Tanzania

Tanzania (1)

Nota: Zanzibar a devenit parte a noului stat Tanzania, in 1956, dupa unirea cu Tanganyika.

Numele oficial: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania;
Forma scurta: Tanzania;
Forma internaţională: Republic of Tanzania;
Forma internaţională scurta: Tanzania;
Codul de tara ISO: tz;
Ora oficiala: UTC +3h
Prefixul telefonic de tara: +255
Capitala: Dar es Salaam (executivă), Dodoma (legislativă);
Alte oraşe: Antsirabé Arusha, Mwanza, Mbeya, Mtwara, Stonetown, Zanzibar;
Forma de guvernământ: uniune între Tanganyika și Zanzibar;
Localizare: estul Africii, între Kenya și Mozambique, cu ieșire la Oceanul Indian;
Suprafaţa: 945.000 km²;
Relief: platou muntos, cel mai înalt masiv – Kilimanjaro 5 895 m;
Climat: variat, de la tropical umed la arid și chiar temperat;

Tanzania (11)

Oraşe si monumente de vizitat:
– Un australopitec, datând de acum 2 milioane de ani a fost descoperit în peșterile de la Olduvai, unul dintre cele mai importante situri paleontologice din lume. Situl poate fi vizitat, aflându-se în nordul Tanzaniei, la granița cu Kenya;
– Cele mai interesante orașe ale țării sunt Zanzibar, oraș care poartă numele insulei pe care se află, Stone Town, centrul istoric, clădit din piatră de granit negru, apoi porțile sculptate, vechiul fort arab și Beit el Ajaib – casa minunilor;

Tanzania (2)

Natura:
– Masivul Kilimanjaro este, cu siguranță, cea mai cunoscută atracție turistică a Tanzaniei;
– Trei lacuri, denumite și „Marile Lacuri”, completează peisajul muntos: Tanganyika, Malawi și Victoria;
– Paradisul tropical îl găsim pe insulele Zanzibar și Pemba;
– O altă atracție o reprezintă rezervațiile de animale, unde se organizează safariuri turistice, în special cea de la Serengeti, care este catalogată ca fiind cea mai mare grădină zoologică din lume. Aici întâlnim elefanți, girafe, hipopotami, lei, rinoceri, zebre ș.a;
– Parcurile naționale Manyara, Ruaha, Tarangire și cel de la craterul vulcanic Ngorongoro;
– Rezervația naturală Selous;

Tanzania (3)

Alegerea momentului potrivit:
– Cea mai bună perioadă pentru o escapadă în Tanzania este cea cuprinsă între lunile iulie și octombrie, nu numai pentru plajă și sporturi nautice ci și pentru a observa animalele sălbatice din rezervații, care în această perioadă sunt extrem de active;
– Pentru ascensiunile pe masivul Kilimanjaro cea mai bună perioadă este cuprinsă între lunile ianuarie și martie, precum și iulie-octombrie. Trebuie evitată perioadele octombrie-noiembrie și martie-aprilie;
– Singurul avantaj în sezonul ploios (aprilie-iunie și noiembrie) este nivelul scăzut al prețurilor;

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
– Dar es-Salam: ianuarie 31/24, aprilie 31/23, iulie 29/18, octombrie 31/20;
– Temperatura apei mării: ianuarie și aprilie 28°C, iulie 25°C, iulie 29/17, octombrie 26°C;

Tanzania (14)

Prezentare:
Tanzania este probabil așezată pe una dintre cele mai vechi zone locuite din lume. Cel puțin așa afirmă arheologii care au descoperit pe teritoriul acestei țări africane resturi fosile umane vechi de peste două milioane de ani.

Acum 2000 de ani populații bantu au început să sosească din Africa de vest într-o serie de migrații prelungite, care s-au întins până în secolul al XVII-lea.

Pe lângă aceștia, călătorii și negustorii din Golful Persic și vestul Indiei au reușit să impună credința în Islam, mai ales pe coasta dominată de vorbitorii de limbă swahili.

În secolul al XIX-lea Imperiul German a cucerit teritorii importante în vestul Africii, inclusiv partea continentală a Tanzaniei, Rwanda și Burundi, pe care le-a incorporat în imperiu și le-a impus limba germană.

Acordurile încheiate după Primul Război Mondial, au încredințat zona de est a Africii Marii Britanii, cu excepția unor mici teritorii, care au revenit Belgiei.

