Tahiti

drapeau Tahiti

Numele oficial: Territoire de la Polynésie Française (Tahiti);
Forma scurtă: Tahiti;
Codul de tara ISO: pf;
Ora oficială: UTC -10h;
Prefixul telefonic de țară: + 689;
Capitala: Papeete;
Forma de guvernământ: democratie parlamentara in teritoriile Frantei de peste mari (1946);
Localizare: arhipelag de insule in Oceania, la sud-est de Hawaii si est de Australia;
Suprafaţa: 4.167 km² (118 insule si atoli);
Relief: vulcanic combinat cu atoli de corali;
Climat: tropical, cu sezon uscat (mai-octombrie) si sezon umed (noiembrie-aprilie);

tahiti_map_large

Prezentare:
Supranumita si „Insula iubirii”, Tahiti este un pamant legendar si unul dintre primele paradisuri turistice din epoca moderna.

Explorata de Wallis, Bougainville si Cook, insula a fost descrisa ca un „taram al frumusetii si al incantarii, locul unde poti admira unele dintre cele mai frumoase femei din lume”.

Lista autorilor faimosi care au vizitat si au scris despre Tahiti este extrem de lunga: Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Pierre Loti, Rupert Brooke, Jack London, W. Somerset Maugham, Charles Nordhoff sau Norman Hall, dar artistul care a „vorbit” cel mai bine despre Tahiti a fost Paul Gauguin, care a transformat culorile primitive ale insulei intr-unul din cele mai puternice semnale vizuale din istoria artei.

ICmoanatth

Tahiti este cunoscuta in istorie si pentru confruntarile care au avut loc aici in cel de-Al Doilea Razboi Mondial intre armata americana si cea japoneza, dar si pentru ca a fost locul in care a fost filmata „Revolta de pe Bounty”, una dintre peliculele cele mai costisitoare ale anilor 60 (buget de 19 milioane dolari), cu Marlon Brando in rolul principal.

Unde?
Tahiti (numele original Otaheite) este insula principală dintre Insulele Societății și cea mai mare insulă din Polinezia franceză. Insula este situată în Pacificul de sud, având capitala în orașul Papeete (26.050 locuitori în 2007). Limba oficială este franceză, care este folosit de 78,4 % din populația insulei. 20,1 % de locuitorii vorbesc o limbă polinezienă (cei mai mulți limba tahitiană).

Insula este formată din două părți de uscat cu o lățime mai mare legate între ele printr-un istm. Partea nordică a insulei „Tahiti-Nui” (Marele Tahiti) este locuită de majoritatea populației insulei pe când partea sudică numită „Tahiti-Iti” (Micul Tahiti) este aproape nelocuită. Insula are o suprafață de 1.042 km² , fiind compusă din roci vulcanice ce ating altitudinea de 2200 m deasupra n.m.. Insula este înconjurat ca un brâu de un atol de corali întrerupt pe alocuri. La nord de Tahiti se află câteva insule mai mici.

tahiti

Cand?
Mai-octombrie este perioada propice unei vizite in Tahiti.
De ce?
Atractiile turistice includ peisaje minunate in Tahiti, dar si in Moorea si Bora Bora, un extrem de interesant sit arheologic la Huahine, precum si sate polineziene care si-au pastrat traditiile milenare. Polinezia Franceza dispune de 35 de insule si 83 de atoli, adica un total de peste 4.000 de kilometri patrati de pamant intr-o imensitate de 5 milioane de kilometri de ocean si 200 de mile marine de zona economica exclusiva.

Tahiti-hy3

Diversitatea geologica este una dintre frumusetile acestor insule, care dispun de aproape toate formele de relief, de la dealuri, la atoli de corali si de la insule vulcanice, la cascade spectaculoase.

Pentru toate frumusetile sale, dar si pentru vestigiile din aprigile lupte din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Tahiti, dar si Moorea si Bora Bora merita sa le alocati o vacanta de neuitat.

Cum?
Sapte linii aviatice au ca punct terminus aeroportul din capitala Tahiti, Papeete.

Tahiti-hy4

Nota:
1. Înainte de plecarea în străinătate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi călătoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-vă pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat in paşaportul dumneavoastră colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere înscrisa.
2. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetăţenilor romani care intenţionează sa rămână pentru o perioada îndelungată pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îşi anunţe prezenta in regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.

GhidEuropean va recomanda: Tahiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.