Statele Unite Mexicane

Brazilia_foto mici (11 of 40)

Numele oficial: Estados Unidos Mexicanos;
Forma scurtă: México;
Forma internaţională: United Mexican States;
Forma internaţionala scurtă: Mexico;
Codul de tara ISO: mx;
Ora oficială: Central Daylight Time (CDT);
Ora de vară: (UTC -5h);
Prefixul telefonic de țară: +52;
Capitala: México (Distrito Federal; pop. 13 milioane);
Alte oraşe: Guadalajara, Monterrey, Puebla, Ciudad Juarez, Tijuana, Acapulco, Merida, Leon, Veracruz;
Forma de guvernământ: Republică federală;
Localizare: America Centrală, la Marea Caraibilor, în Golful Mexic, între Guatemala și SUA;
Suprafaţa: 1.964.000 km²
Relief: Zonă de coastă, platouri centrale înalte și munți de peste 5.400 m înălțime;
Climat: de la tropical la deșertic.

Brazilia_foto mici (17 of 40)

Orașe și monumente de vizitat:
– Centrele vechi istorice din Ciudad de Mexico și Xochimilco;
– Teotihuacán;
– Centrul vechi istoric din Oaxaca și situl arheologic Monte Alban;
– Centrul vechi istoric din Puebla;
– Centrul istoric și instalațiile vechi miniere de la Guanajuato;
– Chichén Itzá;
– Centrul vechi istoric din Morelia;
– Așezarea precolumbiană El Tajin;
– Centrul vechi istoric din Zacatecas;
– Picturile rupestre din zona Sierra de San Francisco;
– Mănăstirile din secolul al XVI-lea de la poalele vulcanului Popocatepetl;
– Așezarea precolumbiană Uxmal;
– Ansamblul monumental din Santiago de Querétaro;
– Centrele misionare franciscane din zona Sierra Gorda în Querétaro;
– Casa arhitectului Luis Barragán;
– Instalațiile istorice de producție a băuturii Tequila;
– Vechiul drum negustoresc “Camino Real de Tierra Adentro” (“Calea Argintului”).

Brazilia_foto mici (5 of 40)

Natura:
– Vulcani (Paricutín, Popocatépelt, Nevado de Toluca);
– Munți (Sierra Madre);
– Canioane (Sumidero);
– Cascade (Agua Azul), păduri (Chiapas);
– Insulele și rezervațiile naturale din Golful Californiei;
– Rezervația naturală “Mariposa Monarca”;
– Peșterile preistorice Yagul și Mitla din Valea Oaxaca;
– Rezervația naturală Sian Ka’an;
– Rezervația naturală “El Pinacate y Gran Desierto de Altar”;
– Rezervația naturală marină El Vizcaino;
– Plaje în zona Caraibilor (« Riviera maya », de la Cancún la Tulum Pueblo), plaje în zona Pacificului (Acapulco, Ixtapa, Puerto Vallarta, Puerto Escondido, Huatulco).

Alegerea momentului potrivit:
Alternarea unui sezon ploios după unul secetos este caracteristica climaterică a Mexicului. Cele mai bune perioade pentru a vizita Mexicul sunt cele cuprinse între octombrie și aprilie. În zonele muntoase (capitala, Mexico City este situată la altitudinea de 2.250 m), este plăcut în cursul zilei și extrem de rece noapte.
Pentru a evita aglomerație iscată de turismul de masă în zonele precolumbiene, se pate alege intervalul aprilie iunie și septembrie-noiembrie. Perioada ciclonică este cuprinsă între iunie și noiembrie.

Prezentare:
Statele Unite Mexicane, cu o suprafață de 1.964.375 km pătrați și o populație de 121.736.809 de locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește Ziua națională la 16 septembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței în 1810.

Monarhia a fost abolită la 4 octombrie 1824, Mexicul declarându-se Republică Federativă, se menționează pe site-ul www.mae.ro. În 1846, a izbucnit războiul cu SUA, încheiat în 1848 prin pacea de la Guadalupe Hidalgo, Mexicul pierzând peste 52% din suprafață, respectiv teritoriile de la nord de Rio Bravo. A urmat o perioadă îndelungată de intensă dezvoltare economică și culturală, sub președintele Porfirio Díaz (1867-1910). Revoluția mexicană a izbucnit în 1910, iar la 5 februarie 1917 a fost adoptată noua Constituție, una dintre cele mai democratice în epocă, în vigoare și în prezent.

