Tailanda

Tailanda_foto mici (25 of 26)

Numele oficial: Muang T’hai; Prathet T’hai;
Forma internaţională: Kingdom of Thailand;
Forma internaţională scurta: Thailand (fostă Siam);
Codul de tara ISO: th;
Ora oficiala: UTC +7h;
Prefixul telefonic de tara: +66;
Capitala: Bangkok (în limba thai: Krung Thep, 6 milioane locuitori);
Alte oraşe: Nakhon Ratchasima (2,5 milioane), Chiangmai (1,6 milioane), Songkla (1,2 milioane);
Forma de guvernământ: monarhie constituțională;
Localizare: estul sudic al Asiei în zona continentală, la granița cu marea Andaman și Golful Tailandei (est) și Myanmar (sud-est);
Suprafaţa: 513.115 km²;
Relief: extrem de dens populat în câmpia centrală, platou muntos în vest, istmuri în sud;
Climat: cald, umed și cu sezon musonic, uscat (martie-mai), umed (iunie-octombrie), rece (noiembrie-februarie);

Tailanda_foto mici (22 of 26)

Oraşe si monumente de vizitat:
– Bangkok – capitala țării, cu templul lui Buddha din smarald (Wat Phra Keo), piețele animate pline de restaurante și atmosfera orientală;
– Thonburi (temple budiste, precum Wat Arun, sec. XVIII), Nakhon Pathom (arhitectură bogată și rafinată de pe vremea regatului Siam), Sukhotai (ruinele templului Vat Mahathat, sec XIV);
– Arhitectură khmeră în Pimai, Muang Tam și Surin;
– Porturile de pe râul Kwai, unde s-au purtat bătălii istorice în cel de-Al Doilea Război Mondial;

Natura:
– Plaje de vis, la Phuket, Koh Samui, Koh Lanta, Pattaya;
– Croaziere și scufundări în I-le Similan;
– Triunghiul de Aur (zona de graniță între Thailanda, Myanmar si Laos, una dintre cele mai mari foste producătoare de opium;
– Mae Hong Son, zonă muntoasă unde întâlnim așa-numitele „femei-girafă”, de origine birmaneză care își lungesc gâturile cu ajutorul unor inele;

Tailanda_foto mici (1 of 26)

Alegerea momentului potrivit:
– Thailanda este o țară care poate oferi, la scară mare, un turism deopotrivă balnear și cultural, la costuri nu foarte ridicate;
– Având un climat tropical umed și cald în majoritatea anului, perioada cea mai bună pentru un sejur în Thailanda este noiembrie-februarie;
– Lunile martie, aprilie și mai sunt extrem de călduroase, trebuie evitată această perioadă;

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– (Bangkok) ianuarie 32/20, aprilie 35/26, iulie 32/25, octombrie 31/24;
– Temperatura apei mării: ianuarie 26°C, aprilie și iulie 28°C, octombrie 27°C;

Tailanda_foto mici (5 of 26)

Prezentare:
„Țara aventurilor” sau „Tărâmul zâmbetelor” sunt adesea etichetele folosite în prospectele turistice pentru „Muang Thai”, tradus ca „Pământul libertății” – Tailanda.

Aflat în sud-estul Asiei, în zona continentală, Regatul Thailandei, vechiul și legendarul Siam te primește cu bună dispoziție și o multitudine de arome și culori.

Cel mai vechi regat thai a fost fondat de Sukhothai în 1238, ajungând la apogeu sub domnia regelui Ramkhamhaeng, în secolul al XIV-lea, înainte de a cădea sub controlul regatului lui Ayutthaya, care a unificat cea mai mare parte din Thailanda de astăzi, Laosul și Cambodgia.

Ayutthaya a fost demis în 1767, la conducere urmând Taksin, care a mutat capitala la Thonburi. Succesorul său, generalul Chakri și-a mutat sediul la Bangkok, devenind rege sub numele de Rama I, fondator al dinastiei Chakri, care conduce și astăzi Thailanda.

Tailanda_foto mici (24 of 26)

Cunoscută sub numele de Siam până în 1939, Tailanda este singura țară din Asia de sud-est care nu s-a aflat niciodată sub stăpânire străină, iar locuitorii săi chiar se mândresc cu acest fapt. O revoluție fără vărsare de sânge a condus la actuala formă de guvernare, monarhie constituțională, în 1932. După război și un șir de dictaturi militare răsturnate din fericire repede, situația țării s-a stabilizat, economia explodând, mai ales pe seama turismului.

