Sri Lanka

Numele oficial: Ilankai (fostă Serendib, Ceylon);
Forma scurtă: Sri Lanka;
Forma internaţională: Socialist Republic of Sri Lanka;
Forma internaţionala scurtă: Sri Lanka;
Codul de tara ISO: lk;
Ora oficială: UTC +6h;
Prefixul telefonic de țară: +94;
Capitala: Colombo (pop. 1,3 mil. Loc, fostă Kalan-totta sau Kola-amba-thota);
Alte oraşe: Dehiwala-Mount Lavinia (210.000), Moratuwa (200/000), Kandy (150/000), Jaffna (100.000), Galle (80.000), Anuradhapura (50.000);
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: Asia, pe subcontinentul indian;
Suprafaţa: 65.610 km²;
Relief: relief costal plat în nord, dealuri și munți (2133 m) în zona centrală și de sud;
Climat: tropical (sezon ploios vara și toamna).

Oraşe si monumente de vizitat:
– Colombo — capitala și cel mai important centru comercial al țării;
– Triunghiul cultural (Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla);
– Galle — oraș ce găzduiește Fortul Olandez, unul din punctele de atracție al insulei;
– Kandy — inima spirituală a țării, locul în care se află cea mai importantă relicva, „Dintele lui Buddha”, găzduit de muzeul palatului imperial;
– Nuwara Eliya — cea mai răcoroasă zonă din Sri Lanka, cu munți acoperiți de arbori de ceai;
– Anuradhapura — ruine ale vechii capitale (parțial restaurate);
– Polonnaruwa — ruine ale vechii capitale (parțial restaurate);
– Ratnapura — Orașul cu ceam mai veche tradiție în prepararea de bomboane și jeleuri multicolore;

Natura:
– Vârful Adam;
– Parcul Național Yala (safari);
– Parcul Național Minneriya (elefanți, leoparzi, iguane, pelicani);
– Grădini botanice (Peradeniya);
– Plantații de ceai (Nuwara Eliya);
– Grădini de plante aromatice;
– Beruwela – resort turistic, plajă, nu departe de Colombo;
– Haputale – mic oraș de deal în zona muntoasă;
– Robolgoda- resort turistic și plaje pe coasta sudică;
– Pădurea tropicală Sinharaja;
– Mirissa – mic orășel pe coasta de sud, cu două excelente cluburi de surfing;
– Batticaloa – numit și „tărâmul peștilor cântăreți”, cu plaje, monumente și resorturi pentru iubitorii de pescuit;

Alegerea momentului potrivit:
Climatul, influențat de poziționarea insulei, asigura temperaturi ridicate, relativ stabile, pe tot parcursul anului., cu excepția centrului țării (Kandy, Nuwara Eliya), unde este mai răcoare între ianuarie și aprilie.

Zona de coastă beneficiază de un climat variat: în vest și sud, perioada indicată pentru băi de soare este noiembrie-aprilie, în timp ce în nord-est, la adăpostul munților care reduc efectele musonilor, perioada aprilie-noiembrie se impune.

Températures moyennes jour/nuit (en °C) à Colombo : janvier 31/22, avril 32/25, juillet 30/25, octobre 30/24. Eau de mer : moyenne de 28°.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Colombo : ianuarie 31/22, aprilie 32/25, iulie 30/25, octombrie 30/24;)
Temperatura apei mării: medie de  28°.

Festivaluri/Tradiţii:
– Sărbătoarea Perahera, la Kandy, pelerinaj la vârful Adam, Poson Poya – Anuradhapura;

Prezentare
Renumită destinație exotică, Sri Lanka s-a numit, până în 1972, Insula Ceylon. Țară insulară, cu o suprafață de 65.610 kmp, Sri Lanka este situată în Oceanul Indian, fiind despărțită de India prin strâmtoarea Palk. Capitala țării este Colombo. Principalele culte din Sri Lanka sunt budismul, islamismul, hinduismul, creștinismul.