Brazilia_foto mici (3 of 40)

Oraşe si monumente de vizitat:
– Centre precolumbiene (Teotihuacán);
– Civilizații Maya (Bonampak, Cobà, Palenque, Uxmal, Chichén Itzá, Tulum), spaniole (bazilici baroce, catedrale și centre ale misionarilor) la
Mexico, Guanajuato, San Miguel de Allende, Morelia, Xalapa, San Cristobal de la Casas, Oaxaca, Taxco, Puebla, Querétaro,
Mérida,
Zacatecas, Tijuana etc.

Capitala este Ciudad de México sau Mexico City și numără 20.999.000 de locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Principalele orașe sunt: Guadalajara (4.843.000 loc.), Monterrey (4.513.000 loc.), Puebla (2.984.000 loc.), Toluca (2.164.000 loc.), Tijuana (1.987.000 loc.), Veracruz, Cuernavaca, León.

Brazilia_foto mici (9 of 40)

Ciudad de México se situează la o înălțime de 2.240 m deasupra nivelului mării și are o suprafață de 1.485 kmp. Orașul a fost fondat în 1521, fiind construit pe ruinele capitalei antice a aztecilor, Tenochtitlan. Cel mai înalt punct al orașului se află în Tlalpan și este vorba de muntele Ajusco, cu vârfurile Pico del Aguila și Cruz del Marques, înălțimea acestora depășind 3.900 m.

Muzeele, parcurile, clădirile coloniale, bine păstrate, construcțiile moderne din Ciudad de México pot rivaliza cu orice alt oraș modern, o celebră piramidă aztecă (unul dintre punctele de atracție ale orașului), restaurante elegante, cu meniuri bogate, cel mai lung bulevard din lume, cea mai mare universitate din lume (are peste 500.000 de studenți) și, pentru pasionații sportului, cel mai mare stadion din lume, după cum se menționează pe site-ul http://www.gtravel.ro/.

Brazilia_foto mici (15 of 40)

Două zone din Mexico City au fost declarate de UNESCO drept patrimoniu mondial: Centrul Istoric unde sunt situate clădirile istorice și religioase, precum și Catedrala Metropolitană, una din cele mai impresionante construcții din emisfera vestică, care îmbină stilul baroc și neoclasic cu tradițiile mexicane locale. Catedrala Metropolitană se confundă cu istoria orașului, construcția a început în 1573 și a fost încheiată în 1788.

Palatul Național (1693) este impresionant. Interiorul găzduiește o grandioasă colecție de picturi murale ale artistului Diego Rivera. Cea mai faimoasă operă “Mexicanii în lupta pentru Libertate și Independență”, care acoperă un perete uriaș, reunește la un loc 2 000 de ani de istorie. Palatul găzduiește și un mic muzeu dedicat președintelui Benito Juárez și Congresului Mexican.

Brazilia_foto mici (8 of 40)

Basilica de Nuestra Senora de Guadalupe, aflată în zona de nord a orașului, este principala biserică a metropolei, dedicată sfintei care ocrotește Mexicul. Aici există un muzeu cu diferite artefacte și obiecte de cult, menționează site-ul amintit mai sus.

În capitala mexicană se află cele mai renumite instituții de învățământ din țară, precum: Universitatea Mexico City, Universitatea Națională Pedagogică, Universitatea Panamericană, Universitatea Intercontinentală, Universitatea Națională Autonomă din Mexic fondată în 1551.

Totodată, capitala Mexicului este recunoscută în lumea sportului, aici fiind organizate în 1968, Jocurile Olimpice de Vară, iar în anii 1970 și 1986 cele mai importante competiții ale Cupei Mondiale la Fotbal.

Brazilia_foto mici (12 of 40)

Alte obiective turistice din Ciudad de México sunt: Muzeul Național de Antropologie, unde sunt expuse cele mai importante colecții arheologice și etnografice, încă din secolul al XVIII-lea; Muzeul San Carlos unde se găsesc unele dintre cele mai apreciate picturi din Mexic, aparținând secolelor XV — XVI; Muzeul ”Celor Trei Culturi”, unde sunt expuse laolaltă exemple de arhitectură modernă, colonială și precolumbiană; Muzeul Național de Istorie prezintă expoziții vaste despre istoria Mexicului de la sosirea conchistadorilor; Muzeul Frida Khalo (Casa Azul) este casa în care pictorița a locuit, și unde se pot admira o serie de picturi, dar și obiecte personale; Muzeul de Artă Modernă înfățișează picturi de Frida Kahlo, Leonora Carrington și Remedios Varo, precum și o grădină cu sculpturi; Muzeul Dolores Olmedo, în care, de asemenea, se pot admira picturi semnate de Diego Rivera și Frida Kahlo.

