Tonga
Numele oficial: Kingdom of Tonga;
Forma scurta: Tonga;
Codul de tara ISO: to;
Ora oficiala: UTC +13h;
Prefixul telefonic de tara: +676 ;
Capitala: Nuku’alofa (pop. 25.000 loc.);
Forma de guvernamant: monarhie constitutionala (din 1875);
Localizare: arhipelag in Oceania, la sud de Samoa;
Suprafaţa: 747 km²
Relief: insule vulcanice si atoli de corali;
Climat: subtropical, racoros si mai putin umed, sezon musonic intre noiembrie-aprilie;
Prezentare:
Vechiul regat Tonga, singurul ramas in Polinezia, este si unica natiune din Pacific care nu s-a aflat niciodata sub dominatie straina.
Tonga se intinde pe o suprafata de 700.000 de kilometri patrati de ocean, intre insulele Fiji si Samoa, incluzand si reciful Minerva, care a fost stat independent pana in 1972.
Arhipelagul Tonga se imparte in patru mari grupuri de insule: Tongatapu (in sud, unde se afla si capitala Nuku’alofa), Ha’apai (un grup de insule de corali, aflat in centru), Vava’u (in est), iar in nord, izolate, grupul de insule vulcanice Niuas.
Mai mult de 100 km de ocean separa Tongatapu de Ha’apai, alti 100 Ha’apai de Vava’u si 300 pe cea din urma de Niuafo’ou si Niuatoputapu. Cu totul, Tonga este compusa din 170 de insule, din care 42 nelocuite. Chiar si asa, Tonga este unul dintre cele mai populate arhipelaguri din Pacificul de sud.
Istorie
Arhipelagul este populat la începutul mileniului I de către triburi venite din Samoa. Pentru o perioadă scurtă la începutul mileniului II, Tonga a fost un regat puternic, cu tendințe imperialiste, care se întindea din actualul teritoriu al Insulelor Fiji până în Insulele Societății din actuala Polinezie Franceză. Acest regat cuprindea și o parte din Micronezia – teritoriul actualului stat Kiribati. Prima dinastie legendară a Regatului Tonga a fost Tu’i Tonga, fondată de triburile venite din Samoa. A fost urmată de Tu’i Ha’atakalua– cea mai durabilă, dar a pierit odată cu regatul lui George Tupou, iar dinastia Tu’i Kanotupolu a fost fondată de George Tupou I, și domnește și astăzi.
Olandezii Willem Corneliszoon Schouten și Abel Janzsoon Tasman sunt primii europeni care au vizitat insulel Tonga, în 1616 respectiv 1643. Marele căpitan englez James Cook întreprinde două vizite, în 1773 și 1774, care denumește arhipelagul Insulele Prietenoase – denumire care a rămas în timp, întocmind și primele hărți corecte și precise. De asemenea, căpitanul Cook a revendicat arhipelagul pentru Imperiul Britanic. La începutul secolului XIX, misionari neo-protestanți (metodiști, mormoni) au sosit în Tonga și în scurt timp au evanghelizat populația. Un mare succes l-au avut misionarii Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, ei lăsându-și o mare amprentă asupra istoriei regatului Tonga. Misiunea din Nuku’alofa a acestei biserici a fost cea mai prolifică dintre toate care le-a avut de-a lungul timpului, creștinând astfel peste 15.000 de tongani.
