Tunisia

Tunisia

Numele oficial: Al Jumhuriyah at Tunisiyah;
Forma scurtă: Tunis;
Forma internaţională: Tunisian Republic;
Forma internaţionala scurtă: Tunisia;
Codul de tara ISO: .tn;
Ora oficială: UTC +1h;
Ora de vară: (DST) Martie – Octombrie (UTC +2);
Prefixul telefonic de țară: +216;
Capitala: Tunis;
Alte oraşe: Sfax;
Forma de guvernământ: republică;
Localizare: nordul Africii, cu deschidere la Marea Mediterană;
Suprafaţa: 163.610 km²;
Relief: teren arabil în nord, de-a lungul coastelor, semiarid și deșertic în sud;
Climat: Veri calde și uscate, ierni blânde și ploioase.

Oraşe si monumente de vizitat:
– Tunis, Kairouan, Sousse, Monastir, Mahdia;
– Amfiteatrul roman din El Djem;
– Situl arheologic din Cartagina;
– Medina din Tunis;
– Orașul punic Kerkuan (Kerkouane) și necropola sa;
– Medina din Sousse;
– Medina din Kairouan;
– Situl arheologic din Dougga (Thugga);
– Vestigii romane (Bulla Regia, Thuburbo Majus, Dougga, El Djem, Sbeïtla);
– Sinagoga din Ghriba.

Natura:
– Relaxare și spa pe litoralul Mării Mediterane (Nabeul, Hammamet, Port El-Kantaoui, 
Sousse, Monastir, Zarzis, Insula Djerba);
– Insulele Kerkennah;
– Golfuri și scufundări (Tabarka);
– Oazele Tozeur, Nefta, Chott el-Djerid;
-Rutele montane, satele berbere 
(Matmata, Chenini), masivul Kroumirie;
– Parcul național Ichkeul.

Alegerea momentului potrivit:
Tunisia se bucură de un climat mediteranean tipic, cu alternarea verilor calde și a iernilor umede. O temperatură potrivită pentru vizite poate fi întâlnită în intervalul septembrie-iunie, în partea de nord-est. Timp bun pentru plajă și scufundări în mare întâlnim între iunie și octombrie, iar pentru evitarea caniculei noiembrie-aprilie.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Tozeur (sud): ianuarie 16/7; aprilie 32/13; iulie 43/22, octombrie 32/15.
Tunis (coasta de nord-est): ianuarie 15/7, aprilie 21/10, iulie 33/20, octombrie 25/16.
Temperatura medie a apei: 23°C vara, dar iarna…15°C.

Festivaluri/Tradiţii:
– Martie : Festival ksourilor la Tataouine;
– Iulie: festival de jazz la Tabarka, festival de muzică simfonică la El-Djem;
– Iulie-august: festival de la Cartagina;
– Decembrie: festivalul Sahara, la Douz.

tunisia-979410_960_720

Prezentare:
Tunisia este situată în zona cea mai estică a Maghrebului. Numele țării provine de la numele capitalei, Tunis. Ea se află la jumătatea distanței dintre Oceanul Atlantic și Valea Nilului și se învecinează cu Algeria în vest și Libia în est.

Tunisia este un tărâm ospitalier, plin de contraste, mirodenii, orașe străvechi, festivaluri animate, un litoral superb și o climă plăcută, ceea ce o face o destinație turistică foarte populară. Unul dintre aspectele interesante ale Tunisiei este că fiecare oraș pare a fi foarte vechi. Țara a aparținut fenicienilor, cartaginezilor, bizantinilor, romanilor, arabilor, turcilor și francezilor, toate aceste civilizații lăsându-și adânc amprenta. Coasta Mediteranei de 1.400 km este încărcată de plaje atractive. Orașele Mahdia, Sousse, Sfax, Monastir și Tozeur sunt extrem de vizitate de turiști. În sud se află deșertul Saharei, lacurile sărate și arhitectura berberă ce a servit ca locație pentru filme cum ar fi Războiul Stelelor și Pacientul Englez.

