Tartă cu fistic și griș (Ravani, Turcia)

Ravani-TR-1024x576

Tartă cu fistic și griș este un desert traditional din Veria, intre timp foarte raspandit in bucatariile mediteraneene sub diferite denumiri. Astfel in Grecia il gasim sub denumirea de Ravani sau raveni, in Turcia – Raveni, in timp ce in tarile arabe poarta denumirea de Basbousa sau Hareesa.

Ravani, in mod traditional, este preparat din ingrediente simple, la baza avand faina de gris, insa in compozitie se pot adauga nuci, migdale, fistic, fulgi de nuca de cocos, scortisoara, vanilie.

Este un desert foarte dulce, scaldat in sirop de lamaie sau portocala. Se poate servi simpla, alaturi de ceai sau cafea, sau cu diverse creme, frisca, ciocolata, sau inghetata.

Ingrediente
– 5 ouă medii (gălbenușurile separate)
– 1 lingură de zahăr cu vârf
– coaja rasă de la 1 portocală
– 50 g griș fin
– 50 g făină
– 100 g fistic

Sirop
– 600 ml suc proaspăt de portocale
– coaja rasă de la 1 portocală
– 500 g zahăr

Pentru servire
– 300 ml smântână
– 300 ml iaurt grecesc
– 2 portocale

Pregătirea

Se încălzește cuptorul la 180 ° C. Se unge cu unt o tavă care are 6 matrițe pentru brioșe de mari dimensiuni.

Într-un castron mare se bat albușurile, cu un praf de zahăr, până când devin rigide. Într-un alt castron se bat gălbenușurile împreună cu 1 lingură de zahăr și coaja de portocala până culoarea amestecului devine pal. În castronul cu albușuri adaugăm grișul, făina și fisticul și amestecăm ușor. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă până la omogenizare. Amestecul se toarnă în tava de brioșe și se coace timp de 30 minute.

Între timp preparăm siropul. Punem sucul de portocale, coaja și zahărul într-o cratiță, la foc mediu, aducând la fierbere și amestecand până ce zahărul se va dizolva. Fierbem timp de 10 minute sau până când amestecul devine siropos și s-a redus la jumătate. Se lasă să se răcească.

Batem smântâna până se îngroașă și o amestecăm în iaurt.

Segmentăm portocala prin tăierea coajei cu un cuțit mic, ascuțit, asigurându-ne că îndepărtăm toate pielița albă.
Când prăjiturile sunt făcute se toarnă o parte din siropul răcit și se lasă să se pătrundă timp de cel puțin 10 minute (sau mai mult, dacă preferați prăjituri mai moi). Serviți prăjiturile cu smântână și iaurt, ornând cu segmentele de portocale și un pic de sirop suplimentar.

Nota bucătarului
Temperaturile cuptorului sunt diferite, in funcție de tipul acestuia; dacă se utilizează convecție, se reduce temperatura cu 20˚C.
Pentru a măsura cantitățile:1 linguriță înseamnă 5 ml; 1 lingură este egală cu 20 ml; 1 cană este egală cu 250 ml.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.