În 1845, Taufa’ahau Tupou – o căpetenie de trib care a fost convertită la creștinism a preluat puterea asupra insulelor, unificând toate triburile într-un stat puternic. În 1865 a fost construit Palatul Regal din Nuku’alofa. În 1875, el a luat numele de George Tupou I, a scris Constituția Regatului Tonga (care este și acum în vigoare – conține valori europene și tongane), și-a luat titlul de Rege al Insulelor Prietenoase (fondând astfel monarhia constituțională). Anul 1875 a fost primul în care s-au folosit actualele simboluri naționale ale Regatului Tonga – drapelul, stema și imnul național (vezi mai sus). I-a urmat nepotul său, George Tupou al II-lea, care a semnat “Tratatul de Prietenie și Protecție” cu Marea Britanie, transformând Tonga într-un protectorat al Imperiului Britanic, deși Tonga rămâne singurul stat din Pacificul de Sud care nu a fost niciodată colonizat de puteri străine. I-a urmat fiica sa, Regina Salote Tupou, care a avut o domnie pașnică, care a creat premisele pentru obținerea independenței depline. La moartea ei, în 1965, tronul a fost ocupat de fiul Tupouto’a Tungi – premier din 1949, care și-a luat numele de Taufa’ahau Tupou al IV-lea. În 1970, suveranul a obținut independența completă a Regatului Tonga față de Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Geografie
Tonga este un arhipelag de 150 de insule și insulițe, dintre care 40 locuite. Reprezintă singura și cea mai veche monarhie din Pacificul de Sud. Insulele pe care micul regat le conține sunt grupate în 3 grupuri geografice (Tongatapu, Ha’apai, Vava’u) respectiv 5 unități administrative (`Eua, Tongatapu, Ha’apai, Vava’u, Niuas). Insulele se întind pe aproximativ 360.000 km2. Cel mai înalt punct al Regatului Tonga este Vulcanul Kao (1.030 m), de pe insula omonimă, din grupul Ha’apai. Clima este tropical-oceanică, cu o medie anuală apropiată de 22 °C.
Centrul administrativ al mini-regatului este orașul Nuku’alofa, situat pe țărmul nordic al insulei Tongatapu – ce mai mare din regatul Tonga. După 1980 s-a creat o zonă metropolitană care cuprinde întreaga insulă Tongatapu, cu o populație de 66.000 de locuitori. Industria este dezvoltată prin ramurile sale: artizanală și navală. În Nuku’alofa își are sediul Universitatea ’Atenisi și un muzeu. Al doilea oraș ca mărime este Neiafu – în insula Vava’u, urmat de Pangai, în Ha’apai.
Turismul este o parte importantă a economiei tongane. Supranumit “Perla Pacificului de Sud”, Regatul Tonga este vizitat anual de 100.000 de turiști. Ei sunt atrași de peisajele tipice Pacificului de Sud – insule tropicale, cu nisip alb și fin, palmieri și ape albastre. Cultura populară și produsele artizanale (scullpturile în lemn, țesăturile “tapa” și “ngatu”) prezintă un interes deosebit pentru străini.
Unde?
Tonga se afla intre insulele Samoa si Noua Zeelanda (de la nord la sud) si intre Cook Islands si Fiji (de la est la vest).
Cand?
In sezonul ploios, ploile mai abundente se manifesta intre noiembrie si martie. In Tonga sunt aproximativ 160 de zile ploioase pe an, iar intre lunile decembrie si aprilie sunt furtuni tropicale puternice. Pe cale de consecinta, sezonul cel mai bun pentru a vizita Tonga este mai-octombrie.
De ce?
Tongatapu este un urias muzeu in aer liber al traditiilor si culturii polineziene. Ha’apai este locul perfect pentru iubitorii de plaja, iar Vava’u reprezinta alegerea corecta pentru amatorii de scufundari, pescuit si navigatie.
Cum?
Tongatapu este accesibila din Auckland (Noua Zeelanda), apeland la liniile aeriene Air New Zealand si Virgin Australia, iar din Fiji cu ajutorul Fiji Airways.
Nota:
Inainte de plecarea in strainatate va recomandam sa contactaţi ambasada statului in care efectuaţi calatoria, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare si şedere prevazute de legislaţia locala.
In cazul destinaţiilor care necesita viza, asiguraţi-va pentru obţinerea acesteia. Odata aplicat in paşaportul dumneavoastra colantul de viza, verificaţi cu atenţie perioada de şedere inscrisa.
- Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetaţenilor romani care intenţioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa işi anunţe prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi in situaţii de urgenta.
GhidEuropean va recomanda: Tonga