Cea mai mare parte a insulei este ocupată de un platou cu inselberguri tipice în nord și est, cu depresiuni (precum Kandy, Ratnapura ș.a.) în care se cultivă, în terase, ceai și orez, potrivit ”Enciclopediei statelor lumii” (2005). Platoul este mărginit de câmpii înguste litorale cu plaje frumoase, lagune și pâlcuri de palmieri. Relieful este mai înalt în partea central-sudică, cu înălțimi care depășesc 2.000 metri.

Clima este tropical-musonică, cu precipitații abundente în sud-vest și în regiunea înaltă. Ciclonii se abat destul de frecvent asupra acestei regiuni, provocând pagube materiale dar și pierderi de vieți omenești.

În regiunile de junglă se găsesc sute de specii de păsări (între care papagali și flamingo), mamifere (elefanți, urși, leoparzi, maimuțe, antilope ș.a.), reptile (cobra, pitonul etc.), orhidee, arbori de mahon și santal.

Principalele culturi sunt cele de orez și ceai (în depresiuni), cărora li se adaugă culturile de batate, arahide, bumbac, nuci de cocos, legume, trestie de zahăr, lămâi, banane, mango, cafea, ananas, mirodenii (scorțișoară, cacao etc.), arbori de cauciuc etc. Dintre resursele minerale ale țării amintim, conform sursei menționate, grafitul, pietrele prețioase (rubine, safire, topaze), metalele rare (rutil, zirconiu, titan), ilmenitul, caolinul, sarea și.a.

Populația singhaleză, de origine indo-europeană, provenită din India, s-a stabilit în insula Ceylon în mileniul II î.Hr, creând în secolul V Î.Hr. un regat cu reședința la Anuradhapura. Începând din secolul III î.Hr. în nordul insulei au pătruns triburi tamile originare din sudul Indiei și se răspândește budismul, potrivit enciclopediei amintite. Vechiul Ceylon a fost ocupat în 1517 de portughezi, în 1658 — de olandezi, iar în 1796 — de englezi, fiind declarat colonie britanică în 1802. La 4 februarie 1948, Ceylonul și-a declarat independența în cadrul Commonwealth-ului. După 1970 s-au accentuat tensiunile între comunitățile etnice tamilă și sinhaleză, tensiuni care au degenerat, după 1978, într-un război civil sângeros.

Este cunoscută, între altele, îndeosebi pentru peisajul său verde, plajele cu nisip fin, culturile de ceai, vechile temple, terapiile alternative pentru relaxare (ayurveda) și gastronomia bazată pe o multitudine de condimente. Nenumărate trasee turistice oferă peisaje mirifice, cu munți frumoși, păduri tropicale, râuri și cascade, parcuri naționale și rezervații naturale.

În capitala Colombo există mai multe obiective turistice: Turnul cu ceas, cel mai vechi far, templul budist Kotahena, catedrala Wolvendaal ș.a. Alte puncte de atracție aici sunt bazarul Pettah, stațiunea Mount Lavinia, precum și Galle Face Green, celebru loc de promenadă. În zona central-nordică a țării se află vechile capitale Anuradhapura (cu temple budiste Thuparamaya și Ruwanweli, acesta din urmă datând din secolul II î.Hr.), Polonnaruwa (cu ruinele templului Lankatilaka, secolul al XII-lea), fortăreața Sigiriya (secolul al V-lea d.Hr.), cu renumite fresce și grafitti. În zona central-sudică se află fosta capitală Kandy, iar în templul Dalada Maligawa de aici se păstrează, conform tradiției, un dinte al lui Budha. O serie de situri din Sri Lanka au fost declarate de UNESCO ca făcând parte din patrimoniul mondial.

În Sri Lanka există, de asemenea, numeroase parcuri naționale și rezervații naturale: Wilpattu (fondat în 1938), Gal Oya (1954), Ruhunu, Wasgomuwa, Yala, Ritigala, Hakgala,Uda Walawe. În 1975 a fost înființat orfelinatul de elefanți din Pinnawala, iar în Parcul național Yala se găsește cea mai numeroasă populație de leoparzi din lume, precum și mulți elefanți și urși.