Brazilia_foto mici (36 of 40)

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
Acapulco (coasta Pacifică): ianuarie 30/23, aprilie 31/24, iulie 32/25, octombrie 32/25);
Merida (coasta Atlantică): ianuarie 31/17, aprilie 35/20, iulie 35/21, octombrie 33/21. Apa mării: 27°C;
Mexico City (2.250 m altitudine): ianuarie (21/4, aprilie 27/9, iulie 23/11, octombrie 22/9.

 

Festivaluri/Tradiţii:
– martie sau aprilie: Săptămâna Sfântă (Oxaca și Iztapalapa);
– 5 mai – aniversarea Bătăliei de la Puebla;
– 20 noiembrie: Ziua Revoluției;
– 12 decembrie: Ziua virginei din Guadelupe.

Brazilia_foto mici (19 of 40)

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români deţinători de paşapoarte simple/ simple electronice valabile, care doresc să intre, să tranziteze, să rămână sau să iasă de pe teritoriul mexican, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de maximum 180 de zile, în funcţie de decizia autorităţilor de frontieră mexicane.

Brazilia_foto mici (2 of 40)

Atenţie: Recomandăm cetăţenilor români care doresc să călătorească în Mexic în scop turistic să evite folosirea paşapoartelor temporare.
Pentru mai multe informaţii, vă recomandăm să consultaţi pliantul Sfaturi utile pentru călătoriile în Mexic.

Dacă doriţi să călătoriţi în Mexic în scop turistic, puteţi să intraţi şi să ieşiţi din această ţară prin oricare din punctele de frontieră, cu respectarea dispoziţiilor legale mexicane.
Dacă doriţi să rămâneţi în Mexic o perioadă mai mare de 180 de zile calendaristice sau să munciţi în această ţară trebuie să obţineţi în prealabil aprobarea Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.

În cazul în care doriţi să munciţi în Mexic, formalităţile se derulează între angajatorul dumneavoastră din România şi Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.
Autorităţile mexicane îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea, şederea sau ieşirea de pe teritoriul naţional a cetăţenilor români care ar putea pune în pericol siguranţa naţională, ordinea şi morala publică, care nu dispun de mijloace financiare suficiente sau care nu pot demonstra că au asigurate condiţiile pentru o şedere temporară, sau orice alt motiv care nu este conform cu legislaţia mexicană.

Brazilia_foto mici (25 of 40)

Atenţie! În cazul cetăţenilor români care activează în domeniul drepturilor omului şi doresc să călătorească în Mexic în scopul desfăşurării activităţi în acest domeniu, precizăm că legislaţia mexicană impune obţinerea unei vize speciale.

Vă recomandăm să declaraţi autorităţilor mexicane care este scopul vizitei, inclusiv traseul pe care doriţi să-l efectuaţi.

Recomandări
Pentru a se evita refuzul intrării în Mexic, vă recomandăm:
– să deţineţi paşaport cu valabilitate minimă de încă 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul mexican;
– să deţineţi bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliaţi;
– să demonstraţi că beneficiaţi de servicii turistice achitate anticipat sau că deţineţi resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
– să deţineţi asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Mexic;
– să faceţi dovada asigurării condiţiilor de cazare;
– în situaţia în care sunteţi cazaţi de o persoană fizică, să fiţi în posesia invitaţiei de la un cetăţean mexican sau român stabilit în Mexic, prin care se asigură cazarea şi acoperirea cheltuielilor de sejur în perioada şederii pe teritoriul naţional.