În 2006, o revoltă de catifea a răsturnat guvernul ales democratic, dar foarte criticat pentru populismul său, impunând noi alegeri, desfășurate în 2011. Armata a intervenit din nou, în mai 2014, răsturnând guvernul condus de Yingluck Shinawatra, o politiciană care se bucura de o importantă simpatie în mediul rural. Deși starea de urgență a fost ridicată la 13 iunie 2014, situația politică este departe de a se fi limpezit în Thailanda.

Tailanda_foto mici (6 of 26)

Ce trebuie să știm înainte de a pleca la drum?
– Pentru cetățenii UE este nevoie de un pașaport valabil cel puțin șase luni după efectuarea călătoriei;
– Limba oficială: thai, chineza și malaeziană, adică limbile celor mai importante naționalități care conviețuiesc în Thailanda; În regiunile turistice, limba de comunicare este engleza;
– Moneda națională: baht (THB). Cotația la 1 ian 2015: 1 EUR=40 THB;
– Budismul este principala religie a țării, restul de 6% fiind musulmani și creștini;

Ce vizităm?
Bangkok este orașul de pornire pentru mai toate itinerariile thailandeze. Este un oraș modern, cu un bogat patrimoniu cultural, o colecție de clădiri monumentale pline de decorațiuni. Orașul găzduiește templul budist cel mai respectat din Thailanda, Wat Phra Kaew și statuia lui Buddha de smarald.

Tailanda_foto mici (19 of 26)

Phra Nakhon Si Ayutthaya este fosta capitală a Siamului, iar o vizită în acest oraș poate fi cuplată cu vizite la Si Satchanalai și Kamphaeng Phet, toate aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Arhitectura Khmeră poate fi admirată în Isaan, zonele istorice Phimai și Phanom Rung fiind cele mai semnificative.

În provinciile de nord a trăiesc triburile de munteni, Akha, Lahu, Karen, Hmong, Mien și Lisu, fiecare cu o limbă și o cultură distinctă. Chiang Mai este o bază bună pentru plecarea în aceste călătorii, având și propriile repere culturale, cum ar fi templul Wat Doi Suthep.

Tailanda_foto mici (3 of 26)

Pentru cei interesați de istoria ceva mai recentă, Kanchanaburi deține o mulţime de obiective turistice legate de cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv „Podul de pe râul Kwai”, cunoscut din cartea și filmul cu același nume.

Plajele Thailandei pot rivaliza cu oricare dintre plajele insulelor din Pacificul de sud. Hua Hin este cea mai veche staţiune marină din Thailanda, locul de refugiu al regelui Rama VII. Puket și Ko Samui, astăzi celebre, s-au făcut cunoscute începând cu anii 70.

O insulă de paradis este Ko Phi Phi, locul unde s-a filmat celebrul film „The Beach”. Poate de acolo i se trage faima. Ko Pha Ngan oferă cele mai bune plaje din zonă, iar la Ko Chang găsești cazare pentru toate buzunarele.

Tailanda_foto mici (10 of 26)

Deși se poate spune că Thailanda nu are vegetația Malaeziei sau Indoneziei, totuși Parcul Național Khao Yai este extrem de aproape de capitală și încă populată cu tigri și elefanți sălbatici, macaci, giboni, căprioare și o multitudine de specii de păsări. Există condiții extrem de civilizate de a petrece o noapte în junglă în căsuțe cu toate dotările.

Chiar dacă nu este împădurită, pute afirma că Thailanda este țara cascadelor. Practic, le întâlnim peste tot: în Parcul Național Khao Yai, în Umphang sau în Parcul Național Kaeng Krachan.

Itinerarii:
Chiang Mai Chiang Rai în 3 zile – Thailanda de nord;
Mae Hong Son – traseu popular prin munții din provincia Mae Hong Son;
Rattanakosin Tour – un tur rapid într-un cartier istoric renumit din Bangkok;
Turul Yaowarat și Phahurat – un tur de mers pe jos de o zi prin aceste cartiere multiculturale.

Tailanda_foto mici (12 of 26)

Gastronomia tailandeza
Situată la confluența Indiei, Chinei și Oceaniei, bucătăria thailandeză reprezintă cea mai bună combinație a celor trei tehnici culinare și a ingredientelor folosite de acestea. Mâncărurile abundă, în general, în usturoi și ardei iuți (în special varietățile “phrik khii nuu”, care sunt niște ardei iuți foarte mici). Printre alte ingrediente specifice se numără sucul de lime, coriandrul și iarba de lămâie (lemongrass), care dau gastronomiei thailandeze aromele specifice.

