România 100: Baia Mare

Un japonez, spunea despre Maramureş că este locul unde oamenii au coborât direct din cer, datorită numărului mare de legende care însoţesc orice loc de pe acest tărâm de basm. Şi, într-adevăr, ascultând legendele şuierate de vânt prin orice pădure, prin turle de biserici sau prin poieniţele înverzite, ai impresia că originile Maramureşului vin direct din mituri.

Puţini ştiu, de pildă, legenda legată de apariția Băii Mari. Să o aflăm: se spune că o femeie bolnavă de lepră din Săsar a fost alungată de comunitate de teamă să nu se îmbolnăvească și alții. Femeia şi-a luat capra pe care o avea şi s-a dus în Valea Roşie. Şi, într-o zi, a găsit un bulgăre de aur în albia râului. Şi-a anunţat consătenii. Nu a mai contat că femeia era bolnavă pentru că toți i s-au alăturat pentru a căuta aur.

În partea de sud a munților Gutâi și Igniș, Baia Mare, cel mai mare oraș din Maramureș, este un punct de plecare pentru călătorii în micile localități din vecinătate. Mineritul a fost important aici încă din secolul al XIV-lea, când sub denumirea sa maghiară Nagybánya (“mina mare”), a fost principala sursă de aur a monarhilor maghiari.

Orașul are un centru vechi atractiv, restaurat în mare măsură, și unele muzee valoroase, în special Galeria de Artă și Muzeul Satului. Inima orașului vechi este Piața Libertății, o piață frumoasă, restaurată, cu case din secolele 16-18. Dedicată de curând traficului pietonal, piața este nu numai un loc de relaxare, ci și unul de contemplare și studiu. La nr. 18, Casa Elisabeta, cu pereți groși, a fost începută de Iancu de Hunedoara, regent al Ungariei, din secolul al XV-lea, pentru soția sa și completată de fiul lor Matei Corvin. În partea de vest a pieței, un minunat hotel construit în stilul  Secession a fost redat comunității, care va beneficia de o nouă sală de cinematograf. În partea de sud a pieței se ridică Turnul Stephen, înalt de 40 de metri, construit între 1442-46, și ceea ce a rămas dintr-o catedrală romano-catolică care a ars în 1769.

Imediat la nord de Piața Libertății, la intersecția dintre Strada Monetăriei și Strada Podul Viilor, se află biserica Reformată, construită în 1809, având un acoperiș care seamănă leit cu o cască veche de scafandru.

Vizitând Muzeului Satului, descoperi fascinanta civilizatie a lemnului. Case, porși și biserici au dat și continuă să dea masura maiestriei meșterilor maramureșeni. Adevarată bijuterie din lemn este bisericuța ridicată de meșterii populari în 1630, în satul Chechis. În 1939, monumentul a fost adus în Baia Mare, ca exponat, alcătuind cu alte gospodării țărănești Muzeul Etnografic în aer liber. În grația și aparenta sa fragilitate, lăcașul sfânt a fost întocmit numai din lemn, fără nici un singur cui.

Impresioneaza in Baia Mare, dincolo de multitudinea formelor arhitecturale, vegetatia abundenta, explozia de culoare si parfum al florilor. Locul lor aparte este Expo Flora, in contextul unui important eveniment anual, “Sarbatoarea Castanelor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.