Turnuri cu clopote din Franta si Belgia

Turnuri înalte construite în inima așezărilor urbane, adesea de veghe în piața principală, clopotnițele au fost elemente esențiale în organizarea și reprezentarea orașelor. În 1999, obiectivul UNESCO a fost înregistrat sub numele ”Clopotnițele Flandrei și Valoniei”, având în componență 32 de turnuri din Belgia. Pe lângă acestea, 23 de clopotnițe din nordul Franței și una din Gembloux, Belgia, au fost adăugate obiectivului în 2005, noteaza Agerpres.

 

Construite în secolele XI-XVII, turnurile etalează stilurile arhitecturale romanic, gotic, renascentist și baroc. Clopotnițele reprezintă exemple excepționale pentru o anumită formă de arhitectură urbană adaptată la cerințele politice și spirituale ale vremii. În epoca medievală s-au dezvoltat orașe independente de sistemul feudal predominant, clopotnițele din Belgia și Franța simbolizând această independență nou fondată și totodată legăturile existente în spatele lor, între puterile seculare și religioase — arată criteriile de includere în patrimoniul UNESCO. Monumentele sunt simboluri semnificative pentru libertățile civile câștigate.

37 Town Hall Oudenaarde

În timp ce așezările urbane din teritoriile Italiei, Germaniei și al Angliei optau să construiască, în principal, consilii populare, în zone din nord-vestul Europei s-a pus accent pe construcția de turnuri cu clopote. În comparație cu donjonul, simbol al seniorilor, și cu turnurile de biserică, simbol al vieții religioase, turnurile cu clopote, potrivit UNESCO, simbolizează puterea membrilor consiliului municipal. În vechiul teritoriu al Țărilor de Jos și în nordul Franței, turnul-clopotniță a însemnat nașterea puterii municipale în epoca medievală. În unele cazuri, funcția civilă era exercitată de clopotnița bisericii.

Gembloux_JPG05

O construcție practică ce găzduia clopotele comunale, păstrătoare de carte (acte ce consemnau privilegii și libertăți fundamentale) și comori, unde se organizau reuniunile consiliului local și care servea ca turn cu ceas și închisoare, clopotnița a devenit de-a lungul secolelor semn al puterii și prosperității comunelor. Dincolo de structura arhitecturală, turnurile prezintă o tipologie vastă legată atât de istoria comunităților, perioada construcției, materialele utilizate, cât și de personalitatea maeștrilor constructori. Construite de-a lungul unei perioade de câteva secole, unele chiar în secolul al XX-lea, monumentele exemplifică o diversitate de stiluri, de la arta romană la Art Deco.

Primele turnuri, din secolul al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea, amintesc de donjoanele senioriale, de la care au împrumutat forma pătrată masivă, elevațiile arătând utilizarea frugală a deschiderilor, iar etajele de sus fiind proiectate cu bolte. Ornamentele sculptate din colțuri și turnulețele centrale sunt decorate cu imagini de animale sau personaje simbolice care protejează comunitatea. Turnul din secolul al XIII-lea din Ypres este un exemplu pentru acest tip de construcție, deși face parte dintr-o piață, care mai târziu a inclus și primăria orașului.

Lier

Majoritatea monumentelor din obiectivul UNESCO acoperă perioade din secolele XIV-XV și XVI-XVII, ilustrând tranziția stilurilor de la gotic—normand la gotic, care mai târziu fuzionează cu formele Renașterii și ale Barocului. În secolele XIV-XV, turnurile au abandonat modelul ”donjon” în favoarea unor turnuri mai înalte și zvelte, precum cele din Dendermonde, Lier și Aalst. Modificările ulterioare vor aduce un efect monumental, acoperișul dobândind o formă de bulb, uneori cu linii extinse, ca în exemplul turnului din Veurne, din secolul al XVII-lea. Când construcțiile, care găzduiau piețe și clopotnițe, au ajuns neîncăpătoare pentru a servi ca loc de reuniune pentru consilierii locali, a apărut un nou tip de clădire — primăria — Hôtel de Ville, proiectată în acord cu organizarea administrativă din secolele XV-XVI, preluând un rol simbolic prin încorporarea turnului cu clopotniță, așa cum arată monumentele din Bruxelles și Oudenaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.