Turkmenistan
Numele oficial: Turkmenistan;
Forma alternativă: Turkmenia;
Codul de tara ISO: tm;
Ora oficială: UTC +5h
Prefixul telefonic de țară: +993;
Capitala: Așgabat (827.000 loc);
Alte oraşe: Turkmenabat, Dașoguz, Marî, Balkanabat, Turkmenbași;
Forma de guvernământ: republică cu un singur partid politic;
Localizare: localizat în Asia Centrală cu ieșire la Marea Caspică;
Suprafaţa: 488.100 km²;
Relief: plat, deșertic (80% din teritoriu), până la muntos, în sud.
Climat: subtropical, deșertic.
Oraşe si monumente de vizitat:
– Nisa, Merv, Așgabat;
– Balkanabat (fost Nebit-Dag);
– Turkmenbashi (fost Krasnovodsk) – port la Marea Caspică;
– Avaza – „zona turistică națională” – un proiect de mai multe miliarde de dolari, incluzând peste 60 de hoteluri de lux, o zonă de shopping plus un aeroport internațional;
– Bagyr – un mic oraș considerat a fi zona de relaxare a locuitorilor din Așgabat, cu o zonă împădurită și un aer curat;
– Nokhur (sau Nokur) – un mic sat la 100 km nord-vest de Așgabat, tradițional pentru producerea mătăsii;
Natura:
– deșertul și oazele Karakoum;
– Masivul muntos Balkhan;
– Golful Kara-Bogaz;
– Darvaza Flaming Crater — un crater format ca urmare a unei explozii uriașe de gaz metan, produsă în 1971. De atunci, gazul care se infiltreaza spre suprafață arde permanent, sub control strict, pentru a evita o noua explozie. Craterul mai este denumit și „Poarta către iad”.
– Kow Ata – lac sulfuros subteran, în munții din apropierea Așgabatului. Sala principală a lacului măsoară 200 metri lungime și 20 lățime, iar adâncimea este și de 50 metri. Apa are o temperatură ce variază între 33 și 37 grade Celsius.
Alegerea momentului potrivit:
Turkmenistanul este cunoscut pentru clima sa caldă, uneori caniculară, vara. De aceea sunt preferate, pentru vizite, perioadele intermediare (aprilie-mai și septembrie-octombrie).
Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Așgabat: ianuarie 7/-2, aprilie 24/11, iulie 38/23, octombrie 23/19.
Festivaluri/Tradiţii:
– 1 ianuarie: Anul Nou;
– 12 ianuarie: Ziua recunoștinței (Bătălia de la Geok Depe);
– 21-22 martie: Nowruz (festivalul primăverii);
– 9 mai: Ziua Victoriei;
– 19 mai: Ziua renașterii și unității;
– Ultima duminică din mai: Bairam de Ziua covoarelor tradiționale;
– Second Sunday in August: Melon Festival
– 27-29 octombrie: Ziua Independenței;
– 17 noiembrie: Ziua tineretului;
– 12 decembrie? Ziua neutralității.
Prezentare:
În secolele VI-V î.e.n., teritoriul actual al Turkmenistanului a făcut parte din Imperiul Persan. În secolul al V-lea, încep să pătrundă populațiile turcice în Asia Centrală, iar din secolul al VIII-lea, triburile turcilor oguzi se stabilesc aici. În secolele IX-X, Statul Șamanizilor, desprins din Califatul Arab, își instituie controlul asupra întregii regiuni. În secolele XI-XV, turkmenii capătă individualitatea unui grup etnic aparte, iar în secolul al XIII-lea, Turkmenistanul este inclus în Imperiul Mongol al lui Ginghis Han. După 1360, teritoriul devine centrul imperiului lui Tamerlan. În secolul al XVI-lea, Turkmenistanul a făcut parte din hanatul uzbek al Saibanizilor. În secolul al XVIII-lea, Hanatul uzbek Buhara își extinde dominația asupra teritoriului.
În secolul al XIX-lea, începe expansiunea rusă în Asia Centrală, astfel că, între 1877-1888, regiunea intră sub dominația Rusiei. La 30 aprilie 1918, Turkmenistanul este integrat Republicii Sovietice Socialiste Autonome Turkestan, din cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Între 1918 și 1920, capitala Așgabad s-a aflat temporar sub controlul forțelor naționaliste, sprijinite de Marea Britanie. La 27 octombrie 1924, este proclamată RSS Turkmenă, republică unională din cadrul URSS.
În mai 1990, turkmena este introdusă ca limbă de stat. La 22 august 1990, este semnată Declarația de suveranitate, iar la 27 octombrie este introdus regimul prezidențial. La 27 octombrie 1991, se adoptă Declarația de independență și o nouă denumire oficială a statului, Republica Turkmenistan. România a recunoscut independența statului, la 20 decembrie 1991. Alegerile prezidențiale au fost câștigate de Saparmurad Niazov, cu aproximativ 99% din voturi. Saparmurad Niazov a condus țara până la decesul său, în 2006.