Brazilia_foto mici (20 of 40)

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare prevăzute de legislaţia naţională mexicană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile mexicane:
Ministerul Afacerilor Externe al Statelor Unite Mexicane (http://www.sre.gob.mx/)
Ambasada Statelor Unite Mexicane în România (http://embamex.sre.gob.mx/rumania/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Brazilia_foto mici (39 of 40)

Ameninţări teroriste
În Mexic riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Atunci când călătoriţi în Mexic vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile mexicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate
În Mexic fenomenul infracţional este foarte frecvent. Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit şi de debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, mai ales cu intenţia de a trece frontiera de nord către SUA. Reţelele de traficanţi de persoane care operează în Mexic sunt, de regula, combinate cu diverse grupuri criminale ce activează în aceasta ţară şi care îi jefuiesc, iar adesea, îi lichidează pe imigranţi.

Brazilia_foto mici (5 of 40)

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea au opus rezistenţă.

Atunci când vizitaţi Mexicul trebuie să adoptaţi măsuri de precauţie:
– evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– schimbaţi banii / valuta la casele de schimb sau la bănci;
– nu vă implicaţi în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri;
– nu purtaţi obiecte de valoare, sume mari de bani şi mai mult de o carte de credit. Pentru păstrare, hotelurile oferă casete de depozitare a valorilor;
– trebuie să evitaţi ofertele turistice neorganizate (ghizi, însoţitori etc.);
– nu consumaţi băuturi alcoolice pe stradă;
– recomandăm consumul apei îmbuteliate, cumpărată din magazine. Apa de la reţeaua de alimentare a oraşelor trebuie filtrată;
– nu este recomandabil consumul alimentelor în punctele ambulante de pe stradă, în ciuda ofertei abundente, mai ales în zonele turistice.
În perioadele mai secetoase, nivelul de contaminare atmosferică poate produce iritarea ochilor, a nasului sau gâtului. În acest caz, vă recomandăm evitarea şederii îndelungate în aer liber.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

Brazilia_foto mici (14 of 40)

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie cât şi a Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical
Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Mexic. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei mexicane de asigurări corespondente şi numele spitalelor mexicane la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Serviciile medicale oferite în marea majoritate a regiunilor Mexicului sunt de calitate dar trebuie deseori plătite înainte.
Nu există vaccinuri obligatorii, în afara celui împotriva febrei galbene pentru persoane care vin din zone atinse de această boală. Înainte de plecare este preferabilă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, difteriei, febrei tifoide şi hepatitei A şi B.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Brazilia_foto mici (40 of 40)

Condiţii privind traficul auto
Mexicul este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi cu o stare generală a drumurilor foarte bună. Pentru excursiile în zonele muntoase şi deşertice din nord se recomandă folosirea unui autoturism de teren. În Mexico este obligatorie respectarea zilelor de alternanţă fixate în funcţie de numărul de înmatriculare. Autorurismele înmatriculate în străinătate nu pot circula în Districtul Federal în zilele de vineri.

Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc este recunoscut de autorităţile mexicane.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În cazul unui accident de circulaţie contactaţi imediat poliţia şi aşteptaţi sosirea acesteia.
Contactaţi, de asemenea, şi societatea de asigurări pentru întocmirea constatării de accident. Dacă accidentul este grav, nu deplasaţi autoturismele decât cu acordul poliţiei. În anumite situaţii, conducătorii auto pot fi puşi la dispoziţia justiţiei până la terminarea anchetei.

Utilizarea cărţilor de credit
În Mexic sunt acceptate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Reglementări vamale
Pot fi introduse în Mexic lucruri personale (aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul celular şi laptopul personal, radio portabil, cărţi, reviste, care nu se pot comercializa), 200 ţigarete sau 25 trabuce, 3 litri de băuturi alcoolice.

Sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), fie în numerar, fie în cecuri la purtător, trebuie declarate la intrarea în Mexic. La ieşire, sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), pot fi scoase numai dacă au fost declarate la intrare.

Pentru obiectele care nu sunt considerate a fi personale şi a căror valoare nu depăşeste echivalentul a 1.000 USD, se plătesc taxele vamale aferente categoriei de bunuri.
Este interzis importul (introducerea) de droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate, arme, diverse substanţe chimice (insecticide), anumite specii de peşti şi animale vii, obiecte arheologice, etc.

Regimul medicamentelor
Turiştii pot avea asupra lor medicamente pentru uz strict personal.

Regimul animalelor de companie
Animalele de companie pot fi introduse în Mexic numai în baza unui permis special şi cu documente care demonstrează efectuarea unor vaccinuri specifice. Pentru informaţii suplimentare recomandăm consultarea Ambasadei Statelor Unite Mexicane din Bucureşti.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.