Top 10 destinatii europene

Top 10 destinatii europene

Din nordul Coastei Dalmate (Croația) până pe insula Texel (Olanda) sunt numeroase trasee care nu trebuie să fie ignorate. Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile și comentariile experților săi, cele mai bune destinații din Europa în 2016. Un top 10 – “Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinații. Din contră, au fost alese orașe și regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur și simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în orașul danez Aarhus și din Veneția până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinații din ce în ce mai apreciate de turiști, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.

1. PELOPONEZ, Grecia

Despre Grecia se știe că trebuie să fie vizitate Atena și Acropola sa, înscrisă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, că insulele sale sunt minunate (Mykonos; Santorini; Delos, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial), dar turiștii trebuie să-și rezerve câteva zile și pentru a descoperi în profunzime Peloponezul, una dintre cele mai interesante regiuni ale țării, leagăn al culturii.

Peloponnese

Această peninsulă unită de continent prin Istmul Corint este gazda unor orașe din Grecia antică precum Olympia, unde se desfășurau Jocurile Olimpice și al cărei sit arheologic a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Micene, unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești; vechiul oraș Epidaur, considerat locul de naștere al zeului medicinei, Asclepios, și înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Mystras, al cărui sit istoric a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Sparta și multe alte situri.

Printre noile atracții se numără ruta Menalo, degustări în regiunea viticolă Nemeea, scufundări în largul coastei Pylos (Navarino), vechile turnuri de piatră din Peninsula Mani transformate în luxoase locuri de cazare, propunerea de artă contemporană și arhitectură din Nauplion (Nafplio), oraș cunoscut pentru fortărețele sale și pentru străduțele cu aer venețian.

Pe scurt, Peloponezul oferă istorie, peisaje care inspiră noi călătorii și multă viață tradițională.

2. AARHUS, Danemarca

Al doilea oraș ca mărime al Danemarcei va fi în 2017 Capitală Europeană a Culturii și Regiune Gastronomică Europeană și deja se pregătește pentru acest rol. Este momentul de a-l vizita înainte de a fi descoperit și invadat de circuitele turistice.

Aarhus este minunat pentru o excursie de câteva zile sau cel puțin pentru o escapadă pentru a-i cunoaște excelentele restaurante și animata viață nocturnă. Orașul oferă însă mult mai mult: plaje, poteci prin pădurile din împrejurimi și un mare muzeu de artă, ARoS, ușor de recunoscut datorită originalei și translucidei pasarele colorate.

AARHUS

Sunt mai multe exemple de arhitectură interesante, printre care clădirea Iceberg, proiect internațional al mai multor studiouri de arhitectură, sau marea noutate din zona portului, Dokk1, cea mai mare bibliotecă din Scandinavia, amplasată într-un fotogenic edificiu.
Dedicat mai ales artei moderne și contemporane daneze, muzeul ARoS este ușor de recunoscut prin pasarela circulară de 150 metri care se află pe acoperișul clădirii și care a devenit un simbol al orașului. Acoperită cu panouri de sticlă multicolore, oferă o panoramă completă a orașului Aarhus în diversele culori ale arcului iris.

Aarhus este și un oraș în care au loc serbări ce recreează istoria vikingilor și festivaluri de muzică în timpul verii. Una dintre cele mai cunoscute fațete ale acestui oraș danez este gastronomia: sunt mai multe restaurante cu stele Michelin.

3. VENEȚIA, Italia

Orașul Veneția se menține printre cele mai renumite destinații. Nici problemele ecologice cu care se confruntă, nici saturația de turiști din anumite momente ale anului nu au răpit din farmecul acestui grup de 124 de insule unde venețienii au reușit să ridice un imperiu naval care a dominat Mediterana. Veneția, cu edificiile sale din marmură și romanticele canale și poduri, continuă să fie unul dintre cele mai frumoase orașe de pe planetă.

Venice

Anul 2016 marchează al cincilea centenar al “Ghetto-ului din Veneția”, cartier în care s-a dezvoltat cultura evreiască. Expoziția organizată cu acest prilej la Palatul Dogilor poate fi o bună ocazie pentru a cunoaște Muzeul Evreiesc și sinagogile, recent restaurate, sau pentru a vedea piesa de teatru “Neguțătorul din Veneția”, de Shakespeare.
4. DORDOGNE, Franța

În regiunea Dordogne, situată în centrul Franței, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri și câmpii verzi, dar și o gastronomie fantastică. Are castele și așezări medievale, cu restaurante bune și piețe care la sfârșitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci și vinuri alese. Francezii îi spun Périgord și, de mai mulți ani, numeroși străini, mai ales britanici, își petrec vacanțele acolo.

Dordogne

Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peșterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peștera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereții săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roșu, negru, galben și maro. Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice și, în curând, proiectul internațional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârșitul anului 2016.