Dominația britanică a încetat în 1961, după o revoltă relativ pașnică. În 1956, un militant local, Julius Nyerere, care fusese numit guvernator britanic în Tanganyica, avea să devină primul președinte al Tanzaniei, după unirea cu insula Zanzibar. În 1964, noul stat avea să-și proclame independența (26 aprilie).

Tanzania (4)

Pe la sfârșitul anilor 70, Tanzania apelează la ajutorul Chinei, care impune un pact prin care marile proiecte ale țării africane să fie realizate cu mână de lucru chineză. În anii 80, Tanzania apelează la F.M.I. care aprobă un împrumut și impune o serie de reforme. Încetul cu încetul, PIB-ul pe cap de locuitor crește, țara revenindu-și după puseuri istorice destul de agitate.

Din punct de vedere geografic, Tanzania este așezată pe un platou continental muntos, dominat de unul dintre cei mai înalți masivi din lume, Kilimanjaro (sau “Muntele alb”, respectiv “Muntele cu zăpadă”), cu vârfurile Uhuru, de 5.895 m, cel mai înalt vârf din Africa, urmat de muntele Kenya. În anul 1987, Kilimanjaro a fost declarat monument al naturii aflat sub protecția UNESCO.

Kilimanjaro

Dacă Kilimanjaro este cel mai înalt punct al Tanzaniei, lacul Tanganyika este cel mai jos, dar Tanzania se mai bucură și de ieșire la marele lac Victoria și la Oceanul Indian, unde se află poate cea mai frumoasă parte a țării, alcătuită din insulele Zanzibar și Pemba.

Datorită reliefului său, clima Tanzaniei variază de la umed-rece la cald, neexistând însă anotimpuri vizibile sau sezoane uscate și umede. Există însă două sezoane ploioase, unul scurt, din octombrie pana în decembrie și unul ceva mai lung, din martie până la sfârșitul lunii mai.

Nu este necesară viză pentru sejururi de mai puțin de 90 de zile pentru cetățenii din Namibia, România, Rwanda, Hong Kong, Malaezia și toate statele membre Commonwealth (cu excepția Regatului Unit, Canada, Bangladesh, Noua Zeelandă, Nigeria, India și Africa de Sud). Costul unei vize turistice este de 50 USD pentru un sejur sau 100 USD pentru o singură intrare de trei luni. Viza poate fi obținută la aterizare în Dar es-Salaam, Kilimanjaro, Mwanza și porturile de intrare.

Există două aeroporturi principale, unul în Dar es-Salaam (Aeroportul Julius Nyerere International) și Aeroportul Internațional Dar es-Salaam) și un aeroport în Kilimanjaro, aflat la jumătatea distanței între Arusha și Moshi.

Tanzania (8)

Liniile aeriene care au zboruri spre și dinspre Tanzania sunt: KLM Royal Dutch Airlines (Amsterdam), British Airways (Londra-Heathrow), Swiss International Air Lines (Zürich), Turkish Airlines (Istanbul), Emirates (Dubai), Qatar Airways (Doha), Air India (Mumbai), South African Airways (Johannesburg), Ethiopian Airlines (Addis Abeba), și Kenya Airways (Nairobi). Unele dintre aceste linii au și trei zboruri zilnice cu escală în Kilimanjaro.

Avertisment: Nu este recomandat să conduceți un automobil în Tanzania, dacă nu aveți deja experiență în șofatul în țările africane în curs de dezvoltare. Dacă totuși vă încumetați să conduceți un automobil trebuie să țineți cont că în Tanzania se conduce pe partea stângă, ca de altfel în Marea Britanie, India, Australia sau Japonia. Deși schimbătorul de viteze, ștergătoarele de parbriz și activatorii de semnalizare sunt inversate, din fericire, pedalele nu sunt. Doar urmați traficul. Cu toate acestea, chiar și cu o oarecare practică, ar trebui să fiți mereu vigilent, pentru a evita coliziunile de orice fel.

Dar_es_Salaam_traffic

Dacă vă hotărâți să închiriați un automobil, cea mai bună alegere este varianta 4 x 4, mai ales dacă aveți de gând să vă avântați în rezervațiile cu animale sălbatice, sau în parcurile naturale.

Este bine să aveți întotdeauna o hartă, deoarece reperele pe drumurile naționale sunt aproape inexistente. Chiar și cu o hartă, trebuie să circulați cu geamurile închise, nu rare fiind furturile din mașini la intersecții sau în timp ce staționează. Parcarea trebuie făcută într-un loc special amenajat, securizat.