Bucătăria thailandeză este faimoasă pentru felul în care balansează cele cinci arome fundamentale în toate mesele și felurile: picant, acru, dulce, sărat și amar (opțional). Potrivit www.turistik.ro, bucătăria specifică Thailandei cuprinde de fapt specificul a patru regiuni principale ale țării: nord, nord-est (Isan), regiunea centrală și cea de sud. Bucătăria din fiecare regiune este influențată de țările învecinate acelei regiuni. Bucatele thailandeze conțin din plin ierburi aromate proaspete și nu uscate, condimente și sos de pește. “Nam pla” este un sos de pește, foarte aromat, care se întâlnește aproape în toate felurile de mâncare. Extrem de folosită este și pasta de crevete.

Thailandezii sunt obișnuiți să mănânce foarte mult orez, la fiecare masă chiar. Majoritatea dintre ei nu consideră sandvișurile o masă, ci doar o gustare. De asemenea, localnicii nu prea stau la masă, deoarece, mai ales copiii și adolescenții, mănâncă atunci când le este foame.

Dacă veți face cunoștință cu un thailandez, este posibil să vă întrebe “gin khao yung” de fiecare dată când vă întâlniți, ceea ce înseamnă “ai mâncat?” sau mai precis “ai mâncat orez?”.

De altfel, orice pasionat de gastronomie a încercat mâncarea thailandeză cel puțin o dată, însă cele mai bune feluri din lume se prepară în Bangkok, capitala țării și una dintre cele mai cunoscute destinații asiatice. Spectaculoasa capitală a Thailandei oferă o multitudine de opțiuni culinare, de la tarabe stradale și până la restaurante de cinci stele, de la feluri tradiționale thai și până la mâncare japoneză, italienească, chinezească, indiană, germană sau coreeană. Cu toate acestea, restaurantele cu mâncare occidentală sunt dintre cele mai scumpe.

Condiţii de intrare si regim de şedere
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Thailandei.
Autorităţile thailandeze eliberează viză de intrare şi la frontieră, pentru o perioadă de şedere de până la 15 zile. Pentru a obţine o viză de intrare în Thailanda pe aeroport va trebui sa vă deplasaţi, după coborârea din avion, la biroul “Oficiul Emigrări şi Vize Speciale, Diplomaţi şi Visa-On-Arrival” unde sunt necesare următoarele:
– valabilitatea paşaportului sa fie de minimum 6 luni;
– să completaţi un formular tip;
– fotografie 4×6 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii;
– bilet de avion pentru retur;
– durata sejurului sa nu depăşească 15 zile;
– persoana care călătoreşte individual trebuie sa aibe asupra sa suma de minimum 10.000 Baht cash (cca 350 $) sau echivalentul acestei sume in dolari SUA sau Euro;
– pentru o familie (soţ, soţie, copii) suma minima necesara este de 20.000 Baht (cca 700 $) sau echivalentul acestei sume in dolari SUA sau Euro;
– după predarea formularelor si verificarea documentelor, procedură care va dura in jur de 5-10 minute, cetăţenilor români li se va aplica pe paşaport viza necesara intrării in Thailanda.

Tailanda_foto mici (9 of 26)

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Thailandei pentru o perioadă mai mare de 15 zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, o viză de intrare de la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti. Depăşirea termenului de şedere în Thailanda acordat prin viză va fi sancţionat conform legislaţiei in vigoare! Pentru turiştii care depăşesc durata de 15 zile de şedere, ca beneficiari ai “vizei la sosire”, se va percepe o taxă, după cum urmează:
– dacă depăşirea este de o zi, nu se percepe nici o taxă;
– începând cu a 2-a zi de şedere peste durata admisă de 15 zile, se va percepe o taxă de 500 Baht (16-17 USD) pentru fiecare zi de depăşire, maximum 20.000 Baht. Această taxă va fi achitată la ieşirea din Thailanda, la punctul de frontieră. Fără achitarea acestei taxe, nu este permisă trecerea frontierei de stat thailandeze. Refuzul sau imposibilitatea de a plăti taxă, poate conduce la aplicarea unei amenzi de 20.000 Baht şi dispunerea arestării până la achitarea acesteia. Cetăţenii străini care depăşesc perioada acordată de viză cu o perioadă mai mare de 40 de zile, riscă aceleaşi măsuri ca în cazul refuzului de plată.