Gastronomia are la bază, de regulă, folosirea condimentelor. Palmierii și cocotierii, prezenți pretutindeni în Sri Lanka, sunt folosiți și în bucătăria tradițională (ulei, suc, lapte). Orezul este consumat, practic, la toate mesele. În grădini sunt cultivate diverse soiuri de legume și fructe, care stau, de asemenea, la baza preparării majorității felurilor de mâncare. Dintre fructe amintim bananele, nucile de cocos, pepenii, ananasul, papaya, mango, căpșunile etc. Mâncarea tradițională este orezul căruia i se adaugă ”curry”. În Sri Lanka denumirea ”curry” acoperă o serie foarte diversă de preparate. Printre ingredientele folosite la prepararea mâncărurilor tradiționale se numără usturoiul, ceapa, chilli, scorțișoara, laptele de cocos, menta, coriandrul, busuiocul. Ceaiul este băutura națională în Sri Lanka, renumite fiind și sucurile proaspete de fructe (ananas, mango, papaya, portocale).

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni, la data intrării în această țară.

Din punctul de vedere al autorităților srilankeze, pașapoartele românești temporare au același regim ca și cele ordinare.

Vizele de intrare în Sri Lanka se pot obține de la misiunile diplomatice ale statului Sri Lanka din străinătate,  la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării precum și on-line.

Atenţie! Viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte. Taxa de viză se achită folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

Vizele de intrare se pot obține la sosire în următoarele porturi și aeroporturi din Sri Lanka:
Aeroporturi
Bandaranaike International Airport din Colombo (BIA)
Ratmalana Airport
Palali Airport
Mattala International Airport (MRIA)
Porturi
Colombo Port
Galle Harbor
Magam Ruhunupura Port (Hambantota)
Trincomalee Harbor
Kankesanthurei Harbor
Thalaimannar Pier
Norochcholai Pier

Taxele de viză pentru posesorii de pașapoarte românești, la data de 9 noiembrie 2016, sunt următoarele:

  1. În porturi și aeroporturi

Viză de tranzit cu o intrare, valabilă 2 zile – gratis
Viză de tranzit (perioadă de valabilitate de peste 3 zile) –  45USD
Viză turistică (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 30 zile –  45 USD
Viză de afaceri (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 30 zile –  45 USD

Vizele de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte diplomatice care se deplasează în scop oficial la invitaţia instituţiilor publice sri lankeze se acordă gratis.

Solicitantul de viză trebuie să posede bilet de călătorie pentru întoarcere și mijloace financiare suficiente pentru întreținere.

  1. Aplicație on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip, cu câteva zile înainte de sosire. Ambasada recomandă obținerea on-line a vizelor pentru a se evita cozile de la ghișeul de acordare a vizelor la aeroportul Bandaranaike din Colombo.

Viză de tranzit cu o intrare, valabilă 2 zile – gratis
Viză de tranzit (perioadă de valabilitate de peste 3 zile) –  45 USD

Pentru informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Sri Lanka (www.mfa.gov.lk)
Departamentul Imigrare şi Emigrare (www.immigration.gov.lk)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Febra Dengue
Sri Lanka s-a confruntat şi în acest an cu epidemia de febră Dengue, care a provocat  un număr mare de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo), cauzate în mare parte de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor țânțarului Dengue.

​Recomandări ale Unității Epidemiologice din cadrul Ministerului Sănătății al Sri Lanka :
În scopul reducerii riscului de contactare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor români care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. De regulă,hotelurile recomandate pentru turiștii străini beneficiază de cabinete medicale și personal medical specializat;

În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate ;

Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomandă să fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis să se facă tratament cu aspirină, brufen și alte medicamente, care nu sunt recomandate de medic.

De la data de 17 ianuarie 2015, cetățenii străini pot să se deplaseze liber în Provincia din Nord.Nu mai este necesară aprobare de la Ministerul Apărării al Sri Lankăi pentru deplasarea în această zonă.