Drumurile sunt extrem de proaste, pline de gropi și șanțuri, iar multe autovehicule locale circulă supraîncărcate. Localnicii conduc adeseori cu viteză, rar respectă regulile de circulație, iar lipsa unor semne rutiere face șofatul în Tanzania o aventură.

Deși sunt unele dintre cele mai frumoase persoane din lume, evitați să vă „înțelegeți” cu tanzanienii dacă sunteți implicat într-un incident rutier. Mergeți la prima secție de poliție pentru a evita neînțelegerile.

Tanzania bus

Autobuzul este o modalitate ieftină de a călători în Tanzania. Autobuzele vor opri însă în fiecare cătun. Pentru referință, o călătorie de la Dar es-Salaam la Iringa (500 km) durează mai bine de 7-8 ore. În Tanzania nu există autostrăzi, ca atare circulația rutieră se desfășoară, uneori, cu viteza melcului. Dacă intenționați să închiriați un automobil, cel mai nimerit este un 4×4, singurul care poate rezista la toate condițiile de drum din Tanzania.

Tanzania este o țară cu multe parcuri naționale unde se pot admira unele dintre cele mai frumoase exemplare ale florei și faunei africane. Dacă alegeți un astfel de tur, există două tipuri: circuitul de nord (Serengeti, Ngorongoro, Tarangire Manyara și) și circuitul de sud (Selous, Mikumi și Ruaha).

Tanzania (5)

Costul unui safari poate varia în funcție de elementele de bază (corturi, self-catering și ghidaje cu mașini), precum și parcurile alese. Spre exemplu, pentru parcurile mai mici, cum ar fi Manyara și Tarangire, cu cazare în cabane de lux și tabere de corturi, costurile se situează între 250-1500 USD pe persoană, pe noapte. Un ghid poate costa între 35-50 USD pe zi.

Cel mai cunoscut parc este Parcul Național Serengeti, cunoscut mai ales din numeroasele seriale difuzate pe Discovery Channel, areal ce găzduiește o gamă largă de animale sălbatice, inclusiv lei, gheparzi, leoparzi, hipopotami, elefanți, zebre, bivoli, crocodili, gazele și capre gnu. O atracție majoră este migrația caprelor gnu, care are loc în mod continuu între Serengeti și Masai Mara (Kenya). Taxele de intrare în parc sunt de 50 dolari/ persoana/zi și este necesară o ghidare cu un vehicul 4×4.

Tanzania (15)

Una dintre cele mai apreciate atracții ale Tanzaniei sunt insulele sale. Zanzibar este o insulă din largul coastelor tanzaniene, care este străjuită în nord de insula Pemba, iar la sud de insula Mafia. Zanzibar este recunoscută pentru plajele sale superbe, de pe care se pot practica scuba diving, snorkeling și înotul cu delfinii.

De la mare la munte, pentru a descoperi atracția principală a Tanzaniei, masivul muntos Kilimanjaro, cel mai din Africa. Mulți dintre vizitatorii Tanzaniei vin special pentru ascensiuni pe Kilimanjaro, dar pentru acest gen de aventură este necesară o prealabilă informare și pregătire minuțioasă.

Moneda națională a Tanzaniei este shillingul tanzanian (TSH), aflat în circulație în 5 bancnote și 6 monede.

Securitatea personală trebuie să fie o preocupare importantă pentru orice turist care vizitează Tanzania. În general este bine să evitați deplasările noaptea, iar dacă totuși le faceți deplasarea cu taxiul sau în grupuri mari este mai sigură.

Dacă aveți tangență cu poliția este bine să luați imediat legătura cu ambasada sau consulatul local. Nu încercați să mituiți polițiștii! Încercați să plătiți amenzile pe loc, este mai ieftin și mai sigur.

Tanzania (1)

Ca în majoritatea țărilor africane, rata de infectare HIV/SIDA este destul de mare (9%). Nu faceți sex neprotejat, nu vă lăsați înșelați categoria socială a partenerei/partenerului, virusul este uniform distribuit, indiferent de clasa socială.

Malaria este transmisă de țânțari și este endemica în Tanzania. Puteți fi în pericol în aproape oricare parte a țării, deși acest risc este diminuat la altitudini mai mari de 2000 m. Există câteva reguli de bază pentru a evita înțepăturile: dormitul sub o plasă densă, purtatul de pantaloni lungi și încălțăminte închisă, dar niciuna nu este sigură. Înainte de a pleca din țara de origine poate fi consultat un medic pentru a se prescrie anumite profilaxii anti-malarie.

