Tartă de lămâie (Belgia)
Tartă de lămâie
Ingrediente:
– 1 aluat de patiserie fraged, dulce, împărțit în jumătate, înainte de refrigerare
– zahăr pentru servire
– smântână, frișcă sau înghețată pentru servire
Pentru umplere:
– 2 ouă
– 100 g (½ ceașcă) zahăr pudră
– 125 ml (½ cană) frișca sau smântână
– 100 ml suc proaspat de lamaie
Instrucțiuni (timp de congelare 30 minute):
Preparare:
Aluatul de patiserie se întinde pe o suprafață rece de lucru, presărată cu făină. Se tamponează ușor aluatul cu palma pentru a-l aplatiza, folosind un sucitor presărat cu făină, grosimea aluatului, presarat la rându-i cu făină, fiind de până la 3 mm.
Pentru a-l așeza în formele de tartă tăiați patru cercuri de circa 8,5 cm (măsura de bază), având grijă să ridicați 2 – 3 cm de aluat pe înălțimea formei, la interior. Folosiți forme de tartă cu baze detașabile sau rulați sucitorul peste vârfurile de forme de tartă pentru a tăia orice patiserie în exces. Repetați cu porțiunea de aluat fraged de patiserie rămasă pentru a pune în cuptor mai mult de patru forme de tartă.
Puneți în congelator formele de copt, cu aluat, înțepând fiecare bază de aproximativ 6 ori cu o furculiță pentru 30 de minute sau până când îngheață.
Se încălzește cuptorul la 200 ° C.
Coaceți tartele direct de la congelator timp de 15 minute sau până când devin ușor de aurii.
Între timp, utilizați o furculiță pentru a bate ouăle, zahărul, smântâna și sucul de lămâie împreună până acestea sunt bine combinate. Se toarnă umplutura în formele de aluat de patiserie calde, împărțind-o în mod egal. Se reduce temperatura cuptorului la 160 ° C și se coace timp de 10 minute sau până când umplutura amplasată în centrul aluatului devine închegată, dar încă ușor instabilă atunci când e agitată. Se răcesc tartele din forme. Se servesc pudrate cu zahăr pudră și însoțite de frișcă, smântînă sau înghețată.
Pont:
Aceste tarte se vor păstra într-un recipient etanș în frigider timp de până la două zile (deși aluatul se va înmuia ușor). Pentru a fi servite se aduc la temperatura camerei.