5. LVOV, Ucraina

Orașul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraș primitor cu aer centro-european are programate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenței ucrainene, jazz-ului. Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piața Rynok, centrul orașului. În mijloc se înalță Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piața. Turistul trebuie doar să se așeze, să ceară o cafea și să se îmbibe cu atmosfera.

Lvov

Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde și interesantul său amestec cultural și strălucitoarea moștenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale și până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga și Cracovia și merită cu prisosință să fie vizitat.

6. WARWICKSHIRE, Marea Britanie

În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniștite, chiar și în jurul unui mare oraș cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri și castele, care în acest an este în centrul atenției datorită uneia dintre localitățile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani. Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziții, case istorice și, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include numeroase reprezentații ale Royal Shakespeare Company.

WARWICKSHIRE

Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall și Coughton Court, Catedrala din orașul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.

Deși orașul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deține o catapultă de 22 de tone, cea mai mare mașină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante și parcurile sale și sălile “Royal Pump Rooms” din apropiatul Leamington Spa.

7. EXTREMADURA, Spania

Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare și plajă. În peninsulă există regiuni foarte puțin cunoscute de turiștii internaționali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceștia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaște prestigiosul ranking “Best in Europe” al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo și Cáceres, locuri unice precum Mérida și chiar o natură cu spații originale precum Parcul Național Monfragüe, care primește tot mai mulți vizitatori străini.

Extremadura

Alte atracții sunt brânzeturile și jamboanele, precum și noile locuri de cazare instalate în vechi palate și castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariția unui număr mare de baruri și restaurante.

Ansamblul arheologic din Mérida a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, datorită marelui său interes istoric. În orașul Trujillo a văzut lumina zilei celebrul conchistador spaniol Francisco Pizarro.

8. TENERIFE, Insulele Canare, Spania

Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, este una dintre cele mai populare destinații din lume și s-ar putea crede că nu mai are multe aspecte necunoscute. Dar nu este așa: are formidabile peisaje vulcanice, sate pescărești care îi duc cu gândul pe turiști în altă epocă și, mai ales, impresionante țărmuri abrupte.

TENERIFE

Multe dintre aceste bijuterii naturale se află pe coasta de est a insulei, ca în El Médano, unde se află cea mai bună plajă naturală de pe insulă, împărțită în două de un con vulcanic.

Pentru a fugi însă cu adevărat de zgomot, turiștii trebuie să urce pe masivul Anaga, în nord-est, ai cărui localnici încă se mai miră când văd turiști. Acest parc rural, declarat Rezervă a Biosferei, își păstrează valorile naturale într-un mod excepțional, cu floră și faună endemică. Se pot face drumeții datorită traseelor bine semnalizate.

9. TEXEL, Olanda

Waddenzee (Marea Wadden), unde Europa fuzionează aproape imperceptibil cu Marea Nordului, se află pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Insula Texel a devenit o agreabilă destinație ecoturistică pentru olandezi și germani. Cei 25 de kilometri lungime ai săi (și 9 kilometri lățime) invită la plimbări prin nisipuri frumoase și solitare, la activități de tot felul în aer liber — are o uimitoare rețea de piste pentru biciclete — și la observarea faunei pe uscat sau de la bordul unei ambarcațiuni. Există locuri de cazare foarte atractive și mâncare pe măsură: peștele afumat este incredibil de bun.

TEXEL

La Texel se ajunge cu feribotul de la Den Helder pentru a cunoaște, de exemplu, Parcul Național Duinen van Texel, care include dunele de pe coasta de vest, rezervații de faună, plaje de nisip alb și păduri de pin. Emblema ușor de recunoscut a insulei, pe lângă numeroasele oi, este farul roșu care se înalță în partea de nord.

În plus, la 25 iunie are loc unul dintre cele mai spectaculoase evenimente, “Ronde om Texel”: cea mai mare cursă de catamarane din lume. Insula îi ademenește pe turiști cu plimbări călare, zboruri cu parapanta, croaziere și degustări de produse locale. Texel are o fabrică artizanală de bere și mai multe ferme care oferă produse lactate.

10. DALMAȚIA, Croația

Mulți dintre cei care călătoresc în Croația descoperă că Dubrovnik și Split sunt adorabile, dar și oarecum saturate de turiști. Frumoasa Coastă Dalmată are, totuși, multe alte orașe încântătoare și mai puțin tranzitate. De exemplu, Zadar, oraș de pe malul Mării Adriatice, cu istorie și viață culturală foarte interesante, printre ale cărui atracții se numără Orga Marină a arhitectului Nikola Basic.

Dalmatian Coast of Croatia

Străbătând această frumoasă fâșie de litoral spre nord, turiștii găsesc Velebit, una dintre zonele incluse în rețeaua europeană Rewilding Europe, interesant proiect de restaurare a naturii. O destinație perfectă care trebuie să fie descoperită cât mai repede, mai ales de iubitorii naturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.