România 100: Castelul Bran
Subiect încă destul de dezbătut, prezența cavalerilor teutoni în spațiul transilvan, este legată de istoria Țării Bârsei și a fortificațiilor de apărare din acest ținut.
Din inițiativa și la chemarea regelui Andrei al II-lea al Ungariei, cavalerii teutoni, conduși de către marele maestru Hermann von Salza, încep a ridica pe noul lor teritoriu cetăţi şi oraşe de lemn, în conformitate cu un document datat 1211. Cinsprezece de ani mai târziu, apar, în alte înscrisuri, cinci cetăți abandonate de cruciați, după ce au fost alungați din Transilvania, fiind acuzați că și-au bătut monedă proprie. Plecarea acestora din Țara Bârsei a creat o breșă de securitate, care a permis invazia mongolă din primăvara anului 1241.
Se spune, dar informația poate fi înregistrată doar cu titlu de ipoteză de lucru, că pe ruinele unei astfel de fortificații din lemn s-a înălţat Castelul Bran. Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate din piatră la Bran, în locul celei din lemn, devastate de năvălirea mongolă.
În anul 1395 Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul (Vlad I, domn al Țării Românești între noiembrie 1394 sau mai 1395 – decembrie 1396, rivalul și vasalul lui Mircea cel Bătrân).
În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.
În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brașovului.
În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Interesant este că, la moartea sa, regina l-a înstrăinat, lăsându-l moștenire fiicei ei preferate, principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993, când se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic.
Deși renovat în 1993, moștenitorii principesei Ileana, adică Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta se plâng, într-un înscris aflat la intrarea în castel că: „La 18 mai 2009, după 61 de ani, 4 luni și 11 zile de la trecerea în proprietatea statului român, Castelul Bran a fost preluat de către moștenitori, gol și rece”.
Cât despre legenda lui Vlad Țepeș, sau Dracula cum este cunoscut în literatura anglo-saxonă, un singur lucru este cert și anume, după cum scrie istoricul A.D.Xenopol: „străin de mila si de indurare, el (n.a. Vlad Țepeș) puse cumplita lui fire în slujba țării sale și după ce o curăţă de rele lăuntrice, el puse piept înjosirii în care căzuse țara”. Poate tocmai de aceea a fost asociat cu vampirul Dracula, personajul principal din celebrul roman de ficțiune „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker, roman apărut la Londra în 1897 și considerat de către Oscar Wilde „poate cel mai frumos roman din toate timpurile”.
Bram Stoker a fost influențat in opera sa de xilogravura „Povestirile germane despre Dracula Voievod”, apărută la Nurenberg în 1488, dar abordarea subiectului cărții pe marele ecran ni-l redă pe Dracula cu o figura de o cruzime ce nu mai are de-a face cu spiritul de dreptate. Și chiar dacă aceasta imagine, fantezistă și înfiorătoare, este pe gustul turistului plecat în căutarea senzaționalului, vizitarea castelului și cele câteva informaţii pe care le primește la fața locului, îl fac să se arate dezamăgit.
Dincolo de legende, Castelul Bran, este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din România, cu funcții istorice, militare și economice.
GhidEuropean va recomanda sa vizitati Castelul Bran !
©GhidEuropean