Luxemburg

Flag_Luxembourg

Numele oficial: Grand Duche de Luxembourg
Forma scurtă: Luxembourg, Luxemburg, Lëtzebuerg
Forma internaţională: Grand Duchy of Luxembourg
Codul de tara ISO: lu
Ora oficială: UTC +1h
Ora de vară: (UTC +2h)
Prefixul telefonic de țară: +352
Capitala: Luxembourg City (76.600 locuitori)
Alte oraşe: Esch-sur-Alzette (28.200), Differdange (19.000), Dudelange ( 17.800)
Forma de guvernământ: Monarhie Constituțională
Localizare: Europa de vest. Fără ieșire la mare
Suprafaţa: 2,586 km²
Relief: În nord un relief ușor muntos, o continuare a munților Ardeni belgieni, iar in sud un relief ușor deluros, o extindere a platoului francez Lorraine
Climat: Continental, cu veri ușoare și ierni moderate

Luxembrug_mici_siteGE (7 of 10)

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
: ianuarie 1/-6, aprilie 16/4, iulie 25/13, octombrie 13/5;)
: ianuarie 1/-4, aprilie 14/6, iulie 25/15, octombrie 14/7.

Luxembourg_City_from_Adolphe_Bridge_01

Cu o suprafață de 2.586 kmp și o populație de 536.061 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, Marele Ducat de Luxemburg este situat în Europa Occidentală și se învecinează cu Belgia la Nord și Vest, Franța la Sud și Germania la Est.

Bogat în peisaje naturale pitorești, văi și coline maiestuoase și o multe de atracții turistice istorice, Marele Ducat de Luxemburg are un număr important de castele. În ciuda aspectului compact și dens, vizitatorii sunt impresionați de varietatea de păduri, podgorii și formațiuni stâncoase spectaculoase, dispuse la o distanță mică una de cealaltă.

Hotel de ville luxembourg

Marele Ducat de Luxemburg are capitala la Luxemburg și are o populație de 76.684 locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com. Celelalte orașe mai mari sunt: Esch-sur-Alzette, Differdange, Dudelange, Petange și Sanem.

Capitala este împărțită într-un număr distinct de districte, divizare făcută cu ajutorul cheilor spectaculoase ale văilor râurilor Alzette și Pétrusse. În partea de nord-vest se află centrul vechi al orașului ce include piețe elegante, biserici impozante, magazine, cazemate (rețele subterane de tuneluri folosite în vechime pentru apărarea orașului) și străzi șerpuitoare, acoperite cu piatră de pavaj, potrivit globi.ro. În partea de nord-est se regăsește aria mai modernă a platoului Kirchberg, gazda mediului de afaceri luxemburghez și a mall-urilor de cumpărături.

Beaufort Castle

Cele trei districte superioare sunt împărțite de valea râului Pétrusse, iar cele două districte inferioare Grund și Clausen de valea Alzette. Primul dintre acestea include o serie de baruri, restaurante și muzee, cel din urmă cuprinzând Rives de Clausen, principala zonă de distracții a orașului, populară în rândul tinerilor pentru viața de noapte.

În ciuda aspectului calm de centru financiar și sediu al unor instituții europene, capitala reprezintă un loc plin de viață. Totodată este un important centru bancar și administrativ. Printre industriile bine dezvoltate se numără cele ale fierului, oțelului, mobilei, bunurilor din piele, textilelor, berii și mâncării.

Luxembourg_City_from_Adolphe_Bridge_01

În ceea ce privește relieful, acesta este alcătuit din munți erodați, cu aspect de podiș (400-500 m altitudine) în nord — Munții Ardeni, cu vârfuri de forme bizare și tăiați de văi adânci și înguste, precum și o câmpie deluroasă cu altitudine medie de 270 metri, numită Gutland sau Bon Pays, în partea de sud, cu cueste și văi largi și adânci, prelungire a Lorenei franceze, conform volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (coordonator Mircea Malița). Teritoriul Luxemburgului este străbătut de valea râului Moselle și a afluentului acestuia, Sauer.