Tailanda_foto mici (23 of 26)

Pentru o şedere de un an se poate solicita o viza “non-immigrant” la reprezentanţa diplomatică thailandeză, care înaintează cererea spre aprobare Biroului de Imigrări din Thailanda. Pentru informaţii suplimentare poate fi accesată pagina de internet a reprezentanţei diplomatice a Regatului Thailandei la Bucureşti http://www.thaiembassy.org/bucharest/. Cetăţenii români cărora Ambasada României la Bangkok le eliberează un paşaport temporar, trebuie să se prezinte la un birou al poliţiei de imigrări pentru a solicita verificarea în sistem a datei de intrare în ţară care a fost aplicată pe paşaportul precedent şi respectiv aplicarea pe paşaportul temporar a unei ştampile cu data respectivă. Ştampila este necesară întrucât, pentru fiecare zi pentru care se depăşeşte perioada de şedere acordată prin viză, se plătesc penalităţi de 500 baht/zi (cca.13 Euro) Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Tailanda_foto mici (18 of 26)

Doriţi să munciţi în Thailanda?
Vizele pentru muncă trebuie solicitate Biroului de Imigrări de către firma thailandeză care doreşte să angajeze un străin.

Viza de şedere permanentă
Pot solicita viza de şedere permanentă străinii care posedă viză “non-immigrant” şi au o perioadă continuă de şedere în Thailanda de 3 ani.
Posesorul unei vize de şedere permanentă care doreşte să călătorească în afara Thailandei şi să păstreze dreptul de şedere permanentă trebuie să solicite în prealabil o viză “non-immigrant”.

În cazul în care cetăţenii români care deţin o viză de şedere permanentă decid să călătorească în afara graniţelor Thailandei pentru o perioadă mai mare de un an, li se va suspenda, automat, dreptul de şedere permanentă pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Trebuie să anunţaţi Biroul de Imigrări cu privire la adresa la care locuiţi, procedură care se repetă la fiecare 90 zile.

Celor cărora le-a expirat viza de şedere şi se prezintă din proprie iniţiativă la Biroul de Imigrări, li se aplică o amendă de 200 Baht pentru fiecare zi de depăşire a valabilităţii vizei, dar suma totală a amenzii nu poate depăşi 20.000 Baht (cca. 500 $ SUA). Excepţie fac străinii care şi-au pierdut documentele de călătorie şi se prezintă la Biroul de Imigrări pentru acordarea unei noi vize de şedere temporară în Thailanda pe documentele eliberate de ambasadele statelor de provenienţă.

Permisiunea de revenire
Este obligatoriu să obţineţi “permisiunea de revenire” în cazul în care sunteţi posesor al unei vize de şedere pentru Thailanda, doriţi să călătoriţi în altă ţară şi ulterior să vă întoarceţi în Thailanda înainte de expirarea vizei.

Această permisiune vă dă dreptul să reveniţi în Thailanda şi să folosiţi valabilitatea vizei iniţiale până la expirare. Dacă nu solicitaţi permisiunea de revenire, viza se anulează automat la ieşirea din Thailanda. Permisiune de revenire în Thailanda în cadrul unei vize iniţiale poate fi obţinută ori de câte ori se solicită.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională thailandeză, modificări ce pot interveni în mod periodic, cuantumul minim al sumelor ce trebuie deţinute pe categorii de vize, regimul asigurărilor medicale şi alte detalii necesare obţinerii diferitelor categorii de vize, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile thailandeze:
– Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei (www.mfa.go.th)
– Ambasada Thailandei la Bucureşti

Tailanda_foto mici (13 of 26)

Vă recomandăm să anunţaţi misiunea diplomatică a României în Thailanda cu privire la prezenţa dumneavoastră pe teritoriul acestei ţări.

Ameninţări teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Thailanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Thailanda sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate
Atragem atenţia cu privire la existenta legii lèse majesté in Thailanda, care este aplicată cu multă stricteţe şi prevede pedepse grele privative de libertate în cazul în care se apreciază că se aduc insulte regelui sau membrilor familiei regale.
Între infracţiunile cele mai frecvente se numără consumul şi traficul de droguri si sustragerea şi falsificarea paşapoartelor.

