Strudel cu mere (Austria)

Reteta strudel

Strudelul este un desert delicios si il intalnim preparat in majoritatea zonelor germane ale Europei: vestul Austriei, nordul Elvetiei, nordul Italiei si nord-estul Frantei.

Pentru ca se prepara din coca si mere, strudelul a fost mult timp consederat ca un desert al saracilor. Numele i se trage din limba germana, strudel, inseamnand “invartit”, cu referire la forma sa initiala, care era ca o spirala.

Desi de sorginte germana, strudelul este cel mai adesea asociat gastronomiei austriece, castigandu-si popularitatea in timpul Imperiului Habsburgic (1278-1780). Desi umplutura se realiza din diverse fructe si chiar branzeturi, cel mai cunoscut strudel este cel umplut cu mere rase. La Viena s-a realizat forma actuala, cu straturi succesive din foi fine si mere rase marunt, pentru a capata o mai mare finete si savoare.

Se spune ca in Austria strudelul a avut o oarecare inspiratie turca (baclava), desi turcii au asediat Viena de doua ori, avand tot atatea esecuri. Dar cafeaua vieneza tot de turci a fost mostenita, trupele otomane uitand un sac plin cu boabe aromate pe campurile de bataie. In 1696 se pare ca a fost preparata prima varianta de strudel in Austria cu o umplutura din smantana si lapte. Reteta a fost scrisa de mana si se afla in arhiva Bibliotecii orasenesti din Viena.

Sa mai spunem doar ca strudelul se mai poate umple cu migdale, gris, struguri, mac, varza, carne, prune, cirese, ciuperci si chiar cu batoane de scortisoara. Am pus special in dezordine ingredientele folosite la umplutura ca sa va dati seama ce diferite pot fi gusturile asezate intre niste foi fine de aluat. Acum sa trecem la treaba!

Ingrediente:
-600 g faina
-80 g unt
-130 ml apă minerala
-120 ml ulei
-1 ou
-9 mere
-4 linguri de zahăr
-5 g praf de copt
-1 plic zahăr vanilat
-sare
-scorțișoara
Preparare:
Intr-o craticioara se topeste untul la foc mic si se amesteca cu 100 g faina. Se lasa sa se raceasca.

Intre timp intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil, praful de copt, sarea, oul, apa minerala si uleiul. Se mai poate adauga faina sau apa dupa caz pana se obtine un aluat nelipicios.

Se framanta bine si se intinde o foaie groasa de 2 cm care se unge cu mixul de unt si faina pregatit anterior. Apoi se ruleaza, se strange sub forma unui melc, se impacheteaza in folie de plastic si se da la frigider pentru o ora.  Aceasta este o modalitate facila de obtinere a unui aluat asemanator celui frantuzesc (aluat foietaj).

Intre timp se pregateste umplutura astfel: merele se curata de coaja, se dau pe razatoare mare si se scurg bine de zeama. Se amesteca cu zaharul si scortisoara, cantitatea lor stabilindu-se dupa gust in functie de cat de dulci sunt merele. Daca doriti puteti adauga in umplutura si stafide.

Se taie o bucata din aluat (cam un sfert) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Aceasta la randul ei se taie in doua si se formeaza strudelul.   Aici sunt mai multe modalitati in functie de preferinte:

1. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza. si la sfarsit se aplica niste taieturi(crestaturi)

2. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza cam 3/4 din aluat iar pe partea ramasa se fac trei randuri de taieturi; acestea se intind peste ruloul format si se creeaza un model tip plasa

Rulourile se taie in 3 bucati si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ 50 de minute.

Imediat dupa coacere daca doriti ca strudelul sa fie mai moale se acopera tava cu un prosop de bucatarie. Apoi se pudreaza cu zahar vanilat.

Pofta buna! Guten appetit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *