Tadjikistan
Numele oficial: Jumhurii Tojikiston;
Forma scurtă: Tojikiston;
Forma internaţională: Republic of Tajikistan;
Forma internaţionala scurtă: Tajikistan
Codul de tara ISO: tj;
Ora oficială: UTC +5h;
Prefixul telefonic de țară: +922;
Capitala: Dușambe;
Alte oraşe: Khujand, Istaravshan, Kulob, Kurgan-Tube, Khorog, Qurghonteppa, Vahdat;
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: în sud-estul Asiei Centrale, la vest de China;
Suprafaţa: 143.100 km² ;
Relief: muntos (munții Pamir și Alay). Vârful Qullai Ismoili Somoni – 7.495 m;
Climat: continental, cu veri fierbinți și ierni blânde, semiarid și polar în munții Pamir;
Oraşe si monumente de vizitat:
– Dușanbe – capitala și cel mai mare oraș al țării;
– Isfara – unul din vechile orașe ale „Drumului mătăsii”
– Istaravșan – un oraș vechi, cunoscut pentru moscheea sa;
– Horog – cel mai mare oraș de acces către munții Pamir;
– Khujand – centrul regiunii Ferghana, al doilea oraș al țării
– Konibodom – situat în inima Văii Ferghana;
– Qurghonteppa – inima politică a rebeliunii din ultimul război civil din Tadjikistan;
– Pendzhikent – oraș antic si sit arheologic;
– Mănăstirea de la Adjina-tepe.
Natura:
– Drumeții în munții Fanskye
(« Micul Pamir »)
– Lacuri în câmpia Koulikalon;
– Vârful Ismail Samani (7.495 m);
– Valea Zeravshan, inclusiv Munții Fan, zone de drumeție și destinații de cățărare.
Alegerea momentului potrivit:
Climatul Tadjikistanului este cel mai aspru din Asia Centrală. Singurul inteval în care există confortul climatic pentri vizite este mai-iunie, atunci când temperaturile nu depășesc valoare de 30°C.
Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Dușambe: ianuarie 8/-2, aprilie 22/10, iulie 36/18, octombrie 23/7.
Prezentare:
Teritoriul actual al Tadjikistanului este locuit încă din anul 4000 î.e.n.. De-a lungul timpului a fost sub dominația diferitelor imperii, dar cea mai lungă dominație a fost cea a Imperiului Persan, când era cunoscut sub numele de Neb pentru o scurtă perioadă de timp. De la finele secolului 4 î.e.n. până la începutul secolului 2 î.e.n. a făcut parte din Imperiul Bactrian. Odată parte a Imperiului Samanid, Tadjikistanul a devenit republică a U.R.S.S. în secolul 20, cunoscut sub numele de Republica Sovietică Socialistă Tadjikă. După independență, Tadjikistan a suferit din cauza unui război civil devastator care a durat 5 ani, intre 1992 și 1997. După război, s-a instalat o stabilitate politică și ajutoarele străine au permis economiei țării să crească. Comerțul cu produse de bază, cum ar fi bumbacul și aluminiul, a contribuit în mare măsură la creșterea bunăstării generale. În Tadjikistan aproximativ 20% din populație trăiește cu mai puțin de 1,25 $ pe zi.
Tadjikistan este situat în Asia Centrală și se învecinează cu Kârgâzstan, R.P. Chineză, Afganistan, Uzbekistan. Este o țară eminamente muntoasă cu altitudini ce depășesc 7.000 m în jumătatea estică — Munții Transalai (7.134 la granița cu Kârgâzstan) și Munții Pamir (7.495 m, Qullai Ismoili Somoni) și se situează în jurul a 4.000-5.000 m în jumătatea vestică. Sectoare cu altitudini mai joase sunt depresiunea Fergana (în NV, pe care Tadjikistan o împarte cu Kârgâzstan și Uzbekistan) și valea Zeravșan (în partea central-vestică), potrivit vol. Enciclopedia Statelor Lumii (2005).
Clima este temperat-continentală cu ariditate mare în estul Pamirului (100 mm/an) și în depresiuni (150 mm/an). Numai în regiunile premontane din vest precipitațiile sunt mai bogate (600-750 mm/an). Apele curgătoare — Sârdaria, Zeravșan, Amudaria, cu izvoarele sale Vahș și Piandz — dispun de un enorm potențial energetic, parțial valorificat (ex. Hidrocentrala Nurek de pe Vahș). În regiunea înaltă există mai multe lacuri tectono-glaciare și peste 1.000 de ghețari (între ei, Fedcenko, 80 km). Vegetația este predominant ierboasă, xerofită la altitudini sub 1.000 m. Pădurile ocupă numai 4% din teritoriu. Fauna include, între altele, arharul (oaia sălbatică), lupi, șacali, iepuri, reptile (cobre), numeroase păsări (inclusive dropii).
Principalele zone sau obiective turistice sunt regiunea muntoasă înaltă din est (cu peisaje alpine, relief glaciar, ghețari și lacuri glaciare) și capitala țării — Dușanbe, cu muzee reprezentative pentru istoria și cultura țării (Muzeul Tadjikistanului Unificat, Muzeul Etnografic) și clădiri monumentale. Capitala Dușanbe se află în valea Hissar, la trei ore de la granița cu Afganistan. Dușanbe a fost doar un sătuc, până în 1927, când s-a construit calea ferată trans-caspică. În oraș se află principala moschee, o sinagogă ce datează din secolul XIX, o biserică rusească și clădirea operei cu coloane.
Muzeul Național al Antichităților se află în topul obiectivelor turistice, urmat de Muzeul Național ”K. Behzod”, care poartă numele artistului miniaturist Kamoliddin Behzod (secolele XV-XVI), Muzeul Artelor Frumoase și Muzeul Instrumentelor Muzicale. Muzeul ”K. Behzod” găzduiește mii de lucrări de pictură și sculptură, dar are și colecții arheologice, etnografice și numismatice, cu monede vechi din perioada preislamică și islamică, iar la Muzeul Instrumentelor Muzicale se pot admira instrumente asiatice folosite și astăzi în folclorul tadjik.
Gastronomie
Bucataria tadjică are multe în comun cu bucătăria rusească, iraniană, afgană și uzbecă . Plov (numit și och ) este mâncarea națională, iar ceaiul verde băutura tradițională.
Tradiționala masă tadjikă începe cu fructe uscate, nuci, halva și alte produse de patiserie aranjate pe mese, în vase mici, continuă cu supa și carnea, și se termină cu un Plov.
Cuvântul tadjik folosit pentru mâncare este “avqat”. Aperitivele (pish avqat) includ “sanbuse” (carne, dovlecei sau cartofi cu ceapă și condimente învelite în pâine), “yakhni” (carne rece) și salate. Mâncarea este fie sub formă de supă (suyuq) fie uscată (quyuq). Supe: “shurba nakhud” (supa de mazăre), “kham shurba” (supa de verdețuri) și qurma shurba (sote de carne și legume, la care se adaugă apă). Principalul fel național este “ash”, un amestec de orez, carne, morcovi și ceapă. “Pilmeni” (carne, ceapă și paste) și “mantu” sunt exemple de mâncare uscată, potrivit turistik.ro, citat de agerpres.ro.
Mâncăruri tradiționale
– Plov– Mancarea nationala, cu orez, carne de vită sau de oaie și morcovi. Toate sunt prăjit în ulei vegetal sau grăsime de oaie într-o tigaie în formă de wok, la flacără mare. Acest fel de mâncare este servit pe un platou mare (qurutob), destinat întregii familii și este mâncat cu mâna;
– Frigarui (shish-kebab) – prăjite la gratar cu cărbuni, adeseori folosindu-se peștele, dar cel mai adesea carnea de pui, de oaie sau vită;
– Tushbera – supă cu carne;
– Ugro – supă cu paste făinoase servită cu cremă de brânză și busuioc;
– Dolma– sarmale cu carne și ardei roșu gătite la abur;
– Khash– supa din picioare, articulații și tendoane de oaie;
– Pepenii galbeni și pepeni verzi;
– Multe tipuri de pâine cum ar fi chappoti, kulcha, Nan, Fatir, qalama etc.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.
Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.
Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.
Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!
Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.
Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:
Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.
Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.
Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.
Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.
Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.
Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.
Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.
În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
GhidEuropean va recomanda: Tadjikistan