Santa Lucia

lc

Numele oficial: Hewanorra;
Forma internaţională: Saint Lucia;
Codul de tara ISO: lc;
Ora oficială: UTC -4h;
Prefixul telefonic de țară: + 1 758
Capitala: Castries (pop. 65.000 loc);
Alte oraşe: Micoud, Gros-Islet; Vieux Fort; Soufriere;
Forma de guvernământ: democrație parlamentară;
Localizare: în Caraibe, la nord de Saint Vincent and Grenadines și la sud de Martinica;
Suprafaţa: 539 km²;
Relief: muntos, cel mai înalt punct: Muntele Gimie – 950 m;
Climat: tropical, sezon uscat din ianuarie până în aprilie și ploios din mai până în august;

Oraşe si monumente de vizitat:
– Castries – capitala;
– Vieux Fort;
– Soufriere – vechea capitală;
– Gros Islet;
– Marigot Bay.

Natura:
– Insula Porumbeilor – parc natural, la nord de Gros Islet, unde, pe lângă o bogată floră și faună găsim și unele dintre cele mai vechi construcții din St.Lucia.

Alegerea momentului potrivit:
Deoarece climatul insulei este tropical, moderat de alizeele din nord-est, există un sezon ploios, între mai și august. Sezonul uscat, ianuarie-aprilie, este cel indicat pentru a explora St.Lucia.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Castries: ianuarie 29/23, aprilie 30/24, iulie 31/25, octombrie 31/25;)
Temperatura medie a apei mării: 28°C.

Festivaluri/Tradiţii:
– St. Lucia Jazz and Arts Festival;
– St. Lucia Carnival;
– Bill Fishing Tournament;
– Atlantic Rally for Cruisers (ARC);
– International Cricket;
– Heineken Kalalu World Music Festival;
– Friday Street Parties – Gros Islet & Anse La Raye.

Prezentare:
Istoria sa începe odată cu descoperirea insulei de către exploratorul Cristofor Columb, la 13 decembrie 1502. Teritoriul a fost atunci revendicat de Spania și numit Isla de Santa Lucia. În secolul al XVII-lea, au urmat încercările englezilor de colonizare (1605, 1638-1640) și stabilirea unei colonii franceze (1643) cu numele Sainte Lucie, potrivit cronologiei prezentate de www.worldstatesmen.org. Francezii au semnat un tratat cu populația băștinașă de caraibi, dar Anglia a preluat controlul câțiva ani mai târziu, între 1663 și 1667. Între 1667 și 1674, teritoriul a intrat sub administrarea Companiei Indiilor Occidentale, conform sursei citate.

În deceniile următoare, au urmat războaie cu Franța, controlul asupra insulei schimbându-se frecvent între francezi și englezi, atrași de acest teritoriu pe fondul dezvoltării industriei zahărului. În urma unei înțelegeri între Marea Britanie și Franța — ”Treaty of Choc”, între 1723 și 1744, teritoriul trebuia să devină zonă neutră, dar colonizatorii francezi nu au plecat. Odată cu izbucnirea Revoluției Franceze (1789-1799), pe insulă a fost instituit un tribunal revoluționar, condus de căpitanul La Crosse, care a adus ghilotina ca mijloc de execuție a regaliștilor. La scurt timp, britanicii au invadat insula, după izbucnirea războiului cu Franța. În cadrul acestui conflict, în 1796, orașul Castries a fost incendiat.

santa-lucia016

Teritoriul a continuat să fie obiectul revendicărilor între Marea Britanie și Franța până când, în 1814, britanicii au preluat definitiv controlul asupra insulei, ca partea a Tratatului de la Paris, care a pus capăt Războaielor Napoleoniene. De la acest moment decisiv, Santa Lucia a fost considerată parte a coloniei Insulelor britanice Windward. În 1836, sclavia a fost abolită pe insulă, la fel ca în tot Imperiul Britanic. În 1840, a fost instituit un guvern reprezentativ.

santa-lucia004

În 1953, a fost introdus sufragiul universal. La 22 februarie 1979, Santa Lucia a devenit stat independent în cadrul națiunilor Commonwealth. În prezent, jurisdicția statului are un caracter mixt. Premierul țării este dr. Kenny D. Anthony, membru al Partidului Laburist, ales pentru această funcție pentru a treia oară.
Insula este cunoscută drept una dintre cele mai primitoare din Caraibe, fiind o destinație ideală pentru romantici. De altfel, în cadrul distincțiilor anuale “World Travel Awards”, Santa Lucia a fost desemnată câștigătoare în topul destinațiilor pentru luna de miere, de opt ori.

Insula se remarcă față de restul insulelor din Marea Caraibilor prin relieful variat. Explorările ar trebui să includă pentru orice aventurier: Munții Piton, pădurea tropicală, izvoarele sulfuroase (Sulphur Springs) din Soufriere și recifele de corali — evidențiază autoritatea de turism a statului pe site-ul www.stlucia.org.

santa-lucia006

Zona protejată a Munților Piton face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Localizată în apropierea orașului Soufriere, zona include două piscuri vulcanice ce se ridică unul lângă altul din mare, cu înălțimi de 770 m, respectiv 743 m, legate de coama Piton Mitan. Complexul geotermal include un câmp geotermal cu fumarole sulfuroase și izvoare calde. Recifele de corali acoperă aproximativ 60% din zona marină. Aici se regăsesc 168 de specii de pești, 60 de specii de cnidari, inclusiv corali, opt de moluște, 14 de spongii, 14 de echinoderme, 15 de artropode și opt de viermi inelați, conform unui studiu citat de site-ul UNESCO.

Vegetația terestră predominantă este tropical-umedă, gradată de la pădurea umedă subtropicală, cu zone mici de pădure uscată și pădure umedă pe culmi. Cel puțin 148 de specii de plante au fost clasificate pe muntele Gros Piton, 97 pe muntele Petit Piton și pe creastă, printre ele numărându-se opt specii rare de arbori. Zona muntelui Gros Piton găzduiește 27 de specii de păsări, din care cinci endemice, trei specii de rozătoare indigene, una de oposum, trei de lilieci, opt de reptile și trei de amfibieni.

santa-lucia014

Vulcanul Soufrier sau izvoarele sulfuroase reprezintă o destinație populară pentru turiști. Vulcanul a erupt ultima dată în secolul al XVIII-lea, iar în prezent este în stare latentă. Aici, turiștii se pot scălda în nămol. Localnicii spun că după o baie cu nămol, vei arăta cu 12 ani mai tânăr. După experiența terapeutică a nămolului, turiștii pot opta pentru delectarea sub o cascadă din pădurea tropicală, înaltă de 15 m. În zilele când căderea de apă nu este foarte puternică, doritorii se pot revigora cu un masaj pe spate și pe umeri — recomandă specialiștii în turism de pe insulă.

Bagajul cultural al statului este divers, prin prisma istoriei tumultuoase a insulei. Un amestec vibrant de cultură și istorie a caraibilor, africanilor, francezilor și englezilor se reflectă în viața de zi cu zi a locuitorilor. Limba oficială este engleza, dar una din limbile secundare este creola specifică insulei (kwéyol, patwa), ce are la bază franceza și care este vorbită de aproape toți locuitorii (183.772 persoane, conform http://countrymeters.info/).

Între manifestările culturale specifice zonei, se numără festivalurile La Rose, La Marquerite și Festivalul anual de Jazz din Santa Lucia (Saint Lucia Jazz Festival).

santa-lucia017

Santa Lucia este țara de origine a doi laureați ai Premiului Nobel: Sir Arthur Lewis (Economie, 1979) și poetul Derek Walcott (Literatură, 1992). Raportat la numărul restrâns de locuitori, statul înregistrează cei mai mulți laureați Nobel pe cap de locuitor față de orice alt stat al lumii, conform site-ului thecommonwealth.org/our-member-countries/saint-lucia.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!

Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:
Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.

Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.
Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.

Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.

Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.

Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Santa Lucia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.