Clima este temperată de tranziție între cea maritimă din nord-vestul Europei și cea semicontinentală. Vegetația este reprezentată de pădure, care ocupă aproximativ o treime din suprafața țării și este alcătuită mai ales din stejar (în Ardeni) și fag (în Bon Pays). Dintre bogățiile subsolului sunt de amintit zăcămintele de fier.

Capitala Luxemburg, centrul cultural și politic al țării, este un oraș cosmopolit care prezintă nenumărate puncte de atracție pentru turiști. Luxemburgul a fost desemnat de două ori Capitală Europeană a Culturii, în anii 1995 și 2007. Este renumit pentru numeroasele parcuri și spații verzi, monumente arhitectonice și istorice, vechiul sistem de apărare alcătuit din galerii și cazemate, fortificații vechi de sute de ani, funcționale până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, clădirile vechi, dar și cele moderne, numeroasele muzee.

În centrul vechi al orașului sunt clădiri care datează de secole, cu piețe elegante, biserici impozante, muzee, magazine, baruri, restaurante, străduțe pietruite. În zona modernă a orașului își au sediul zeci de organizații financiare și numeroase instituții ale Uniunii Europene.

Palatul Marilor Duci din Luxemburg, o clădire renascentistă a cărei construcție a început în 1572, este reședința oficială a Marelui Duce de Luxemburg.

Dintre obiectivele turistice ale orașului Luxemburg sunt de amintit Muzeul Național de Istorie și Artă, Muzeul Istoriei Orașului Luxemburg, Muzeul de Artă Modernă, Piața Armelor, Piața Constituției, Piața Wilhelm, Monumentul Solidarității Naționale, Catedrala Notre-Dame, Teatrul Capucinilor, Galeria de Artă Am Tunnel, Podul Adolf, Capela St. Quirin ș.a. Rives de Clausen este principala zonă de distracții a orașului.

Luxembrug_mici_siteGE (8 of 10)

Chemin de la Corniche este o renumită promenadă de-a lungul vechilor ziduri de apărare, care atrage turiștii datorită superbei perspective pe care o oferă asupra regiunii (cartierul Grund, cu vechea biserică St. Jean-du-Grund).

În Marele Ducat de Luxemburg se găsesc zeci de castele și cetăți (precum, spre exemplu, castelele din Larochette sau castelul din Vianden), unele datând de peste 1.000 de ani. Renumite sunt și parcurile naționale și rezervațiile naturale, precum ”Le Parc Naturel Germano-Luxembourgeois” (fondat în 1963) sau rezervația naturală de la Esch-sur-Sure, dar și stațiunea de vacanță Echternach, stațiunea balneoclimaterică Mondorf-les-Bains sau Valea Eisch, cunoscută și ca ”Valea celor șapte castele”, orașele Vianden și Esch-sur-Sure și împrejurimile acestora. Munții Ardeni sunt de asemenea o atracție pentru turiști.

Amatorii de drumeții pot vizita regiunea Mullerthal, precum și Wäistrooss (cunoscută și ca ”ruta vinului”). Pentru amatorii de mountain bike există circuite special amenajate, după cum în toată țara există rute pentru bicicliști.

Traditii si gastronomie
Luxemburgul este renumit și pentru podgoriile sale, ca și pentru vinul produs aici (inclusiv vin spumant). Pe valea râului Moselle, spre exemplu, vița-de-vie este cultivată din vremea romanilor, foarte cunoscute fiind vinul alb produs aici precum și soiul de struguri Rivaner. Cea mai cunoscută bere locală este ”Diekirch”.

Dintre numeroasele festivaluri organizate în Luxemburg le amintim pe cele din Ardeni, Echternach sau Vianden (unde este organizat inclusiv un festival medieval).

640px-IMG_9811

În Luxemburg se găsesc numeroase restaurante, inclusiv restaurante cu specific internațional. Gastronomia locală are influențe germane și franceze. Turiștii pot savura mâncăruri tradiționale gustoase, precum ”Judd mat gaardebounen” (ceafă de porc afumată cu fasole fiartă), ”Gromperekichelchen” (un amestec de cartofi cu biscuiți), ”Moules a la Luxembourgeoise” (midii cu cartofi prăjiți), sau tarta cu prune ”Quetscheflued”. În Ardeni sunt renumite sandvișurile cu șuncă ”Hameschmier”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.