Siguranţă şi criminalitate
Străinii pot călători liber în toate regiunile ţării, dar se recomandă să apeleze la serviciile firmelor de turism locale când se efectuează deplasări în Provinciile din Nord şi din Est, acestea cunoscând foarte bine regimul din aceste regiuni (zonele de maximă securitate).

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în Provinciile din Nord şi din Est, zone în care există încă mine de teren neexplodate. Din acest motiv se recomandă turiștilor români să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

În capitala țării, Colombo, trebuie să se manifeste atenţie sporită, să se evite adunările publice și să nu se facă fotografii în apropierea sediillor de poliţie, unitățillor militare, clădirilor guvernamentale şi ale partidelor politice .

Recomandări generale:
Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Este strict interzis să se scoată din Sri Lanka plante cu rădăcini, insecte, păsări, animale și pești ornamentali vii, ținând seama că reglementările locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.

Se recomandă ca pe cât este posibil femeile să nu călătorească singure în Sri Lanka în scop turistic. În ultima perioadă s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de agresiuni sexuale care au avut loc asupra unor femei cu pielea albă din state occidentale aflate în Sri Lanka în scop turistic.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere faţă de simbolurile religioase budiste. Au fost cazuri de turiști străini arestați pentru faptul că au efectuat fotografii în care erau poziționați cu spatele la statuia lui Lord Buddha.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţie.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României la Colombo.

Atenţie! Traficul, posesia şi consumul de droguri se pedepsesc cu moartea.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
Urgenţe Poliţie: 011- 243 3333; 119
Sediul central poliţie: 011- 242 1111
Poliţie turişti : 011-2433342
Ambulanţă: 011- 422 2222
Serviciul accidente: 011- 269 1111

Se recomandă, de asemenea, contactarea Ambasadei României la Colombo, care poate acorda asistenţa consulară necesară, în condițiile prevăzute de legile Sri Lankăi .

Sistemul medical
Pentru cetăţenii români care se află temporar în Sri Lanka, în scop turistic, se recomandă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii.

Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Există, de asemenea, posibilitatea încheierii unei asigurări medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acoperă atât cheltuielile de spitalizare, cât şi medicaţia necesară.

Nu sunt obligatorii vaccinări speciale.​

Condiţii privind traficul auto
Traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului (sistemul britanic). Nu se recomandă cetățenilor români să conducă autoturisme în Sri Lanka. În caz de accident,în cele mai multe cazuri, indiferent de împrejurările producerii acestuia, cetățeanul străin este de regulă declarat vinovat. În plus, polițiștii de la Serviciul de circulație rutieră de regulă nu cunosc limba engleză şi conversează în limba sinhaleză,  . Formularele de constatare a accidentului sunt redactate în limba sinhaleză şi tamilă.

Starea drumurilor este în general satisfăcătoare.
Centura de siguranţă este obligatorie.

Limitele de viteză sunt:
50km/h în localităţi;
110 km/oră pe autostrăzi;
72 km/h pe drumuri naționale în afara localităţii.

Permisul de conducere
Pe baza permisului de conducere emis de autoritățile străine  (române),  Departamentul pentru Permise de Conducere Auto din cadrul Poliției Colombo eliberează un permis de conducere provizoriu, document care permite cetățenilor străini (inclusiv români) să conducă autovehicule în Sri Lanka.

​Utilizarea cărţilor de credit
Majoritatea cărţilor de credit internaţionale sunt acceptate pe scară largă în Sri Lanka, în magazine, restaurante, hoteluri etc.

Reglementări vamale
Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:
200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g)
2 sticle vin
1.5l băuturi spirtoase
cadouri în o valoare de până la 250 USD.
Sumele în valută care depăşesc 10.000 USD sau echivalent, trebuie declarate la intrarea în ţară.

Regimul animalelor de companie
Importul/intrarea acestora în Sri Lanka este posibil numai în baza unui permis eliberat de “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), în baza certificatelor internaţionale corespunzătoare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Sri Lanka@GidEuropean.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.