Alte boli majore la care puteți fi expus sunt febra tifoidă și holera. În teorie, febra tifoidă poate fi evitată prin selectarea cu grijă a alimentelor și băuturilor. Holera este marcată de vărsături și mișcări ale intestinului bruște, incontrolabile, care pot produce deshidratarea și în cele din urmă moartea bolnavului în termen de 48 de ore. Este important să se solicite asistență medicală cât mai repede posibil. Holera este mai mult sau mai puțin un fenomen sezonier în Zanzibar, unde apar focare preponderent în timpul sezoanelor ploioase. Vaccinuri sunt disponibile atât pentru febra tifoidă cât și holeră.

Feriți-vă de scorpioni, păianjeni sau furnici. Trebuie să aveți grijă când vizitați parcurile naționale și trebuie să vă deplasați prin iarba înaltă.

Spitalele și dispensare din Tanzania nu îndeplinesc standardele occidentale. Dacă aveți nevoie de o intervenţie chirurgicala sau orice altă procedură medicală complexă va trebui să fiți evacuați în Kenya, Africa de Sud sau Europa. O asigurare medicală complexă ar trebui să acopere aceste cheltuieli.

Dar es Salaam este deservit de câteva clinici personal de către medici instruiți occidental. Cu toate acestea, unele proceduri chirurgicale necesită încă evacuare din Tanzania.

Un lucru important de care trebuie să țineți seamă este Ramadanul, o sărbătoare importantă a musulmanilor, pentru care există un respect deosebit. Datele exacte ale Ramadanului depind de observaţiile astronomice locale și pot varia oarecum de la țară la țară. Ramadanul se încheie cu festivalul de Eid ul-Fitr, care poate dura mai multe zile, de obicei trei în cele mai multe țări.

Dacă ați planificat să călătoriți în Tanzania în timpul Ramadanului, va trebui să vă adaptați ţinuta pentru a nu jigni populația locală: haine ceva mai conservatoare, în special în Zanzibar. De asemenea, femeile occidentale nu ar trebui să poarte haine care dezvăluie prea mult pielea. “Kangas”, viu colorate (un fel de pelerine), pot fi cumpărate local și înfășurate în jurul trupului.

Oamenii Masai, cu haine lor colorate, sunt ținte tentante pentru orice turist cu un aparat de fotografiat. Cu toate acestea, ei se așteaptă să fie plătiți pentru că pozează și să fie întrebați înainte de a lua fotografii.

Tanzania (4)

Sfaturi de călătorie
– Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), secţiunea Condiţii de Călătorie.
– Respectaţi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere, după caz. În acest sens, verificaţi rubrica Vize şi servicii consulare – Regimul de vize.
– Consultaţi Ghidul Serviciilor Consulare – conţine informaţii utile care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în afara ţării şi să rezolvaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute care pot apărea pe parcursul călătoriei dumneavoastră.
– Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie! În acest sens, verificaţi rubrica Alerte de călătorie.
– Aveţi grijă ca documentele de călătorie să fie valabile şi în bună stare!
– Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).
– Înregistraţi-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică în cazul în care călătoriţi în zone nesigure sau îndepărtate.
– Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
– Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
– Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate.
– Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
– Evitaţi deplasarea în zone periculoase!
– Procuraţi-vă un ghid al ţării în care mergeţi.
– Respectaţi legislaţia locală! Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor sau regulilor locale. Oricât de diferite sunt legile sau regulile străine faţă de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie şi vă asigură liniştea, confortul şi demnitatea faţă de autorităţile locale. Responsabilitatea respectării legilor în străinătate şi cea a asigurării reprezentării în justiţie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecărui cetăţean român.
– Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi.
– Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective.
– Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
– Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea proprie şi a membrilor de familie, după caz.
– Dacă călătoriţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele pe care le puteţi lua în bagajul de mână.
– Nu vă angajaţi să transportaţi bagajele unor persoane necunoscute. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar dumneavoastră veţi suporta consecinţele legii!
– În cazul în care călătoriţi cu avionul sau trenul, consultaţi ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeană. Acest material oferă informaţii utile cu privire la drepturile dumneavoastră în caz de îmbarcare refuzată, zbor anulat, întârzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul conţine şi informaţii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusă.
– În cazul călătoriilor cu autobuzul/trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei.
– În cazul în care doriţi să călătoriţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea!

GhidEuropean va recomanda: Tanzania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.