Imagine de la evenimentului “Zilele culturii și economiei tunisiene”, organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România cu prilejul celebrării celei de-a 60-a aniversări a Independenței Tunisiei și a 53 de ani de relații diplomatice tuniso-române neîntrerupte (17-19 martie 2016).

Tunisia este o țară a contrastelor. Vechile obiceiuri și tradiții se îmbină cu tendințele și mentalitățile societăților moderne și tocmai această îmbinare îi conferă un farmec aparte. La doar câțiva kilometri distanță față de locuințe berbere, săpate în stânci, întâlnești hoteluri de lux.

tunis-106951_960_720

De la independența țării în 1956, societatea tunisiană a evoluat constant, făcând schimbări majore. Prima reformă socială esențială și revoluționară în lumea arabo-musulmană, “Codul persoanei”, a garantat femeilor aceleași drepturi cu cele ale bărbaților în sferele politice, economice și sociale. Stațiunile turistice sunt moderne și infrastructura, mai ales în partea de nord al țării, este foarte dezvoltată. Tunisienii așteaptă turiștii cu o ospitalitate tradițională.

Cei care sosesc din Europa consideră stilul de viață islamic (prezent în îmbrăcăminte precum și în viața de zi cu zi) cel mai tipic oriental. Dacă nu s-ar întâlni cu acest fapt peste tot în țară, nu ar putea diferenția Tunisia de celelalte țări europene de pe malul Mării Mediteraneene.

Produse tunisiene prezentate în cadrul evenimentului “Zilele culturii și economiei tunisiene”, organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România cu prilejul celebrării celei de-a 60-a aniversări a Independenței Tunisiei și a 53 de ani de relații diplomatice tuniso-române neîntrerupte (17-19 martie 2016).

tunis-1248870_960_720

Datorită reformelor dintre anii ’60-’80, Tunisia este, în prezent, una dintre cele mai liberale țări musulmane și una dintre puținele țări arabe unde poligamia este interzisă. Această combinație între vechi și nou, între tradiție și modernizare apare cel mai pregnant în codul vestimentar al trecătorilor autohtoni. Unii dintre tunisienii trecuți de prima tinerețe se conformează încă în totalitate vechilor obiceiuri vestimentare, însă majoritatea tinerilor se îmbracă cu haine și accesorii moderne. Se întâlnesc adesea situații în care bărbații poartă pantaloni eleganți și cămașă, dar păstrează pe cap fesul tradițional, iar majoritatea femeilor care poată haine europene își acoperă în continuare părul cu un văl.

Imagine de la evenimentului “Zilele culturii și economiei tunisiene”, organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România cu prilejul celebrării celei de-a 60-a aniversări a Independenței Tunisiei și a 53 de ani de relații diplomatice tuniso-române neîntrerupte (17-19 martie 2016).

Forma obișnuită de salut este agitarea mâinilor. Femeile între ele sau un bărbat față de un alt bărbat pot practica ca salut sărutul reciproc pe obraz. Este o obișnuință și în a-ți pune mâna dreaptă peste inimă în semn de mulțumire, potrivit site-ului everyculture.com.

tunisia-411439_960_720

Printre obiceiurile și tradițiile tunisienilor putem aminti ospitalitatea. Un alt obicei tunisian este ordinea încălțării pantofilor, după trezire pantofii se pun prima dată pe piciorul drept, urmat de piciorul stâng, iar seara ordinea este inversă. Tot la acest capitol de rutină se numără servirea mesei: mâncarea se mănâncă din exteriorul farfuriei spre interior și nu invers. Nu se mănâncă în picioare și nu se așează într-un cerc deja format.

Produse tunisiene prezentate în cadrul evenimentului “Zilele culturii și economiei tunisiene”, organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România cu prilejul celebrării celei de-a 60-a aniversări a Independenței Tunisiei și a 53 de ani de relații diplomatice tuniso-române neîntrerupte (17-19 martie 2016).