Recomandări generale:
– Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– Respectaţi cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
– În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
– Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
– Vă recomandăm ca schimburile valutare să se desfăşoare doar la casele de schimb valutar.
– Jocurile de noroc sunt interzise pe teritoriul Thailandei.

Tailanda_foto mici (16 of 26)

Atenţie! Atunci când în urma unor evenimente se apelează la diferite servicii locale (organe de ordine, companii de asigurări etc.), orice document semnat trebuie să fie tradus într-o limbă de circulaţie internaţională cunoscută de persoanele implicate, pentru eliminarea oricăror neclarităţi în interpretarea ulterioară a documentului.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Bangkok. În cazul furtului paşaportului, cetăţenii români trebuie să declare furtul la poliţia locală.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor thailandeze, trebuie apelată Poliţia – telefon 191.

Între infracţiunile cele mai frecvente se numără:
– Consumul şi traficul de droguri
– Sustragerea şi falsificarea paşapoartelor
– Escrocheriile la centrele de închirere jetsky, motoscutere (se cer despăgubiri foarte mari pentru despăgubirile preexistente).
– Escrocheriile cu pietre preţioase şi semi-preţioase vândute pe post de chilipir
– Escrocheriile în aeroport în care turiştii sunt arestaţi pentru introducerea fără a declara în prealabil achiziţionarea a peste 200 de ţigări cumpărate în regim duty-free din aeroportul de escală.
– Escrocheriile realizate cu tuk-tuk-ul (mijloc de transport local) , prin care turiştii sunt obligaţi să cumpere de la magazinele care oferă comision şoferului.
– Furtul genţilor în timpul călătoriilor cu tuk-tuk–ul de către motociclişti.

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul în care vă deplasaţi în Thailanda.

Costul serviciilor medicale este ridicat.

Atenţie! Unităţile medicale acceptă asigurările încheiate în alte ţări, în condiţiile în care firma la care se încheie poliţa are reprezentanţă în această ţară.
Este obligatorie vaccinarea cetăţenilor care, anterior depunerii cererii pentru viza de intrare în Thailanda, au vizitat Africa sau America de Sud.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Tailanda_foto mici (16 of 26)

Sistemul de conducere auto este asemănător celui britanic (volanul pe partea dreaptă), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie.

Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional, adaptate mersului pe partea stânga.

O atenţie deosebită trebuie acordată în marile oraşe participanţilor la trafic ce utilizează motorete şi motociclete, care de cele mai multe ori nu au un stil preventiv de a conduce şi pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Starea drumurilor
Thailanda dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

Limitele de viteză admise pe autostrăzi – 120 km/h, iar în oraşe de 50 km/h, cu excepţia zonelor cu alt regim indicat în mod expres

Parcarea
Parcarea este permisă în locurile special amenajate şi marcate corespunzător.
În caz contrar, poliţia rutieră blochează roţile autoturismului şi nu se revine asupra acestei măsuri decât după plata unei amenzi la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Centura de siguranţă
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Permisul de conducere
Cetăţenii străini aflaţi in Thailanda pot conduce mijloace auto pe teritoriul ţării numai după susţinerea examenului auto şi a vizitei medicale.

Transportul public
Vă recomandăm să acordaţi o atenţie sporită în momentul recurgerii la serviciile taximetriştilor. Majoritatea nu cunosc limba engleză, de aceea vă recomandăm să prezentaţi adresa de destinaţie în limba thai.

Reglementări vamale
Introducerea în Thailanda a drogurilor de orice natură este interzisă.
Atenţie! Nu acceptaţi preluarea de bagaje la aeroport sau în orice punct de trecere a frontierei de la persoane necunoscute, deoarece puteţi fi acuzat de trafic de droguri.

Deţinerea şi traficul de droguri se pedepsesc, în anumite cazuri, cu moartea.
Sumele care depăşesc 10.000 euro trebuie declarate la intrarea în Thailanda.

Regimul medicamentelor
Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Exista restricţii în privinţa medicamentelor psihotrope.

Utilizarea cărţilor de credit
Majoritatea cărţilor de credit sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

Toate cărţile de credit importante sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

Regimul animalelor de companie
Vă recomandăm să nu călătoriţi în Thailanda cu animale de companie ca urmare a problemelor pe care Thailanda le-a avut cu gripa aviară, precum şi ca urmare a neacceptării acestora în majoritatea hotelurilor.

Notă:
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea GhidEuropean și nici a Ministerului de Externe, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Tailanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.