Comorile României: Târgu Secuiesc

Covasna1

Târgu Secuiesc este un orășel ardelenesc unic în România, care își etalează fără ostentație aerul romantic și medieval. Unic prin faptul că din centrul orașului pornesc, asemenea razelor soarelui, 73 de străduțe înfundate, denumite curți, care nu poartă nici astăzi un nume, doar câte un număr.

În fiecare dintre ele, cu zeci și sute de ani în urmă, locuia câte un meșter priceput la pantofi, pălării, turtă dulce, tâmplărie sau la prelucrarea fierului. Prin urmare, nu întâmplător municipiul Târgu Secuiesc este supranumit ”orașul breslelor”.

Lucruri pe care ei le-au făcut ori folosit cândva sunt adunate astăzi la Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc, inaugurat în anul 1972.

Făcând un popas aici afli că, pe vremuri, cizmele erau făcute pe un singur picior și trebuiau rotite zilnic de pe unul pe altul, adică schimbat stângul cu dreptul, ca să se tocească uniform.

Mai afli că în lipsa telefoanelor negustorii își trimiteau mesaje scrise pe table de lemn sau din ceramică prin intermediul slujitorilor ori ucenicilor, dar și că fiecare tâmplar avea grijă să cresteze în mobilă un loc ascuns pentru bani și pentru documentele importante.

Deși vremea breslelor a apus, la Târgu Secuiesc mai sunt câteva familii care practică meseriile tradiționale, continuând să scrie astfel istoria acestor locuri. Spre exemplu, aici se fac și acum cahle de teracotă pentru sobe, adevărate opere de artă, dar și turta dulce împodobită care se vinde în mai toate târgurile din țară.

Muzeul breslelor găzduiește periodic și expoziții legate de viața oamenilor din zonă, iar adeseori apelează și la sprijinul localnicilor pentru ca materialul să fie cât mai bogat și relevant. În prezent se află în pregătire o expoziție având ca temă gastronomia locală, ce va reuni fotografii de epocă, rețete culinare specifice și obiecte folosite pe vremuri la prepararea și servirea meselor.

Până acum au mai fost realizate două astfel de expoziții, cu obiecte vestimentare și piese de mobilier ce au aparținut unor familii burgheze din zonă.

Muzeul merită vizitat și pentru o altă colecție inedită — cea de costume populare în miniatură. Este vorba despre o expoziție ce reunește aproape 250 de păpuși îmbrăcate în costume populare, realizate la începutul anilor ’70, în urma unui concurs lansat de o revistă pentru copii. Mascotele muzeului sunt Zsuzsi și Andris, două păpuși îmbrăcate în costume populare secuiești.

În municipiul Târgu Secuiesc se va deschide în viitor și un muzeu al fotografiei, unde vor putea fi văzute aparate și fotografii de pe vremea străbunicilor, când nimeni nu și-ar fi putut închipui măcar o cameră digitală sau o fotografie editată în photoshop. Vizitatorii muzeului se vor putea fotografia aici ca odinioară, în rochii de epocă, cu joben, monoclu și baston.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Târgu Secuiesc, construită la începutul anilor 1900, găzduiește Casa de cultură municipală și teatrul cu 500 de locuri. De altfel, toate clădirile din centrul orașului sunt bine păstrate. Majoritatea au balcoane și porți din fier forjat, iar pe zidurile lor se pot distinge cu ușurință blazoanele meșteșugarilor și negustorilor care au trăit aici.

În mijlocul pieței ovale flancate de vechile clădiri tronează statuia revoluționarului pașoptist Gabor Aron, născut în urmă cu 200 de ani în localitatea covăsneană Brețcu, sub comanda căruia s-au topit clopotele mai multor biserici și s-au turnat 64 de tunuri într-un atelier din acest târg. Dintre toate s-a mai păstrat doar unul singur, expus astăzi la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care a fost găsit în vara anului 1906 în zona veche a municipiului, cu ocazia unor lucrări de construcție efectuate într-una dintre curți. Autentificarea lui s-a putut face pe baza tehnicii speciale de fabricare folosite de artileriștii pașoptiști din zonă, care, neavând utilaje pentru realizarea ulterioară a găurilor de tun, au turnat țevile direct cu gaură.

Târgu Secuiesc este un orășel liniștit, plin de istorie, unde merită să faci un popas în timpul unei vacanțe. La o distanță de numai 10 kilometri, în localitatea Cernat, poate fi vizitat un muzeu etnografic în aer liber, unde există o colecție inedită de sobe vechi și sănii pictate, porți sculptate, gramofoane, mobilier și alte obiecte adunate de prin gospodăriile din zonă.

Sursa: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.