Turkmenistan se învecinează cu Kazahstan la nord, Uzbekistan la nord și nord-est, Afganistan la sud și sud-est, Iran la sud și Marea Caspică la vest. Cu o suprafață de 491.200 kmp, Turkmenistanul este dominat de deșert și are cea mai mică populație din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală—5,2 milioane locuitori (ianuarie 2014).
Capitala statului este la Așgabat, oraș cu o populație de aproximativ 700.000 de locuitori. Alte orașe importante: Turkmenabat, Dașoguz, Marî, Balkanabat, Turkmenbași. Limba oficială este turkmena, ce aparține ramurii oguze a limbilor de origine turcică, dar cu influență kâpceacă (cumană). Limba turkmenă actuală diferă cu mult de limba turcă vorbită în Turcia. Limba rusă este folosită ca limbă de lucru și mijloc de comunicare interetnică. Structura etnică este formată din turkmeni 78%, uzbeci 10%, ruși 7%, kazahi 2%, ucraineni 1%, azeri 1%, armeni 1%. Între cultele religioase, predomină islamismul 89% (musulmani sunniți), urmat de cel ortodox 10% și alte culte 1%. În țară există cinci triburi principale (Ahal, Teke, Yomut, Saryk și Ersary) și peste 45 de clanuri turkmene, răspândite și în afara țării, în primul rând în Afganistan, Irak, Iran, Turcia.
Elementele definitorii pentru relieful țării sunt Marea Caspică, deșertul Karakum și Munții Kopet Dag. Litoralul turkmen la Marea Caspică este bogat în golfuri și peninsule. Deșertul Karakum, o întindere aridă cu altitudini sub 200 m, ocupă peste 80% din teritoriul țării. La granița de sud-vest cu Iranul se desfășoară cele trei lanțuri paralele ale munților Kopet Dag, la poalele cărora, în oaze, este concentrată o mare parte a populației. În sud-vest, se desfășoară masivele muntoase Balhanul Mare (1.860 m altitudine) și Balhanul Mic (1.777 m), în sud-est regiunea colinară Karabil, iar în extremitatea estică a teritoriului, la granița cu Uzbekistanul, Munții Kughitangtau.
Turkmenistanul este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice și Asia Centrală. Potrivit estimărilor autorităților turkmene, statul dispune de a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime, din lume.
În gastronomia țării, produsele obținute de la cămile, vaci, capre și oi sunt transformate într-o varietate de lactate tradiționale (unt, smântână, iaurt). Totodată, carnea acestor animale stă la baza alimentației turkmene.
Așgabat
Orașul Așgabat, cuvânt care tradus înseamnă ”orașul iubirii”, a fost fondat la începutul secolului XX, pe lângă fortăreața rusească construită în 1881, la întretăierea drumurilor străbătute de caravane, se arată pe site-ul www.tourstoturkmenistan.com. Localizat într-o zonă seismică, orașul a fost distrus în totalitate, în urma cutremurului din 1948. Așgabat a fost refăcut, după cinci ani, devenind, astăzi, capitala de marmură albă a Turkmenistanului. Orașul are cel cel mai mare număr de clădiri finisate cu marmură albă, și anume 543.
Printre cele mai importante repere turistice ale capitalei sunt: Arcul Neutralității (construit în 1998, 75 m — cea mai înaltă construcție din Turkmenistan); Palatul Prezidențial “Oguzhan”; moscheea ”Turkmenbashi Ruhy Metjidi” sau moscheea Kipchak, care se află la 7 km distanță de Așgabat, a fost construita în 2001, fiind una dintre cele mai înalte moschei din Asia Centrală. Minaretele au înălțimea de 91 m; moscheea Ertugrul Gazi aflată în centrul orașului a fost ridicată în onoarea lui Ertugrul, părintele lui Osman I, fondatorul Imperiului Otoman; Muzeul Național din Așgabat, unde sunt expuse cele mai valoroase descoperiri arheologice legate de istoria antică a acestei țări, însumând peste 2.500 de exponate. Totodată, colecția muzeului cuprinde artefacte reprezentând meșteșugurile tradiționale din secolele XVII-XIX, precum țesături, broderii, ceramică, covoare, bijuterii; Muzeul Covorului Turkmen este considerat unic în lume, aici existând câteva sute dintre cele mai bune covoare din toate timpurile, cel mai vechi fiind din secolul al XVII-lea. Aici, există, de asemenea și cel mai mare covor din lume, ce are 400 mp și o greutate de peste o tonă; Muzeul Național de Istorie și Etnografie oferă o colecție magnifică de artefacte antice colectate de pe întreg teritoriul țării (peste 500.000 de articole expuse în nouă săli).
Una din principalele atracții turistice este bazarul sau piața de duminică “Tolkuchka” renumit pentru varietatea de produse tradiționale turkmene, oferind posibilitatea de a achiziționa faimoasele covoare tradiționale, care sunt aduse din întreaga țară.
În apropiere de Așgabat se află ruinele fostei capitale antice a statului Nisa, capitala regilor parți, care atrage turiști, dar și arheologi și istorici din întreaga lume.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.
Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.
Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.
Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!
Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.
Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:
Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.
Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.
Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.
Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.
Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.
Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.
Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.
În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
GhidEuropean va recomanda: Turkmenistan