O trăsătură specifică sufletului oriental este bucuria negocierii. Acesta este o caracteristică bine dezvoltată de tunisieni, deoarece țara lor întotdeauna a ocupat un loc central în comerțul între Europa și Africa, între Est și Vest. Cei care au petrecut deja un sejur în această țară știu că minunatele covoare realizate de berberi, platourile din cupru prelucrate manual, dzsellabah (portul tradițional) și alte produse nu pot fi cumpărate în mod simplu, fiecare trebuie să negocieze pentru acestea.

tunisia-372211_960_720

Tunisienii sunt foarte vorbăreți, te poți apropia foarte ușor de ei și poți pălăvrăgi minute întregi despre subiecte variate, însă ei nu își vor uita nici o clipă interesul și vor căuta întotdeauna să scoată un “ban cinstit” prin orice metodă. Cei care sunt începători la acest capitol, sunt tentați să creadă că negustorii vor să-i înșele. Dar nu este vorba de intenții rele nici pe departe. Tunisienii negociază în acest mod și între ei. Lor le place această artă a negocierii și are la bază și un motiv bine determinat: deoarece este vorba de lucrări de artizanat, realizate manual, în cadrul fiecărei negocieri pot afla din nou cât valorează munca lor.

Conform tunisia-online.ro bucătăria tunisiană este un amestec plăcut al bucătăriei europene şi a celei orientale. Pe lângă carnea de pui şi de vită, tunisienii oferă de multe ori carne de oaie, care este mult mai gustos preparată ca la noi acasă. Din cauză că carnea de vită in Tunisia este prelucrată imediat, putem avea impresia că este mai tare decât cel cu care ne-am obişnuit acasă. Carnea de porc este foarte rar întâlnită. Brânzeturile şi mezelurile nu sunt caracteristice bucătăriei tunisiene, deci ofertă din aceste alimente este destul de limitată. Oferta de legume şi de fructe depinde de sezon, tunisienii foarte rar fac import din aceste produse.

bread-534951_960_720

Mâncarea naţională a tunisienilor este cus-cus-ul, care este gris de grâu fiert in aburi şi amestecat cu sos de roşii, şi servit cu carne de oaie, pui sau peşte. Un antreu tipic este brik-ul, adică perinute de foetaj umplute cu peşte ton, ouă, carne tocată sau multe legume. Bucătăria tunisiană oferă şi o gamă largă de fructe de mare şi peşte.

Dulciurile tunisiene sunt foarte dulci, deoarece la baza lor stau mierea, curmalele şi alunele. Totodată sunt foarte gustoase dulciurile din marţipan.

spices-1222546_960_720

Printre băuturile cele mai indrăgite se numără vinurile alb – rose şi roşu, precum si vinul de palmieri, denumit Legmi. Este recomandat să gustaţi şi faimosul lichior din curmale, denumit si Lichior Thibarine precum şi pălinca din smochine, adică Boukha, precum şi berea tunisiană, Celtia. Printre băuturile specifice se mai enumeră şi ceaiul special de mentă tunisian.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea vizei pentru călătorii turistice. În asemenea situaţii, perioada legală de şedere este de până la 90 de zile.
Dreptul de şedere pentru studii se poate obţine numai pentru o perioadă pre-determinată şi cu acordul Ministerului Educației tunisian.
La intrarea în ţară, este obligatorie completarea unui formular, în care se precizează scopul şi durata vizitei precum şi domiciliul. Orice schimbare de domiciliu se anunţă la organele de poliţie sau ale gărzii naţionale, în termen de trei zile.
Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Tunisia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Tunisia din România.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Tunisia?
Pentru a putea lucra în Tunisia, este necesară încheierea unui contract de muncă cu o companie tunisiană.
Dreptul de ședere pentru muncă este acordat de către autoritățile tunisiene doar după îndeplinirea condițiilor legale.
Dreptul de şedere pentru angajare în muncă este relativ dificil de obţinut şi este condiţionat de aprobarea prealabilă a organelor de poliţie şi a Direcţiilor regionale de muncă, în funcţie de calificarea solicitanţilor.
În general, pentru protejarea forţei de muncă autohtone, angajarea străinilor în majoritatea sectoarelor de activitate este descurajată.
În Tunisia, condițiile de muncă sunt reglementate prin Codul Muncii, care prevede vârsta minimă pentru angajare la 16 ani, săptămâna de lucru de la 40 la 48 de ore, duminica zi nelucrătoare, concediu plătit de o zi pentru fiecare lună lucrată.
În Tunisia este stabilit un salariu minim garantat de 225 dinari tunisieni, aproximativ 100 de Euro.
Rata șomajului este de 15%, dintr-o populație activă de 3,7 milioane.

