Ucraina

flag_ukraine_trident_93170_3840x2160
Numele oficial: Ukrayina;
Forma internaţională: Ukraine;
Codul de tara ISO: ua;
Ora oficială: UTC +2h;
Ora de vară: UTC +3h;
Prefixul telefonic de țară: +380
Capitala: Kiev (2,8 milioane locuitori);
Alte oraşe: Dnipropetrovsk (995.0000, Donetsk (954.000), Kharkiv (1,430 milioane), Lviv (725.400), Odesa (991.500);
Forma de guvernământ: republică parlamentară;
Localizare: În Europa de Est, mărginită la vest de Polonia, Slovacia și Ungaria; la sud-vest de România și Republica Moldova; la sud de Marea Neagră și Marea Azov; la est și nord-est de Rusia; și la nord de Belarus;
Suprafaţa: 603.000 km² ;
Relief: 95% din terenuri sunt câmpii și 5% sunt muntoase;
Climat: două zone climatice: moderat și subtropical (malul sudic al Crimeei).

large_detailed_tourist_map_of_ukraine

Oraşe si monumente de vizitat:
– Odessa, Kiev, Tchernigov, Liov, Zaporoje;
– Fortăreața Kamenets-Podolski;
– Catedrala Sf.Sofia și Lavra Pecerska din Kiev;
– Centrul istoric din Liov (în ucraineană L’viv);
– Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți;
– Bisericile de lemn din Carpați;

buildings-967910_960_720

Natura:
– Arcul geodezic Struve (pe teritoriul Ucrainei);
– Pădurile de mesteceni din Munții Carpați;
– Chersonesul Tauric (peninsula Crimeea și orașul antic Chersones) – ATENȚIE – regiune aflată în dispută!

Alegerea momentului potrivit:
Din iunie în august este timp suficient pentru un voiaj agreabil, temperaturile nedepășind 25°C în zona Mării Negre. Iarna se instalează în noiembrie și este extrem de aspră.

yeisk-1124005_960_720

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
Kiev : ianuarie -3/-8, aprilie 14/5, iulie 25/15, octombrie 12/5.

Festivaluri/Tradiţii:
– 6 iulie: Sărbătoarea Ivana Kupala (dansuri și cântece populare);
– August: festivalul KaZantip (techno);
– 24 august: Sărbătoarea Independenței;

ukraine-608142_960_720

Prezentare:
Situată în Estul Europei, Ucraina se învecinează cu Belarus la nord, cu Rusia la nord-est, cu Polonia, Slovacia și Ungaria la vest, și cu România, la sud-est, pe Tisa în Maramureș, în Bucovina, și mai la sud pe Dunăre și în Delta Dunării, pe Brațul Chilia; între aceste două porțiuni, vecina Ucrainei este Republica Moldova.

Relieful este format din câmpii înalte și podișuri, traversate de fluvii cum ar fi Niprul, Donețul, Nistrul și Bugul de Sud, care curg spre sud, vărsându-se în Marea Neagră și în Marea Azov, și Munții Carpați, care se întind de-a lungul părții de vest a țării, pe o lungime de peste 240 km. Cel mai înalt punct al Carpaților este vârful Hovârla de 2.061 m.

Ucraina are o climă temperat-continentală, cu influențe mediteraneene. Precipitațiile sunt distribuite disproporționat, fiind mai abundente în vest și nord și mai sărace în est și sud-est. Vestul Ucrainei primește aproximativ 1.200 mm de precipitații anual. Iernile sunt mai blânde la țărmul Mării Negre, dar mai reci în interiorul continentului. Temperaturile medii anuale sunt în intervalul 5,5-7 grade C în nord și 11-13 grade C în sud.

Ucraina este pe locul 14 în topul destinațiilor turistice din lume, oferind vizitatorilor multe atracții turistice și activități.

ukraine-720233_960_720

Pe teritoriul Ucrainei se afla 300 de muzee, șapte rezervații naționale istorice și culturale și peste 150 de exemple diferite de cultură, istorie, arheologie, orașe, palate, parcuri și arhitectură. Aici se află 80% din artefactele și monumentele lăsate în urmă de epoca Rusia Kieveană, printre care se numără Mănăstirea Peșterilor și Catedrala Sf. Sofia.

Orașul Vechi din Kiev, capitala Ucrainei, este plin de clădiri istorice, cea mai apreciată fiind Catedrala Sf. Sofia, cu mozaicurile și frescele sale superbe. Catedrala are 13 domuri aurite și a fost construită în secolul al XI-lea. Alte atracții turistice în Kiev, potrivit infotour.ro, sunt: catedrala Sf. Vladimir; Casa cu Himere, a cărei fațadă este decorată cu cele mai surprinzătoare simboluri animaliere, de la sirene până la antilope sau trompe de elefanți; Opera din Kiev; Muzeul Național de Artă, Muzeul Miniaturilor, Muzeul Arhitecturii Populare și a Vieții Rurale din Kiev, Muzeul Aviației, Muzeul Național al Istoriei Marelui Război Patriotic, Muzeul Cernobâl, Muzeul ”Mikhail Bulgakov” consacrat celebrului scriitor, găzduit de casa în care acesta s-a născut.

ukraine-608142_960_720

Pecherska Lavra sau Mănăstirea Peșterilor este un complex de biserici construit acum aproape nouă secole, având catacombe unde sunt adăpostite relicve ale unor sfinți. Poarta aurită face parte din fortificația ce înconjura orașul, aceasta fiind construită în 1037 de către prințul Iaroslav I cel Înțelept. În prezent, aici se află Muzeul Porții de Aur.

