Cele mai bune restaurante din lume in 2015
Pentru a gasi un raspuns constructiv la clasamentul ʺCele mai bune 50 de restaurante din lumeʺ, publicatia ʺLe Chefʺ din Lyon a realizat un sondaj printre 512 de sefi bucatari ai lumiicotati cu doua sau chiar trei stele in ghidul Michelin.
Fiecare a avut dreptul sa indice cinci nume de sefi-bucatari care reusesc sa intruneasca cel mai bine ʺvalorile profesieiʺ si ale caror preparate culinare au avut ocazia sa le guste cel putin o data. Autorii acestui sondaj sunt de parere ca au reusit sa imortalizeze ʺo fotografie realista a celor mai bune restaurante din lumeʺ. Avand mai mult de 100 de restaurante de 2 si 3 stele Michelin, Franta si Japonia au avut dreptul la cate 10 jurati.
Rezultatul sondajului: in Top 10 se regasesc 6 bucatari francezi, un spaniol, un japonez si 2 americani. In Top 100 sunt doar 5 femei (frantuzoaica Anne-Sophie Pic, spaniolele Carme Ruscalleda si Elena Arzak si italiencele Annie Feolde si Annie Pinchiorri).
Top 10 al celor mai bune restaurante din lume
- Pierre Gagnaire, ʺRestaurant Pierre Gagnaireʺ, Paris VIIIe, Franta; (preti informativ: pranz €115, pranz si cina €280);
- Paul Bocuse, ʺL’Auberge du pont de Collongesʺ, Collonges au Mont d’Or (69), Franta; (meniuri intre €155-250);
- Joan Roca, ʺEl Celler de Can Rocaʺ, Girona, Spania; (pranz 190 Euro);
- Thomas Keller, ʺPer Seʺ, New York, SUA;
- Alain Ducasse, ʺLouis XVʺ, Monaco;
- Michel Bras, ʺLe Suquetʺ, Laguiole, Franta;
- Eric Frechon, ʺEpicureʺ, Paris VIIIe, Franta;
- Yannick Alléno, ʺLedoyenʺ, Paris VIIIe, Franta;
- Seiji Yamamoto, ʺNihonryori RyuGinʺ, Tokyo, Japonia;
- Daniel Humm, ʺEleven Madison Parkʺ, New York, SUA.
©GhidEuropean