Siguranţă şi criminalitate
Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Tunisia sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită în locurile publice. În prezent este instituită starea de urgenţă pe
întreg teritoriul Tunisiei. Au loc frecvent manifestații de protest în marile orașe ale țării.
Există posibilitatea introducerii unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.
Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de sud-est şi vest, respectiv zonele de frontieră cu Libia si Algeria.
Există riscul închiderii unor puncte de frontieră, în special cele cu Libia.
Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Tunisia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.
Recomandări generale:
• Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi!
• Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
• Evitaţi orice deplasare în cartiere aglomerate sau în localități unde au loc demonstraţii sau proteste sociale precum şi în regiunile izolate ale ţării;
• Evitaţi circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă evitarea cartierelor mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate, care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de insecuritate;
• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
• Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în publice;
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.
În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
• Poliţie 197
• Pompieri 198
• SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 840-840
• Urgenţe medicale (71) 569-600
• SOS Ambulanta (71) 752-555; (71) 599-900; (71) 233-907
Pentru a evita situaţiile neplăcute,care pot apărea în cadrul călătoriei dumneavoastră în Tunisia, mai ales dacă aceasta este făcută fără sprijinul unui operator turistic acreditat, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Tunisia, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
Sunt recunoscute asigurările internaţionale. În cazul în care nu aveţi asigurare, oferirea serviciilor medicale devine problematică.
Fiecare spital departamental sau clinică privată practică şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.
Pentru străini nu există tratamente medicale gratuite.
Fiecare poliţă de asigurare medicală, emisă de o societate de asigurare autorizată din România, are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările care vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto
• Circulaţia auto
Circulaţia se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Nu este permisă conducerea sub influenţa alcoolului.
• Starea drumurilor
Starea infrastructurii rutiere este în general bună.
• Limitele de viteză admise
• 110 km/h pe autostrăzi
• 90 km/h în afara localităţii
• 50km/oră în localitate
Atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor pot fi instalate radare.
• Centura de siguranţă
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
• Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc este valabil doar pentru turişti. Cei care obţin drept de şedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.

• Parcarea
Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, în caz contrar autoturismele pot fi ridicate de poliţie.
• Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:
În cazul accidentelor uşoare există o procedură de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regulă purtat în autoturism, fără prezenţa poliţiei, între cei implicaţi in accident.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.
Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Regimul medicamentelor
Este interzisă introducerea sau scoaterea din Tunisia a drogurilor de orice tip şi a substanţelor dopante.

Reglementari vamale
Nu se aplică scutiri de taxe pentru bunurile introduse în Tunisia.
Este interzisă introducerea armelor, muniţiilor, sancţiunile aplicate de autorităţile tunisiene fiind foarte aspre.
Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.), altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. Altfel, ele pot fi confiscate.
Sume maxime de bani permise, fără declaraţie, la intrare şi la ieşire: echivalentul a 5000 dinari tunisieni (cca. 2500 Euro). Orice sumă care depăşeşte acest maxim, este obligatoriu să fie declarată, la intrare pe teritoriul Tunisiei, iar la ieşire, trebuie prezentat fie declaraţia dată la intrare, fie documentul bancar justificativ.
Bunurile speciale trebuie declarate la intrarea în țară, pentru a nu se întâmpina probleme în momentul părăsirii Tunisiei.

Regimul animalelor de companie
Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

GhidEuropean va recomanda: Tunisia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.