o mica taxă pentru folosirea lor.
  • Kilikiti. Este o versiune locală a crichetului și este foarte populară în satele din Samoa, atât printre bărbați cât și printre femei. Regulile seamănă cu cele ale popularului sport britanic, dar fondul sonor este diferit, participanții la un joc de kilikiti făcând mult zgomot.

4534486

Nu trebuie să ratați:

  • Un tatuaj. Este o artă tradițională din cultura insulelor Samoa. Există modele diferite pentru femei și bărbați. Dat fiind faptul că procesul poate fi dureros, puteți cere ca el să se desfășoare în camera de hotel sau într-un shop specializat în așa ceva.
  • Căsătoriți-vă! Samoa este locul unde multe cupluri aleg să-și oficieze nunta și să-și petreacă luna de miere. Personalul hotelurilor poate face toate aranjamentele necesare.
  • Golf. Golful este un sport extrem de popular în Samoa. Introducerea orei de vară în Samoa s-a datorat, în mare parte, pentru a oferi celor care iubesc acest sport să îl practice pe lumină, după ieșirea de la serviciu. Toate parcursurile de golf sunt aproape de Apia, unul chiar lângă aeroport, iar altul pe coasta de sud.
  • Scuba diving este o activitate relative nouă în Samoa. Pe ambele insule există locuri unde se pot practica scufundările, pentru a admira cele peste 900 de specii de pești și 200 de tipuri de corali.
  • Samoa este o destinație populară pentru amatorii de pescuit. Aici se pot prinde black marlin (un fel de pește spadă negru), tonul galben și peștele-rege gigant. Există două companii care se ocupă de preparativele pentru o partidă reușită de pescuit oceanic, ambele pe docurile de lângă Apia.

61

Ce mâncăm?

Servirea mesei este o parte importantă a traiului în Samoa, iar taliile unora dintre localnici stau mărturie. Toți locuitorii Samoa obișnuiesc să își ia mâncare la pachet atunci când călătoresc. Mâncarea locală este extrem de picante și sărată. Sunt folosite ingrediente nefamiliare pentru mulți occidental, precum taro (sau talo), o legume cu miezul de culoare alba, breadfruit (fruct specific zonei) sau banana verzi prăjite cu pește crud.

  • Umu. Umu este o metodă tradițională de gătit în Samoa. Deasupra unui foc întețit se plasează pe o plasă niște pietre. După ce focul s-a domolit iar pietrele s-au încins bine, deasupra lor se plasează peștele sau carnea de porc, bananele verzi sau alte fructe și legume și se acoperă cu Frunze de bananier și se lasă să se gătească încet.
  • Oka este modul în care se prepare în Samoa peștele crud. Acesta este marinat într-un sos alcătuit zeamă de lămâie, cream de cocos, sare și ceapă tăiată mărunt, se lasă câteva ore și apoi se consumă cu mâna.
  • Palusami este realizat din Frunze de taro și cream de cocos. Aceasta din urmă, amestecată cu cu taro și ceapă este învelită în Frunze de taro și gătită pe umu.

4098616724_d026ebb616_z

Din nefericire, aceste specialități în forma lor original sunt extrem de greu de găsit, datorită mâncărurilor occidentale care au invadat inclusive piața din Samoa. Se găsesc tot felul de imitații, inclusive de preparate asiatice, dar multe dintre acestea provin din fabricile de mâncare semipreparată.

Restaurantele nu sunt scumpe, se găsesc peste tot. Cele mai bune, dar și puțin mai scumpe sunt asociate unor hoteluri sau lanțuri hoteliere.

Berea locală se numește Vailima, este extrem de ieftină și se găsește peste tot. Este recomandată apa îmbuteliată.

609px-Samoa_Logo.svg

Unde?
Insulele Samoa se afla intre Insulele Cook si Fiji, care se afla la nord si Tonga, la sud.

Cand?
Perioada recomandata este mai-octombrie.

De ce?
Mediul nepoluat si natura intacta, precum si cultura din Polinezia sunt argumente la care putem adauga preturile extrem de accesibile in optiunea unei vacante in Samoa.

Samoa (7)

Cum?
Cu plecare din principalele aeroporturi din emisfera sudica spre Samoa efectueaza curse regulate Air New Zealand, Fiji Airways si Virgin Samoa.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Samoa nu au nevoie de viză de intrare pentru sejururi mai mici de 90 de zile. La intrarea în ţară este nevoie de un paşaport valabil cel puţin 6 luni şi un bilet de întoarcere.

Pentru a lucra în Samoa este necesară obţinerea unui permis de muncă. Se recomandă contactarea celui mai apropiat Înalt Comisariat sau consulat general al acestei ţări.

Limba oficială este samoana, dar şi limba engleză este cunoscută de localnici.

Curentul electric este 120V în Samoa, ciclu 60 Hz iar priza are 3 pini standard.
Ameninţări teroriste, siguranţă şi criminalitate

Samoa este una dintre cele mai sigure destinaţii din lume, cu o rată foarte scăzută a criminalităţii şi fără activităţi teroriste.

Sistemul medical

Nu sunt necesare vaccinări anterioare sosirii în Samoa, cu excepţia situaţiilor când turistul vine dintr-o zonă, sau a tranzitat o zonă cu febră galbenă în ultimele 6 zile.

Există ocazional focare de febră Dengue, generate de un virus purtat de ţânţari. Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie şi utilizarea unui set de prim ajutor.

Principalul spital se află în capitala ţării, la Apia.

Deşi apa este în general potabilă, se recomandă cumpărarea de sticle îmbuteliate.

Condiţii privind traficul auto

În septembrie 2009, Samoa a schimbat sistemul de conducere pe partea stângă, aspect bine semnalizat. Validarea permisului străin de conducere se face la Ministerul Lucrărilor, Transporturilor şi Infrastructurii sau la Oficiul de Control al Transporturilor din capitala Apia. Se recomandă închirierea unei maşini, existând circa 24 de companii specializate.

Limita de viteză este de 40 km/h în Apia şi 56 km/h în restul ţării.

Este recomandabil transportul auto, chiar dacă nu există staţii permanente, precum şi transportul cu feribotul între insulele Upolu şi Savaii.

Utilizarea cărţilor de credit
Moneda oficială în Samoa este Tala (WST). Toate valutele străine majore sunt interschimbabile în Samoa .

Cardurile de credit Visa, MasterCard, American Express, Diners & JCB, precum şi cecurile de călătorie sunt acceptate pe scară largă în hotelurile, restaurantele şi magazinele mari.

Maşini EFTPOS care acceptă carduri Visa, MasterCard, Cirrus, Amex, JCB, Card Plus şi Acces Card International de debit pot fi găsite în hotelurile mari, staţiunile şi supermarket din Upolu şi Savaii.

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Insulele Samoa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.