Liov este un alt oraș important din Ucraina înființat în 1256. Orașul a fost un centru comercial și cultural important — primul liceu fiind înființat în 1661. Centrul istoric al orașului este declarat obiectiv UNESCO, fiind caracterizat de o arhitectură barocă și renascentistă. Cele mai interesante obiective turistice de aici sunt Piața Ploscha Rynok cu Casa Neagră, Catedrala Armeană și Catedrala Greacă, precum și Catedrala Latină. Alte atracții din acest oraș sunt Muzeul Național, Muzeul Istoriei, precum și diverse galerii de artă.

ukraine-597087_960_720

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă este recomandată stațiunea Bukovel, aceasta fiind situată în vestul țării, în Munții Carpați.

Cultura și gastronomie
Istoria literaturii ucrainene datează din secolul al XI-lea. Scrierile vremii erau mai ales bisericești și erau scrise în slavonă. Relatările istorice ale vremii sunt denumite cronici, iar cea mai semnificativă cronică a perioadei este cronica lui Nistor. Literatura ucraineană a început să se dezvolte în secolul al XIV-lea și a înregistrat progrese deosebite în secolul al XVI-lea, odată cu introducerea tiparului.

Secolul al XIX-lea a debutat în Ucraina cu o perioadă de promovare a limbii locale, inițiată de Ivan Kotliarevski cu lucrarea sa ”Eneida”, prima lucrare publicată scrisă în ucraineană modernă. Până în anii 1830, a început dezvoltarea romantismului ucrainean, fiind perioada de glorie a celei mai importante figuri a culturii naționale ucrainene, pictorul și poetul romantic Taras Șevcenko. Ivan Kotliarevski este considerat părintele literaturii în limba ucraineană, iar Șevcenko este simbolul renașterii naționale. Apoi, în 1863, utilizarea limbii ucrainene în tipărituri a fost interzisă de Imperiul Rus. Aceasta a afectat grav activitatea literară din regiune, iar scriitorii ucraineni au fost obligați să publice în limba rusă.

Literatura ucraineană a continuat sa înflorească în primii ani ai perioadei sovietice, când erau acceptate aproape toate curentele literare. Lucrurile s-au schimbat drastic în anii 1930, când s-a impus ca autorii să folosească un anumit stil în lucrările lor. Activitățile literare au continuat să fie limitate în perioada comunistă și doar după obținerea independenței Ucrainei, în 1991, scriitorii au putut să se exprime așa cum doreau.

Ucraina a debutat în Concursul muzical Eurovision în anul 2003. A avut loc o preselecție internă și s-a decis ca Olexandr Ponomariov, unul dintre cei mai populari cântăreți, este cel mai potrivit să reprezinte țara. Anul următor, în 2004, Ucraina a fost reprezentată de Ruslana, ea fiind aleasă pentru succesul său în Ucraina, Belarus și Rusia, albumul său ”Dîchi Tanți” devenind primul album din Ucraina care a primit disc de platină, fiind vândute peste 170.000 de exemplare. Ruslana a cântat, a dansat și a câștigat, fiind singura câștigătoare a Eurovisionului care a primit puncte de la toate țările participante — 280 în finală și 256 în semifinală.

ruslana.large

Datorită Ruslanei Concursul muzical Eurovision 2005 a avut loc la Kiev. De această dată, Ucraina a fost reprezentată de Greenjolly, o formație rap care a cântat imnul Revoluției Portocalii, ”Razom Nas Bahato”. În 2006, Ucraina a fost reprezentată de Tina Karol, iar în 2007, de cântărețul travestit Verka Serdiucika cu piesa ”Dancing Lașa Tumbai”. În 2011, Ucraina a reușit o performanță bună, clasându-se pe locul 4 cu piesa “Angel”, interpretată de Mika Newton. În 2013, Zlata Ognevici s-a clasat pe locul 3 cu piesa “Gravity”.

1345485920_s5

Bucătăria tradițională ucraineană se bazează pe carne de pui, porc, vită, pește și ciuperci. De asemenea, ucrainenii mănâncă mulți cartofi, cereale și legume proaspete și murate. Printre mâncărurile tradiționale ucrainene se numără “salo” (slănină împănată cu usturoi), ”varenîki” (găluște fierte cu ciuperci, cartofi, varză, brânză sau cireșe), borș și ”holubțî” (un fel de sarmale umplute cu orez, morcovi și carne). Printre specialitățile ucrainene se numără puiul Kiev și prăjitura Kiev.

Băuturile preferate ale ucrainenilor sunt compotul, sucurile, laptele, iaurtul, apa minerală, ceaiul și cafeaua, precum și berea, vinul și horilka. O băutură populară este “kvas-ul”, slab alcoolizată, obținută prin fermentarea pâinii de secară.

GhidEuropean va recomanda: Ucraina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.